Η απάντηση των παιδιών στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία [HDvideo + pics]

Ολοκληρώνεται σήμερα το πενταήμερο 1ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αγρινίου-Θέρμου «Κοσμάς ο Αιτωλός», με τη βοήθεια και τη στήριξη των Συλλόγων Γονέων και του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Οι συμμετοχές των σχολείων στο φεστιβάλ που διοργανώθηκε για πρώτη φορά ήταν αρκετές και η αποδοχή που γνώρισε από το κοινό του Αγρινίου και την εκπαιδευτική κοινότητα γενικότερα ήταν τέτοια που καθιστούν πλεόν αναγκαιότητα η διοργάνωση αυτή να καθιερωθεί και να επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Και αυτό γιατί στη σημερινή κοινωνική αλλά και σχολική πραγματικότητα είναι ίσως πιο απαραίτητο από ποτέ τα νέα παιδιά να ανατροφοδοτούνται μέσα από τέτοιες βιωματικές πολιτιστικές δράσεις.

Από τις παρουσιάσεις των σχολείων εκείνη που ξεχωρίσαμε -μιας και πραγματεύοταν ένα τόσο επίκαιρο θέμα που δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις- ήταν η χορωδία του 1ου – 2ου Δημ. Σχ. Θεστιέων. Και αυτό γιατί  η μουσική παράσταση με τίτλο «Μουσική χωρίς… σύνορα» που παρουσίασαν οι μαθητές των δυο σχολείων χειρίστηκε με νηφάλιο τρόπο και χωρίς υστερίες το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Οι μαθητές έχοντας ως οδηγό το σχετικό κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου και με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Βελισσαρίας Κατσιπάνου παρουσιάσαν τραγούδια με θέμα την μετανάστευση και τη προσφυγιά. Την αφορμή έδωσαν τραγούδια που έχουν γραφτεί από την μεταναστευτική ιστορία των Ελλήνων, όπως το “Σαν το μετανάστη” και το “Στην Αμερική” και κατέληξαν τραγουδώντας το “Εντερλέζι” το πιο δημοφιλές παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι της μειονότητας των Ρομά στα Βαλκάνια σε μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Κεντρική ιδέα της παράστασης ήταν η πρόταση “γιατί αν και είμαστε τόσο διαφορετικοί, είμαστε όλοι κομμάτια του ίδιου πάζλ”…

Δείτε στιγμιότυπα από την παράσταση στην webtv του myagrinio.gr