Ελεύθεροι επαγγελματίες κατά ΟΑΕΕ

Γράφει ο Ανδρέας Καραγιάννης
Η απόλυτη καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων τα 3 τελευταία χρόνια των μνημονίων με βάση τα επίσημα στοιχεία. Από τις 1.000.000 επιχειρήσεις, έβαλαν λουκέτο οι 200.000, ενώ από τις εναπομείναντες 800.000, οι 600.000 δεν μπορούν να καταβάλουν τις πανάκριβες και παράλογες εισφορές στον ΟΑΕΕ. Ζημιά 80% !!! Στην πόλη μας δε, με περσινά στοιχεία του εμπορικού συλλόγου, από τους 7000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι 6000 αδυνατούσαν να καταβάλουν τις εισφορές! Ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να μειώνονται αφού βρισκόμαστε σε 7η συνεχόμενη χρονιά ύφεσης και χωρίς προοπτική ανάκαμψης, οι εισφορές αυξάνονται, όπως λέει ο νόμος!

Είναι αξιοσημείωτο το σθένος τήρησης των νόμων από τους κρατικούς λειτουργούς όταν πρόκειται να ωφελήσουν το κράτος-τέρας (το οποίο με τη σειρά του ταΐζει τους ίδιους τους υπαλλήλους του) αλλά όχι και όταν πρέπει να προστατέψουν τους υπόλοιπους πολίτες που ταΐζουν αυτό το τέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι του προϊστάμενου του ΟΑΕΕ στο τοπικό κατάστημα της πόλης μας, του Αγρινίου, όπου και συγκεντρωθήκαμε πέρυσι τέτοιο καιρό και καταθέσαμε τα βιβλιάρια ασθενείας μας ζητώντας να τα θεωρήσει. Δήλωσε ότι μπορεί να έχουμε δίκιο αλλά είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο ακόμα κι αν ο νόμος λέει ότι πρέπει να μας σκοτώσει….. τόση αλληλεγγύη !!!! Στο ίδιο μήκος κύματος και το δικαστικό σώμα… κατέχει πολύ καλά το σύνταγμα που προβλέπει ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους ανεξαιρέτως καθώς και καταβολή φόρων με βάση τη δυνατότητα του καθενός αλλά ούτε εκεί ιδρώνει το αυτί τους για να εφαρμοστούν οι αντίστοιχοι νόμοι… αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους τους να ζουν στην ανασφάλεια, και ποιο συγκεκριμένα 800.000 συνανθρώπους τους και αν υπολογίσουμε ότι ο καθένας μπορεί να έχει σύζυγο και 2 παιδιά ξεπερνάμε τα 2.000.000….

Σ’ αυτό το θέμα ακριβώς των ανασφάλιστων ελεύθερων επαγγελματιών και των οικογενειών τους, αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας πριν μερικές βδομάδες, αναγνωρίζοντας πόσο σοβαρό είναι. Και πώς να μην το αναγνωρίσει αφού πέρα από το ανθρωπιστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην επιχειρηματικότητα την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων στηρίζεται η οικονομία της κάθε χώρας και της κάθε τοπικής κοινωνίας. Εκτός αυτού ανακοινώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν λίγες μέρες μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια και στον πρώτο κιόλας άξονα υπάρχει η νέα σεισάχθεια ή αλλιώς η ανακούφιση των νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες και τρίτους και πιο συγκεκριμένα, μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του μνημονίου!!

Με τις κακές παροχές του ΟΑΕΕ ασχολήθηκα από το 2008, όταν δεν είχαμε γιατρούς με την επίσημη δικαιολογία ότι οι γιατροί δε θέλουν να είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΕΕ!!! Γιατί να θέλουν;;; Όταν ένας παιδίατρος για παράδειγμα είχε 1200 παιδιά το μήνα και η αμοιβή του ήταν περίπου 350€ !!!…κι αυτό μόνο στο Αγρίνιο που το 2008 είχε 8000 ασφαλισμένους και με ένα συντηρητικό υπολογισμό 2,5 εκατομμύρια έσοδα το ΜΗΝΑ !!!!…και φυσικά τότε δεν υπήρχε το πρόβλημα της καταβολής εισφορών αφού υπήρχε δουλειά… Εδώ όμως αρχίζει να αναρωτιέται κανείς που πάνε τα λεφτά μας;; Τα τόσα πολλά λεφτά μας. Ζεστό χρήμα όπως λένε και οι τραπεζίτες οι οποίοι μέχρι τώρα εισέπραξαν 250 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από όλους εμάς, και με νόμους να τους υποχρεώνουν να τα διοχετεύσουν στην αγορά μέσω χαμηλότοκών επιχειρηματικών δανείων για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της ρευστότητας… και εδώ οι κρατικοί λειτουργοί πάλι δεν δείχνουν το ανάλογο σθένος για την τήρηση αυτών των νόμων….

