Στη “μέγγενη” έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες στην Αιτωλοακαρνανία

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της ύφεσης οι ελεύθεροι επαγγελαματίες και ο εμπορικός κόσμος είναι λίγο πολύ γνωστά. Τα στοιχεία όμως του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) βάζουν το πρόβλημα στις διαστάσεις που πρέπει. Το 40% των αφαλισμένων στο ταμείο αδυνατεί πλέον να πληρώσει τις εισφορές του και στην Αιτωλοακαρνανία τα στοιχεία είναι εξίσου αποκαρδιωτικά. Το 48% των αφαλισμένων στο Αγρίνιο, δηλαδή ένας στους δυο αδυνατεί πλέον να πληρώσει τις εισφορές του με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Στο Μεσολόγγι το ποσοστό φτάνει το 35%, ενώ στη Ναύπακτο το 33% (που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πανελλαδικά στη χώρα). Σημειωτέον ότι οι διαφορές στα ποσοστά των τριών πόλεων του νομού δείχνουν πολλά όσον αφορά την “διαφορετική οικονομία” τους… αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

Το σημαντικό όμως είναι πως η κατάσταση αυτή όσο συνεχίζεται θα καταστήσει -αν δεν έχει γίνει ήδη- μη βιώσιμο το ταμείο. Έτσι ο ΟΑΕΕ καλεί τους ασφαλισμένους του να κάνουν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Ωστόσο η ρύθμιση που φέρει τον τίτλο «Νέα Αρχή» προϋποθέτει ο ασφαλισμένος να προσκομίσει βεβαίωση της ΔΟΥ ότι είναι φορολογικά ενήμερος από 1/1/13, όμως η πλειοψηφία των ασφαλισμένων αδυνατεί να προσκομίσει μια τέτοια βεβαίωση, αφού έχει οφειλές και προς την εφορία. Ακόμη ενδιαφέρον έχει ότι για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσουν στον ΟΑΕΕ λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους και την ακίνητη περιουσία τους. Συγκεκριμένα ζητούνται μεταξύ άλλων στοιχεία για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (ΙΒΑΝ) και το ύψος αυτών, τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και κύκλο εργασιών και τα οχήματα των οποίων έχουν την κυριότητα.

Έτσι σύμφωνα με καταγγελίες ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων της περιοχής που φτάνουν στο AγρίνιοCulture.gr η δήλωση τέτοιων λεπτομεριών για τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλισμένου είναι προάγγελος κατασχέσεων. “Τι χρειάζονται το ΙΒΑΝ των λογαριασμών; Μήπως κάθε φορά που βλέπουν λεφτά “μέσα” θα τα τραβάνε;” είναι η απορία που μας μετέφερε έμπορος του Αγρινίου. Αν πάντως ο φόβος των κατασχέσεων είτε περιουσιακών στοιχείων, είτε χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς επιβεβαιωθεί, η εκτίμηση όλων είναι ότι τα μισά καταστήματα θα κλείσουν….