«Να κλείσει η βάση του Ακτίου» [video]

Με παλμό και συνθήματα, το φιλειρηνικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα της ευρύτερης περιοχής μας, διατράνωσε την αντίθεσή του στην εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και παράλληλα απαίτησε να απομακρυνθεί η βάση του Ακτίου.

Και φέτος, 50 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστική-πρωτοπόρου του φιλειρηνικού κινήματος, Γρηγόρη Λαμπράκη, διοργανώθηκε συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟϊκή βάση, την οποία διοργάνωσαν οι επιτροπές Άρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου, Λευκάδας της ΕΕΔΥΕ, οι επιτροπές ΜΑΣ Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, οι γραμματείες του ΠΑΜΕ Άρτας, Πρέβεζας, Αγρινίου, Λευκάδας, οι γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ των παραπάνω πόλεων, τα παραρτήματα της ΟΓΕ σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Άρτας, Αγρινίου, Πρέβεζας και τα Εργατικά Κέντρα Άρτας, Αγρινίου, Λευκάδας. Συμμετείχαν επισης ο Σύλλογος Σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής Μουσικής και Παράδοσης του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ Λευκάδας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων του Ν. Πρέβεζας, το Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν αντιπροσωπείες: του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, της Επιτροπής Περιοχής της Βορειοδυτικής Ελλάδος του ΚΚΕ, του Συμβουλίου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδος της ΚΝΕ, της Τομεακής Επιτροπής Άρτας του ΚΚΕ, της Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ, της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ (με επικεφαλής τον βουλευτή Νίκο Μωραϊτη). των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε έξω απο την πύλη της βάσης, εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ Πρέβεζας, ο Χρύσανθος Κυριαζής κατήγγειλε την φασιστική επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων της Τουρκίας στους διαδηλωτές και την επέμβαση στα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας και στο πνευματικό κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ». Δήλωσε επίσης την αλληλεγγύη της Επιτροπής στους εργαζομένους της ΕΡΤ.
Παράλληλα τόνισε πως πρέπει ο λαός να απαιτήσει από την τρικομματική κυβέρνηση, να μην επικαλεστεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας, για να την μπλέξει σε χτυπήματα στη Μέση Ανατολή. Ανέφερε επίσης πως ο ιμπεριαλισμός είναι το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού και θα πρέπει η Ελλάδα να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., καθώς τα συμφέροντα των λαών συνδέονται με την πάλη για τη δική τους εξουσία.
«Καμία εμπλοκή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία, αποδέσμευση τώρα από τη λυκοσυμμαχία. Να κλείσει η βάση της Σούδας και του Ακτίου, να επιστρέψουν οι Έλληνες ένστολοι από το εξωτερικό, να μη γίνονται στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ», είπε ο Χρύσανθος Κυριαζής. Έπειτα, οι συγκεντρωμένοι παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΕΕΔΥΕ, στον διοικητή της βάσης του Ακτίου.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραϊτης, μιλώντας στην κάμερα του www.atpreveza.gr, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Για ακόμη μια χρονιά το φιλειρηνικό κίνημα της περιοχής, έδωσε το «παρών» στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτίου, δείχνοντας την αντίθεσή του στη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η συμμετοχή του κόσμου στη βάση και στην πορεία της Πρέβεζας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ότι ο λαός της περιοχής όχι μόνο απαιτεί την απεμπλοκή της χώρας από τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αλλά απαιτεί και το κλείσιμο της βάσης».

Ακολούθως με πούλμαν και Ι.Χ.Ε. οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα, όπου πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στη Λεωφόρο Ειρήνης, την Καρυωτάκη και τον πεζόδρομο της παραλίας, η οποία και κατέληξε στην πλατεία Ανδρούτσου. Εκεί χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Δημήτρης Γιαννούλης και εκπρόσωπος του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Ηπείρου. Ακολούθησε αντιφασιστική-αντιμπεριαλιστική μουσική εκδήλωση από συγκρότημα των σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής Μουσικής και Παράδοσης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Πηγή: www.atpreveza.gr