Θρίλερ με τον φόρο Ακινήτων: Δεν απάντησε η Τρόικα στο σχέδιο του Οικονομικών

«Πράσινο φως» και για τις 5 δόσεις στο ΕΕΤΑ φέτος από την Τρόικα – Μέτρα που θα κλείνουν τις τρύπες παρουσίασε η κυβέρνηση – Αισιοδοξία από το οικονομικό επιτελείο ότι την Τρίτη «θα συμφωνήσουμε»
Μια ανάσα πριν από την τελική συμφωνία για τους φόρους ακινήτων του 2013 και 2014 φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και Τρόικα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου έλεγε με νόημα μετά τη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ελεγκτών ότι «υπάρχει αισιοδοξία ότι αύριο θα συμφωνήσουμε», δείχνοντας έτσι ότι βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ των δύο μερών.

Πάντως οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ έφυγαν σκυθρωποί και ανέκφραστοι από τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τις προτάσεις και τα μέτρα που πρότεινε το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει κενά και απαιτήσεις του προγράμματος.Ποια είναι τα νέα δεδομένα ενόψει της νέας συσκέψεως με την Τρόικα αύριο το απόγευμα; Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:

1) Φέτος το Ειδικό Τέλος Ακινήτων θα εισπραχθεί σε 5 δόσεις.
2) Το νέο σύστημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων του 2014 θα στηριχτεί σε 33 συντελεστές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα και στα εντός σχεδίου οικόπεδα. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 ευρώ ανά τ.μ. Από κει και πέρα οι επόμενοι συντελεστές θα κλιμακώνονται κατά 0,8 ή 0,9 ευρώ, με βάση την τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο. Περαιτέρω, ο συντελεστής φόρου θα αυξομειώνεται με την εφαρμογή άλλων συντελεστών που θα αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα κ.λπ. Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών. Η κλίμακα θα ξεκινά από 1 ή 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πολύ χαμηλός αυτός συντελεστής θα ισχύει για τις ορεινές εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, ο φόρος του 1 ή του 1,5 ευρώ ανά στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
3) Η Τρόικα επιθυμεί να εισπράττεται και ο νέος Ειδικός Φόρος Ακινήτων του 2014 μέσω της ΔΕΗ, αλλά η κυβέρνηση αρνείται και ευελπιστεί πως τελικά θα κάμψει τις αντιστάσεις της Τρόικα.Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου, η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. «Δεν έχουν απορρίψει κανένα από τα επιχειρήματα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην παρουσίαση που έγινε από την κυβέρνηση, η Τρόικα δεν έθεσε προς το παρόν θέμα υστέρησης στην είσπραξη των εσόδων.

Όπως όλα δείχνουν, όμως, η Τρόικα ήρθε για να μείνει: «Πάμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δεν ξέρουμε εάν θα κλείσουμε μέσα στην εβδομάδα. Μερικά θέματα θα κλείσουν αυτήν την εβδομάδα και ορισμένα την επόμενη» ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.