Μεγάλο το ενδιαφέρον των ελαιοπαραγώγων του Αγρινίου για τις εξαγωγές ελαιολάδου και ελιάς [pics]

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κοινού και των ελαιοπαραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου για την ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του δήμου Αγρινίου με θέμα “Από το χωράφι στο ράφι”.

ημερίδα για ελιάΣτην ημερίδα τονίστηκε ότι την ώρα που άλλες χώρες της Μεσογείου διπλασιάζουν ή και πολλαπλασιάζουν της παραγωγή τους σε ελαιόλαδο, είναι περισσότερο από ποτέ η Ελλάδα να προβάλλει την ποιότητα της δικής της παραγωγής. Το brand name που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ότι τα προβλήματα της τυποποίησης. Σε αυτή την κατεύθυνσης η Μαγδαληνή Ράππου, από το τμήμα ελέας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που διετέλεσε για πολλά χρόνο στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου τόνισε ότι “η περιοχή του Αγρινίου και η Αιτωλοακαρνανία είναι ελαιοπαραγωγός περιοχή και στόχος πρέπει να είναι οι επώνυμες εξαγωγές και η ποιότητα. Με καλή οργάνωση και επιθετική στρατηγική για την ανάδειξη των ποιοτητών προϊόντων της ελιάς, οι έλληνες παραγωγοί θα βγουν κερδισμένοι”. Και πρόσθεσε πως “πάνω από το 80% της παραγωγής του ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην κατηγορία του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου πράγμα που είναι μοναδικό στον κόσμο και κάνει τη διαφορά σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία”. “Αυτή η ποιότητα είναι που πρέπει να αναδειχθεί με προϊόντα επώνυμα και με ταυτότητα, με πιστοποίηση και διασφάλιση της ποιότητάς τους” κατέληξε χαρακτηριστικά.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ακόμη ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αντ. Κουντούρης που αναφέρθηκε στη θέση της ελιάς και των προϊόντων της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ο Γενικός Δ/ντης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου Γ. Οικονόμου που μίλησε για τη θέση του ελληνικού ελαιολάδου στην εγχώρια και διεθνή αγορά, το Μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων ελιών Κ. Ζούκας που μίλησε για την εξαγωγή των επιτραπέζιων ελιών, ο Αθ. Κερασιώτης, Δ/ντης Παραγωγής της GAEA PRODUCTS S.A. που μίλησε για τη σημασία δημιουργία επώνυμων προϊόντων και ο Γ. Μιχαλόπουλος, Εκπρόσωπος της ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ που αναφέρθηκε στην σημασία της πιστοποίησης για τα προϊόντα.