Σύνοδος Κορυφής: Τα 6 δις ευρώ για την ανεργία των νέων «εντός διετίας»

Την άμεση διάθεση των 6δις € για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων την επόμενη διετία και όχι επταετία, όπως προέβλεπε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους εταίρους του ο Γάλλος Πρόεδρος, Francois Hollande.

Σε μια προσπάθεια να τηρήσει την εκλογική του υπόσχεση να αναστρέψει τα επίπεδα της ανεργίας στο εσωτερικό πριν το τέλος του έτους, ο Hollande θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες για μια ταχύτερη εκταμίευση των € 6 δισ. ευρώ που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο.«Οι γαλλικές αρχές ζητούν την υλοποίηση των σκέψεων με τη μορφή ενός σχεδίου δράσης για την απασχόληση των νέων», δήλωσε ο Thierry Repentin, Γάλλος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σε συνέντευξη του στην EurActiv Γαλλίας.Το σχέδιο είπε, πρέπει να περιλαμβάνει την εκταμίευση των €6 δισ. για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων την περίοδο 2014-2015 και να μην διανεμηθεί η χρηματοδότηση στην επόμενη επταετή δημοσιονομική περίοδο 2014-2020.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων από τη σύνοδο κορυφής προτείνει να εγκριθεί το αίτημα αυτό από τους ηγέτες της ΕΕ. «Προκειμένου η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της, η εκταμίευση των €6 δις που διατίθενται για αυτό το σκοπό πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της επόμενης πολυετούς δημοσιονομικής περιόδου» σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που είδε η EurActiv. Το κείμενο καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν προγράμματα εγγυήσεων για τους νέους, τα οποία θα στοχεύουν να δώσουν στους άνεργους νέους την ευκαιρία για περαιτέρω εκπαίδευση, ή εύρεση απασχόλησης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από την απώλεια εργασίας τους ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

πηγή : euractiv.gr