Πάγωσε τη μείωση του ΦΠΑ ο Επίτροπος Σεμέτα

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο αρμόδιος επίτροπος Φορολογίας της ΕΕ κ. Αλγκρίντας Σεμέτα.Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα επιβεβαίωσε ότι συζήτησε το θέμα τόσο με το Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. «Το συζητήσαμε και όπως σας είπα από νομικής άποψης είναι δυνατή η μείωση του ΦΠΑ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων θεμάτων, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια» δήλωσε ο Επίτροπος και παρέπεμψε το θέμα στην τρόικα.

«Υπάρχουν παραδείγματα ήδη από το 2009 όταν ορισμένες χώρες είχαν ζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένους κλάδους, όπως στην εστίαση. Για την Ελλάδα πρέπει να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Αλλού όπου εφαρμόστηκε η μείωση δεν πέτυχε το σκοπό της και πρέπει η Ελλάδα να δει τα στοιχεία πριν λάβει αποφάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σεμέτα επιχειρώντας να κλείσει τη συζήτηση. Μιλώντας γενικά για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων προέτρεψε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί. «Πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να εξετάσετε αν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δημοσιονομική δυνατότητα» είπε.Ο κ. Σεμέτα ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό καθώς τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται «συνολική αναδιάρθρωση».

Κόκκινη κάρτα στα τελωνεία
«Πολύ μικρή πρόοδο» διέγνωσε ο λιθουανός Επίτροπος στο θέμα της εξυγίανσης της διοίκησης των τελωνείων και ανέφερε ότι η κατάσταση που επικρατεί δεν βοηθάει ούτε τις εμπορικές συναλλαγές ούτε την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο κ. Σεμέτα απέδωσε τέλος εύσημα για την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας.

πηγή : tovima.gr