Το νέο ΕΣΠΑ να γεμίσει τους “κουμπαράδες” για τα αρχαία θέατρα

Ένα από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι τα έξι αρχαία θέατρα, ένα πλεονέκτημα μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητο. Είναι αλήθεια όμως ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποια μικρά βήματα. Για παράδειγμα, βρίσκεται σε εξέλιξη η Βʼ φάση των ανασκαφών στη Αρχαία Καλυδώνα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πλευρώνας μετά από μια περίπου δεκαετία εργασιών είναι πλέον επισκέψιμος. Ακόμη έχουν δρομολογηθεί σημαντικές μελέτες για άλλα δυο θέατρα, η εκπόνηση δύο μελετών που απαιτούνται για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας, ενώ πρόσφατα ο δήμος Αγρινίου διαθέτωντας 80χιλιάδες ευρώ προχωρήσε σε Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την «Έρευνα και μελέτη Αποκατάστασης-Αναστήλωσης Αρχαίου Θεάτρου Στράτου».

Από την  Βʼ φάση των ανασκαφών στη Αρχαία Καλυδώνα
Από την Βʼ φάση των ανασκαφών στη Αρχαία Καλυδώνα

Τα τελευταία χρόνια όμως στην όλη υπόθεση των αρχαίων θεάτρων έχει εμπλακεί και το σωματείο για την ανάδειξη και την διάσωση των αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα», που έχει δημιουργήσει για κάθε θέατρο έναν “κουμπαρά” για τη συγκέντρωση χρημάτων και χορηγιών από πολίτες, φορείς και σωματεί για την ανάδειξη των θεάτρων. Όμως και λόγω της κρίσης οι “κουμπαράδες” έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Αν εξαιρέσει κανείς τις χορηγίες της ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για τα θέατρα της Μακύνειας και Καλυδώνας αντίστοιχα, ουσιαστικά μιλάμε για άδειους “κουμπαράδες”. Τα στοιχεία που παρατίθενται από την ιστοσελίδα του Διαζώματος είναι χαρακτηριστικά:
Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας 12.300,00 €
Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας 15.275,00 €
Αρχαίο Θέατρο Νέας Πλευρώνας 250,00 €
Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών 300,00 €
Αρχαίο Θέατρο Στράτου 100,00 €
Αρχαίο Θέατρο Αμφιλοχικού Άργους 300,00 €
Γι’ αυτό λοιπόν είναι ανάγκη μιας και αυτή την εποχή σχεδιάζεται σε περιφερειακό επίπεδο το νέο ΕΣΠΑ, το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας να αποκτήσει εκεί μια περίοπτη θέση. Μπορεί πολλούς να προβληματίζει το ποια μπορεί να είναι η αξίοποίηση μετά της αποκατάστασή τους, αλλά προέχει η αποκατάσταση αυτή καθ΄ εαυτή. Φυσικά δεν πρόκειται οι τουρίστες να άφησουν την Ακρόπολη και να έρχονται στην Αιτωλοακαρνανία για τα θέατρά της, αλλά μπορεί κάλλιστα η αποκατάσταση να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για διοργάνωση συνεδρίων, ειδικών σεμιναρίων και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια παρατίθενται όλες οι εργασίες που έχουν γίνει/δρομολογηθεί ή απαιτούνται για την αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων:
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ
Στο μνημείο ήδη γίνονται ανασκαφικές εργασίες μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψεις ο τέως Δήμος Αντιρρίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και τουρισμού ύψους 70.000,00 €.
Μελέτη αποκατάστασης και άλλες συμπληρωματικές μελέτες 50.000,00 € : Το Διάζωμα σε συνεργασία με τη Γέφυρα Α.Ε. και τους πολίτες θα συγκεντρώσει το ποσό των 50.000,00 €. Το «Διάζωμα» έχει αναθέσει στον αρχιτέκτονα-μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη, τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, με χρήματα που συγκεντρώνονται στον κουμπαρά του μνημείου. Ανέθεσε, επίσης, την απαιτούμενη γεωτεχνική μελέτη στον κο Γιώργο Ντουνιά και την Εταιρεία Έδαφος Μηχανικοί Α.Ε.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ
Οι ανασκαφές του μνημείου χρηματοδοτήθηκαν από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας με το ποσό των 200.000,00 € και πραγματοποιήθηκαν από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας τα έτη 2011-2012. Ο Δήμος Μεσολογγίου διέθεσε το ποσό που απαιτείται για τη φιλοξενία του συνεργείου των ανασκαφών.
Μελέτη αποκατάστασης του μνημείου 30.000,00 €
Το Διάζωμα θα προωθήσει τη μελέτη όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ
Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 125.000 ευρώ μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και του ΥΠ.ΠΟ.Τ. για τη μελέτη αποκατάστασης των θεάτρων Οινιαδών και Πλευρώνας.
Bοηθητικές – συμπληρωματικές εργασίες 10.000,00 €
Το ποσό αυτό θα είναι χρήσιμο για βοηθητικές – συμπληρωματικές εργασίες που θα προκύψουν.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 125.000 ευρώ μεταξύ της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και του ΥΠ.ΠΟ.Τ. για τη μελέτη αποκατάστασης των θεάτρων Οινιαδών και Πλευρώνας.
Bοηθητικές – συμπληρωματικές εργασίες 10.000,00 €
Το ποσό αυτό θα είναι χρήσιμο για βοηθητικές – συμπληρωματικές εργασίες που θα προκύψουν.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
Μελέτη αποκατάστασης 80.000,00 €
«Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ των: Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων –Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Αγρινίου ,της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Έρευνα και μελέτη Αποκατάστασης-Αναστήλωσης Αρχαίου Θεάτρου Στράτου».

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ
Απαλλοτρίωση ιδιοκτησίας, όπου είναι ορατά τα κατάλοιπα του θεάτρου, η οποία μεταξύ άλλων περιγράφεται στο Χορηγικό Φάκελο 50.000,00 €