Κινητοποιούνται οι εκπαιδευτικοί του νομού για τους τεχνητούς πλεονάζοντες του υπουργείου [HDvideo]

Το προβληματισμό τους για τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι καθηγητές και η εκπαίδευση εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το απόγευμα οι διοικήσεις των Α και Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr

Οι άνθρωποι των δυο ΕΛΜΕ εξέφρασαν την αγωνία πως τα μέτρα που έχει αποφασίσει η Τρόικα όπως η αύξηση του ωραρίου, η ενοιποίηση των περιοχών μετάθεσης, οι υποχρεωτικές μεταθέσεις και οι νέες συγχωνεύσεις σχολείων θα έχουν ως αποτέλεσμα 10 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να βρεθούν χωρίς δουλειά. Ακόμη 5χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα βρεθούν μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ ειδκότερα στην Αιτωλοακαρνανία σε κάποιες εκατοντάδες (210 σύμφωνα με το ΠΥΣΔΕ). “Αφού πλεονάζοντες υπάρχουν σε όλα τα ΠΥΣΔΕ πως θα γίνουν οι υποχρεωτικές μεταθέσεις;” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Γ. Καραμητσόπουλος και πρόσθεσε με νόημα “μήπως οι μεταθέσεις αυτές γίνουν για το σπίτι του κάθε εκπαιδευτικούς;”. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους των Α και Β ΕΛΜΕ υπάρχουν 32.000 χαμένες ώρες διδασκαλίας και στην Αιτωλοακαρνανία 1500 χαμένες ώρες κάθε εβδομάδα! “Οι πλεονάζοντες βγαίνουν με ένα τεχνητό τρόπο μέσα από έναν αλγόριθμο του υπουργείο για να δικαιολογηθούν οι μεταθέσεις και οι απολύσεις” είπε ο κ. Καραμητσόπουλος και πρόσθεσε πως στην ουσία δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Α ΕΛΜΕ Κούστας Κωνσταντίνος σημείωσε ότι μετά το διαρροή του εγγράφου για το σχέδιο Μανιτάκη οι σκέψεις των εκπαιδευτικών δεν είναι φόβοι αλλά μια πραγματικότητα αφού είναι ειλημμένη η απόφαση για απολύσεις 25χιλιάδων. “Η αλήθεια είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει η παιδεία, υποβαθμίζουν το σχολείο και κατασυκοφαντούν τους εκπαιδευτικούς” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “είναι υπόθεση όλη της κοινωνίας, των γονιών και των μαθητών το δημόσιο σχολείο”. “Λένε για τις 2 επιπλέον ώρες μα όλοι οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν επιπλέον ώρες σε διάφορες δράσεις περιβαλλοντικά προγράμματα και στα κοινωνικά φροντιστήρια, που φέτος είχαμε 95 μαθητές Γυμνασίου και 35 Λυκείου στο Μεσολόγγι και αντικαταστήσαμε τις δομές που κατήργησε η κυβέρνηση. Κοινωνικό έργο κάνουμε τόσα χρόνια” πρόσθεσε στη συνέχεια. Τέλος ο αντιπρόεδρος της Α ΕΛΜΕ Θ. Μαργαρίτης απηύθυνε κάλεσμα σε όλη την κοινωνία και τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις του για το τι σχολείο θέλουν.Ακόμη οι εκπαιδευτικοί σημείωσαν ότι οι πλεονάζοντες βγαίνουν μέσα από μια διαίρεση του συνόλου των μαθητών και των εκπαιδευτικών διά του 20. Δεν υπολογίζει όμως το ωράριο των διευθυντών και άλλων υπευθύνων στα εργαστήρια.

Τα ΔΣ των δυο ΕΛΜΕ της Αιτωλοακαρνανία προανήγγειλαν και πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποίησεων και καλούν τους εκπαιδευτικών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6/6 στις 13:00 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμη ζητούν από την ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε γενικές συνελεύσεις και να πάρει πρωτοβουλίες. Ενώ ήδη οι ΕΛΜΕ του νομου προσανατολίζονται σε γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα 10/6 σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι αντίστοιχα. Και μάλιστα τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν συμμετοχή γενικότερα από την κοινωνία ώστε να υπάρξει μια κοινωνική συμμαχία γύρω από τη δημόσια εκπαίδευση.

Τέλος οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν και άλλα θέματα όπως η υπερσυγκέντρωση των μαθητών σε σχολεία του Αγρινίου, το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ακόμη επιστρατευμένοι, το ότι πλέον καμία βιβλιοθήκη σε κανένα σχολείο δεν λειτουργεί κ.α