Συνήγορος ΟΑΕΕΟι καταγγελίες μου για τη διαχείριση των αποθεματικών μας δεν απαντήθηκαν ποτέ ουσιαστικά από τους διοικητές του ΟΑΕΕ απαξιώνοντας με, και γι αυτό κατέφυγα στον Συνήγορο του Πολίτη. Ο Συνήγορος του Πολίτη όμως δεν προχώρησε καν την καταγγελία μου στον τωρινό διοικητή του ΟΑΕΕ κι αυτό γιατί αναγνωρίζει πως η διαγραφή του χρέους μας στον ΟΑΕΕ είναι αντικείμενο πολιτικής διεκδίκησης όπως και η αλλαγή της νομοθεσίας προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξωφρενική δε η απάντηση του Συνηγόρου στα ερωτήματά μου για την διαχείριση των χρημάτων μας, αφού ο νομοθέτης έχει το δικαίωμα να μειώνει τις παροχές και να αυξάνει τις εισφορές! Έχει το δικαίωμα να παίζει τα χρήματά μας στο χρηματιστήριο και να τα χάνει! Έχει το δικαίωμα να τα επενδύει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και να κουρεύονται κατά 85%,και να μη δίνει λόγο σε κανέναν αφού του επιτρέπει ο νόμος! Έχει το δικαίωμα να μεταβιβάζει αποθεματικά από το ένα ταμείο στο άλλο με σκοπό την επιβίωσή τους αλλά ΔΕΝ μου δικαιολογεί γιατί στο δημόσιο οι συνταξιούχοι για παράδειγμα παίρνουν 3 φορές μεγαλύτερη σύνταξη και εφάπαξ από τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ή στον ΟΑΕΕ ή πως είναι δυνατών να κατοχυρώνουν πρόωρες συντάξεις δημόσιοι υπάλληλοι ή αγρότες; Είναι σίγουρο πως η κοινωνία δεν πρόκειται να ανεχτεί πλέον τέτοιου είδους ιδιαίτερες μεταχειρίσεις που αντικατοπτρίζουν την ευημερία των κομματικών στρατών των κομμάτων της μεταπολίτευσης.

Το χρέος μας στον ΟΑΕΕ γιατί είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής των 3 τελευταίων χρόνων και εξαπάτησής μας περί ανάπτυξης, διαφορετικά Θα ‘χαμε βάλει λουκέτο εξ αρχής, καθώς και του εξ αρχής άδικου, ληστρικού, παράλογου, μη ανταποδοτικού, αναξιόπιστου και άνισου, ασφαλιστικού συστήματος στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να ασφαλιζόμαστε και να καταβάλουμε αυξημένες εισφορές, που είναι ουσιαστικά τα λύτρα για να μένουμε εκτός φυλακής, ακόμα κι όταν δεν έχουμε δουλειά και ενώ δεν καταφέρνουμε να συντηρήσουμε ούτε τις οικογένειές μας.

Πρέπει να διεκδικήσουμε όχι απλώς τη διαγραφή του χρέους μας αλλά και την κάλυψή του από το ποσό των 250 δις που έλαβαν οι τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χορήγηση χαμηλότοκων επιχειρηματικών δανείων με σκοπό την ανάπτυξη κάτι που δεν έπραξαν παραβαίνοντας τους νόμους του Ελληνικού κράτους που τις υποχρεώνουν σε αυτό. Να διεκδικήσουμε ιατροφαρμακευτική κάλυψη για εμάς και τις οικογένειες μας όπως ορίζει το σύνταγμα. Να διεκδικήσουμε ένα δίκαιο ανταποδοτικό και αξιόπιστο ασφαλιστικό σύστημα με εισφορές ανάλογες των δυνατοτήτων και των εσόδων μας όπως ορίζει το σύνταγμα. Να διεκδικήσουμε τη διαχείριση των αποθεματικών μας από εμάς του ίδιους για το δικό μας όφελος αλλά και της κοινωνίας και όχι των τραπεζιτών. Να διεκδικήσουμε την επιστροφή των αποθεματικών στο ταμείο μας μετά το ληστρικό κούρεμα και τον τζόγο στο χρηματιστήριο καθώς και την τιμωρία όσων διαχειριστήκαν τα χρήματά μας προς ίδιο όφελος και όφελος τρίτων, και όχι των ασφαλισμένων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να συγκεντρώσουμε υπογραφές από τους άμεσα ασφαλισμένους, τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας, φίλους, συνεργάτες, συναγωνιστές, υποστηρικτές του αγώνα μας. Οι υπογραφές θα διαβιβαστούν στον ΟΑΕΕ, στην κυβέρνηση, σε κάθε επόμενη κυβέρνηση. Στην πόλη μας το Αγρίνιο καταφέραμε πριν 2 χρόνια να επαναλειτουργήσει η παιδική βιβλιοθήκη, η μοναδική από της 28 του οργανισμού παιδικών βιβλιοθηκών πανελλαδικά!!! Το καταφέραμε με συλλογική δουλειά, τη συγκέντρωση υπογραφών και την πίεση προς την αρνητική δημοτική αρχή αλλά και το Υπουργείο Παιδείας.