Αιτωλία : Αποκαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό μέσα από τις ανασκαφές [HDvideo + pics]

Το Σάββατο 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο προσκύνημα στο σπήλαιο του Αγίου Νικο­λάου Βαράσοβας Ναυπακτίας. Πρόκειται για αρχαίο ερημητήριο-εγκλεί­στρα, το οποίο έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα του καθηγητού Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανασίου Παλιούρα.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Μετά την επιστροφή των προσκυνητών από το σπήλαιο, στην Κάτω Βασιλική σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσθηκε το νέο βιβλίο του κ. Παλιούρα με τίτλο «Αιτωλία. Αποκαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό μέσα από τις Ανασκαφές». Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τον Βυζαντινό Πολιτισμό στην Αιτωλία μέσα τρεις ανασκαφές του κ. Παλιούρα. Η πρώτη ανασκαφή αφορά την παλαιοχριστιανική βασιλική στο λόφο της Αγίας Τριάδας στην Κάτω Βασιλική και διήρκησε από 1980 εώς το 1990. Η ανασκαφή αυτή κατέδειξε την καθιέρωση της χριστιανικής πίστης στην περιοχή μας. Η δεύτερη ανασκαφή από το 1990 έως το 2000 στο σπήλαιο του Αγ. Νικολάου Βαράσοβας ανέδειξε τον σπηλαιώδη ασκητισμό και την Βαράσοβα ως το “Άγιο Όρος της Αιτωλίας”. Η τρίτη ανασκαφή στην Αγία Τριάδα του Μαύρικα έξω από το Αγρίνιο από το 2000 έως το 2005 σημειώνει την αρχιτεκτονική συνέχεια του βυζαντινού πολιτισμού στην περιοχή μας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ν.Ζαχαριάς, ο αρχιτέκτονας Χρ. Κατσιμπίνης πρώην επιθεωρητής αναστηλώσεων ΥΠΠΟ, η αρχαιολόγος Μάχη Παπαευσταθίου και ο αρχαιολόγος Γ. Δελημάρης και άλλα στελέχη των ανασκαφών. Τον συντονισμό θα έχει η πρόεδρος Μαίρη Χρυσικοπούλου. Οι εισηγητές ομίλησαν όχι μόνον για το βιβλίο αλλά και για την προσωπικότητα και το έργο του Θ. Παλιούρα, που ανέδειξε τον Βυζαντινό Πολιτισμό του τόπου μας. Ακόμη τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω προβολή και αξιοποίηση του μνημείου. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου.