Βλέπεις Παναιτωλικό, καταλαβαίνεις ποδόσφαιρο

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ποιότητα της εικόνας και του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει ο Μάκης Χάβος στο Αγρίνιο. πηγή : gazzetta.gr

Είδα πολλή football league από αυτή που τελειώνει. Κι είδα αρκετές ομάδες με ενδιαφέρον, αρκετούς ποδοσφαιριστές που έχουν προοπτικές, “ανακάλυψα” αρκετούς που έχουν τα προσόντα για να εξελιχθούν και, τελικώς, να διαγράψουν μια καλή πορεία, να κάνουν καλή καριέρα στο ποδόσφαιρο. Τις προάλλες έγραψα για τον πρωταθλητή προπονητή, τον Αλέκο Βοσνιάδη, που ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι δεν είχε δουλέψει ποτέ στην βιτρίνα της αγοράς του ποδοσφαίρου, την Superleague και ότι δεν είχε προσληφθεί για να φέρει άνοδο παρά μόνο για να εξασφαλίσει την παραμονή στην ομάδα του, τον Απόλλωνα.

Στη διαδικασία των play offs επιβεβαιώνω αυτό που καιρό τώρα έχω αντιληφθεί, την ικανότητα του Μάκη Χάβου να φτιάχνει ομάδες, να τις μετατρέπει σε σύνολα που παίζουν το ποδόσφαιρό του, που βγάζουν στο τερέν την ιδέα του, την προσέγγισή του για το παιχνίδι. Δύο αγωνιστικές μετά την έναρξη των play offs ο Παναιτωλικός ξεχωρίζει, είναι η ομάδα που δείχνει, ως στιγμής, πιο έτοιμη για τη διαδικασία. Κι αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ήταν από τα φαβορί για το εισιτήριο της απευθείας ανόδου και, θεωρητικώς, αντιμετώπιζε μεγάλο κίνδυνο να “αδειάσει” ψυχικά επειδή δεν τα κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο και έμεινε πρώτος “επιλαχών”. Η εικόνα του Παναιτωλικού στα δύο πρώτα παιχνίδια φανερώνει προπονητή ικανό να διαχειριστεί την κατάσταση και να παρακινήσει, να εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές του.

Αυτή η εικόνα στα play offs έρχεται να συμπληρώσει όσα έδειξε ο Παναιτωλικός από την ημέρα που τον πήρε στα χέρια του ο Χάβος, τον περασμένο Ιανουάριο. Ναι, είχε ειπωθεί εκ των προτέρων η εκτίμηση ότι την ζημιά ο Παναιτωλικός την έπαθε επειδή έκανε λάθος επιλογή προπονητή το περασμένο καλοκαίρι, όπως αποδείχθηκε, με τον Νίκο Καραγεωργίου που δεν ήταν αποτελεσματικός. Τώρα πια όμως αυτός ο ισχυρισμός όχι απλώς τεκμηριώνεται από τα νούμερα των επιδόσεων, αλλά εξελίσσεται σε διαπίστωση ότι αν είχε βρεθεί στα χέρια του Χάβου από το καλοκαίρι ο Παναιτωλικός θα έβλεπε τώρα τα play offs από τον ΟΤΕ TV. Ο Χάβος μετρά 21 σερί ματς αήττητος (συνολικά μετράει 16 νίκες – 8 ισοπαλίες – 2 ήττες σε 26 ματς), με επιδόσεις (45 γκολ υπέρ – 13 κατά) που δείχνουν ότι ο Παναιτωλικός του αποδίδει επιθετικό ποδόσφαιρο. Και τα κάνει όλα αυτά με μια ομάδα που την βρήκε, δεν τη σχημάτισε ο ίδιος, ούτε της δίδαξε τον τρόπο του στη θερινή προετοιμασία.

Και σ’ όλα αυτά κανείς πρέπει να συμπληρώσει τη διαπίστωση ότι ο σημερινός Παναιτωλικός φέρει ήδη τα σήματα κατατεθέντα του προπονητή του. Με συνδυαστικό ποδόσφαιρο, με ποικιλία στην ανάπτυξη από άκρα και άξονα, με μια ομάδα που έχει συνοχή, με τις γραμμές κοντά, που δεν είναι στατική, που σε στιγμές της μοιάζει σε συμπεριφορά στον ΠΑΟΚ που μας είχε παρουσιάσει ο 43χρονος προπονητής.

Είναι νωρίς να εκτιμήσει κανείς αν ο Παναιτωλικός θα καταφέρει να κόψει το νήμα σε αυτό το σπριντ και να επιστρέψει στην Superleague. Η κατάληξη αυτής της πορείας όμως δεν αλλάζει τη βασική διαπίστωση: Με όσα κάνει στη διάρκεια των τελευταίων 5 μηνών στο Αγρίνιο ο Χάβος δίνει συνέχεια σε αυτό που έδειξε με τον ΠΑΟΚ και κρατά τον εαυτό του στην λίστα των ικανότερων Ελλήνων προπονητών της νεότερης γενιάς.