Συνελήφθη ο ληστής της Εθνικής Τράπεζας στο συντριβάνι

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής κατάφερε σήμερα το πρωί, σε συντονισμένη επιχείρηση, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ να συλλάβει στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, έναν από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς, ο οποίος ενέχεται σε σωρεία ένοπλων ληστειών σε διάφορες περιοχές τη χώρας, καθώς και σε περιπτώσεις πυροβολισμών κατά αστυνομικών.

Στο ενεργητικό του έχει 18 ένοπλες ληστείες μια εκ των οποίων ήταν και η ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής στην πλατεία Συντριβανίου στο Αγρίνιο τον Οκτώβριο του 2010 με λεία 240000 ευρώ.Ακόμη έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του σε 5 απόπειρες ληστειών και πάλι κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και υπαλλήλων χρηματαποστολών, σε 16 κλοπές οχημάτων και σε 3 περιπτώσεις ένοπλων αντιπαραθέσεων με αστυνομικούς σε Αττική και Καλαμάτα.

Πρόκειται για τον 43χρονο Χρήστο Λούντζη, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, καθώς συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και χρηματαποστολές, καθώς και κλοπές οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για την εγκληματική τους δραστηριότητα.

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συμμετοχή του 43χρονου στην ένοπλη ληστεία τράπεζας την 07-05-2012 στην Καλαμάτα, καθώς και στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς που ακολούθησε. Τότε, οι δράστες είχαν πυροβολήσει με Kalashnikov και πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, που τους είχαν εντοπίσει και επιχειρούσαν να τους συλλάβουν εντός διαμερίσματος στην πόλη της Καλαμάτας.Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συμπλοκή είχαν τραυματιστεί τρεις (3) αστυνομικοί και ένας από τους τρεις (3) συλληφθέντες δράστες.

Η σύλληψη του 43χρονου είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία και πειστήρια που προέκυπταν κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων.Πιο συγκεκριμένα, ο συλληφθείς μαζί με άλλους συνεργούς του είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από το 2010, εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική εσωτερική δομή και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης. Ειδικότερα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε χρηματαποστολές, ενώ σε μία περίπτωση αφαίρεσαν ολόκληρο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν κατά αστυνομικών για να αποφύγουν τη σύλληψη.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι ενεργούσαν με συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, όπως κατοπτεύοντες, τσιλιαδόροι, εκτελεστικά μέλη και συντονιστές επικοινωνίας με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία άλλαζαν σε κάθε περίπτωση.Η ομάδα αυτή, για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της, ενοικίαζε χώρους-διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Καλαμάτα, Πάτρα, Αττική και αλλού), τα οποία χρησιμοποιούσε και ως «ορμητήρια» για την εγκληματική της δραστηριότητα. Μέσα σε αυτούς τους χώρους απέκρυπτε αντικείμενα που προορίζονταν για τη διάπραξη ληστειών, όπως τον οπλισμό τους, είδη ρουχισμού, βαριοπούλες, φιάλες οξυγόνου, κράνη κ.λπ.Για να διαπράξουν τις ληστείες, χρησιμοποιούσαν οχήματα (επιβατηγά, φορτηγά και δίκυκλες μοτοσικλέτες) τα οποία έκλεβαν από διάφορες περιοχές της χώρας και τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες.Επίσης, χρησιμοποιούσαν βαριοπούλες, με τις οποίες έσπαγαν τις τζαμαρίες από τις εισόδους των τραπεζικών καταστημάτων ή τα ειδικά κουτιά μεταφοράς χρημάτων στις περιπτώσεις των χρηματαποστολών.

πηγή : crimesonair.blogspot.gr