ΔΕΠΑ: Γεωπολιτικά παιχνίδια και ταπείνωση Σαμαρά

από το unfollow.com.gr

Γεωπολιτικά παιχνίδια με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία, αλλά και μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί μεταξύ ενεργειακών κολοσσών, κρύβονται πίσω από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ…

Σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ δεν έφτασε καμία οικονομική πρόταση για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αφού ούτε η ρωσική Gazprom ούτε η κοινοπραξία Μ&Μ Gaz των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, καθιστώντας επί της ουσίας άγονο τον διαγωνισμό.

Η μόνη προσφορά που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ αφορά τον ΔΕΣΦΑ και έγινε από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, αφού από τη διαδικασία για την απόκτησή του αποχώρησε τόσο η ρωσική εταιρεία Sintez όσο και η κοινοπραξία της τσέχικης εταιρείας PPF με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη, που τελικά δεν κατέθεσαν προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της Socar συνδέεται με την απόφαση της αζέρικης κυβέρνησης για το αν θα επιλέξει τον αγωγό ΤΑΡ, που διασχίζει την Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ευρώπη και έχει την στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πανικός στο Μαξίμου
Οι εξελίξεις προκάλεσαν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού η τρικομματική κυβέρνηση είχε ποντάρει στο ξεπούλημα των δυο εταιρειών και κυρίως της ΔΕΠΑ για να καλύψει το κύριο μέρος του στόχου των 2,5 δις ευρώ για το 2013 από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπως προβλέπεται βάσει μνημονίου. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στόχο την είσπραξη 800 εκ. με 1 δις ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ και περίπου 600 με 800 από τον ΔΕΣΦΑ.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την αποχώρηση των Ρώσων, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που θα προκύψει από την υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, η οποία θα οδηγήσει σε νέα μέτρα όπως ρητά υπαγορεύει το μνημόνιο.

Το παρασκήνιο
Η αποχώρηση των Ρώσων από τον διαγωνισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ αλλά και των Αμερικανών. Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ήταν έντονες σε όλη της διάρκεια του διαγωνισμού. Τόσο η ΕΕ όσο και οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οι Ρώσοι να ελέγξουν το «νότιο ενεργειακό διάδρομο» τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει και τις υποδομές της Ελλάδας.

Μάλιστα η Κομισιόν φέρεται να απείλησε την Gazprom ότι σε περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ θα ανακινήσει διαδικασίες σε βάρος της για «καθεστώς μονοπωλίου». Θυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ πραγματοποιεί έρευνα εναντίον της Gazprom για μονοπωλιακή πολιτική και αλλοίωση των τιμών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις στο ρωσικό ενεργειακό όμιλο ώστε να μην είναι και διακινητής και παραγωγός φυσικού αερίου. Στην περίπτωση ακριβώς της ΔΕΠΑ, οι Ρώσοι θα είχαν και την προμήθεια του φυσικού αερίου και τη διαχείριση του εσωτερικού δικτύου της χώρας. Η ΕΕ στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο που έχει καταρτίσει για τις χώρες-μέλη προτείνει κατηγορηματικά «το διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς από τις δραστηριότητες παραγωγής».Για να ολοκληρωθεί η εξαγορά των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ απαιτείται η τελική έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι Ρώσοι δεν την θεωρούσαν καθόλου δεδομένη.

Ανακοίνωση Gazprom
Σε ανακοίνωσή της η Gazprom σημειώνει πως αποχώρησε από τον διαγωνισμός εξαιτίας της απουσίας επαρκών κρατικών εγγυήσεων ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, που η εταιρεία εκτιμά ότι θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

«Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της» είπε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, προσθέτοντας ότι ήδη η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς.«Ολες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε ο Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι «ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων του ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώς κρατικών ρυθμίσεων για τη ΔΕΠΑ».

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Gazprom, «ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων». Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε «να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ», καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Gazprom.Η ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στοχεύει να πιέσει την κυβέρνηση να μειώσει το τίμημα ενόψει του νέου διαγωνισμού που θα προκυρυχθεί για το επόμενο έτος και δεν αποκλείεται οι Ρώσοι να επανέλθουν… Ωστόσο, ξεγυμνώνει τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ο οποίος πριν από μερικές μέρες είχε δώσει γη και ύδωρ στον Αλ. Μίλερ της Gazprom, φτάνοντας ακόμα στο σημείο να εγγυηθεί την αποπληρωμή των χρεών τρίτων προς τη ΔΕΠΑ, από τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να συμμετέχει ο ρωσικός κολοσσός στο διαγωνισμό – όπως αναλυτικά περιγράφεται στο ρεπορτάζ του UNFOLLOW 18. (Δείτε το βίντεο.)

Γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μετατράπηκε για μία ακόμα φορά σε πιόνι μέσα στην ενεργειακή σκακιέρα, που το κινούν ισχυρά κέντρα επιδιώκοντας να πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί τον φυσικό πλούτο και τις υποδομές της χώρας, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα προτεκτοράτο για να επιτύχουν τους γεωστρατηγικούς τους σχεδιασμούς.

Οι Ρώσοι πουλάνε ακριβότερα αέριο στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα, η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ ανά MBTU. Ετσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια.