Περιμένοντας τη συντήρηση του οδικού δικτύου

Όντας στις αρχές Ιουλίου, δηλαδή στην καρδιά του καλοκαιριού, που είναι η κατάλληλη εποχή (ελλείψει βροχών) για την σύντηρηση του οδικού δικτύου, οι οδηγοί τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας συναντούν μπροστά τους συνεχώς μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση.

δρόμος στη Νεάπολη Αγρινίου (2)Από την πλευρά της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί στη κατεύθυνση αυτή. Για παράδειγμα τις προηγούμενες ημέρες αποκαταστάθηκε ένα τμήμα του δρόμου (κατ΄ευφημισμόν) προς Νέα Αβόρανη στα όρια του Αγρινίου, όμως η εικόνα του οδικού δικτύου παραμένει λίγο – πολύ ίδια. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για την υλοποίηση ανακατασκευής και συντήρησης του οδοστρώματος ακόμη δεν έχουμε φτάσει στην φάση της υλοποίησης παρά το γεγονός ότι τα σχετικά κονδύλια υπάρχουν και είναι δεσμευμένα. Η καθυστέρηση παρατηρείται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ υπάρχουν δημοπρατημένα έργα οι εργολάβοι δεν έχουν εγκατασταθεί στους δρόμους. Τα σημεία που πλέον χαρακτηρίζονται ως «καρμανιόλα» λόγω της επικινδυνότητας και των συχνών ατυχημάτων που σημειώνονται είναι πάμπολλα με όλο το μήκος της εθνικής οδού από το Αντίρριο έως τα όρια του νομού. Χαρακτηριστικά είναι τα τμήματα Κουβαράς – Αμφιλοχία, Αμφιλοχία- Συκούλα καθώς ακόμη και ο δρόμος Αμφιλοχίας – Βόνιτσας.

λακκούβες στο δρόμο για Βάλτο (4)Για την συντήρηση του οδικού δικτύου έχουν εγκριθεί διάφορα έργα και αντίστοιχα ποσά. Συγκεκριμένα πρόσφατα στην έγκριση επιπλέον του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την αποκατάσταση των φθορών του οδοστρώματος σε τμήματα της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών. Το συγκεκριμένο έργο ποσό έρχεται να συμπληρώσει το έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ που αφορά «Τµηµατικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων επί της Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων για άρση επικινδυνότητας». Ακόμη έχουν δημοπρατηθεί το έργο «Αποπεράτωση Οδού Άνω – Κάτω Κερασόβου» προϋπολογισμού 250.000,00 €, το έργο «Εργασίες για την άρση επικινδυνότητας σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου των πρώην επαρχιών Μεσολογγίου και Ναυπακτίας» προϋπολογισμού 400.000,00 €, το έργο «Αποκατάσταση βατότητας Οδικού Άξονα Καλλιθέα – Λαμπίρι – Όρια ΠΕ Αιτωλ/νιας» προϋπολογισμού 150.000,00€ και το έργο «Τμηματικές ανακατασκευές ασφαλτοταπήτων, καθαρισμός τάφρων – τεχνικών στην ΕΟ Αγρινίου – Καρπενησίου» Προϋπολογισμού 300.000,00€. Ακόμη έχει δρομολογηθεί το έργο «Συντήρηση – βελτίωση του δρόμου από ψηλό Σταυρό προς Αράχωβα» προϋπολογισμού 1.400.000,00€ (πηγή χρηματοδότησης πρόγραμμα Πίνδος).

Ωστόσο για να υλοποιηθούν όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε αρκετό καιρό ακόμη…