Δυο χρόνια Πεταλιές στο Αγρίνιο

Δυο χρόνια Πεταλιές συμπληρώνονται αυτή την Πέμπτη. Δυο χρόνια που το ποδήλατο μπήκε στους ρυθμούς της πόλης μας και απέκτησε γρήγορα την θέση που του ανήκει, τους δρόμους. Ένα βράδυ λοιπόν της Πέμπτης 14 Ιούλιου του 2011, μια παρέα 30 περίπου φιλών και γνωστών συγκεντρώθηκαν στην Πλατειά Δημοκρατίας και κατά κάποιο τρόπο ήταν η σπίθα που άναψε τη φλόγα. Η συνεχεία ήταν κάτι απρόσμενο για όλους, μικροί και μεγάλοι περιμένουν την Πέμπτη για να συν-ποδηλατήσουν στους δρόμους και τις συνοικίες του Αγρινίου. Επί 2 συναπτά έτη, χειμώνα – καλοκαίρι οι ποδηλάτες του Αγρινίου δίνουν το γνωστό πια ραντεβού για την βόλτα της Πέμπτης.

Οι βόλτες δεν μένουν πια στα όρια της πόλης, συχνές είναι οι μαζικές εξορμήσεις όπως στην Μυρτιά, Αγγελόκαστρο κ.α, αλλά και βόλτες υπό το φως της Πανσέληνου αλλά και την Παγκόσμια ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα, όπως η σωστή κυκλοφοριακή αγωγή, η τήρηση του Κ.Ο.Κ. και φυσικά ποδηλατοδρόμοι !

Για αυτή την Πέμπτη σας ζητούμε να έρθετε όσοι περισσότεροι μπορείτε για να γιορτάσουμε όλοι μαζί την ΒΟΛΤΑ μας. Σημείο συνάντησης η πλατεία Δημοκρατίας στις 22:00. Δεν ξεχνάμε τα φώτα μας εμπρός και πίσω και προαιρετικά αντανακλαστικά σε τροχούς, πηδάλια, ρούχα, κ.λ.π. και φυσικά να φοράμε ΠΑΝΤΑ το κράνος μας. Προτού ξεκινήσετε από το σπίτι σας, ελέγξτε την κατάσταση του ποδηλάτου, κυρίως σε φρένα και πίεση ελαστικών.

ΟΔΗΓΙΕΣ\ΚΑΝΟΝΕΣ
Κατά την διάρκεια της βόλτας μας :
– Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή (οδηγό), ώστε να είναι σταθερή η ταχύτητα της πορείας και ασφαλής η βόλτα μας.
– Προσπαθούμε να μην αφήνουμε μεγάλα κενά από τον μπροστινό μας, ακολουθώντας με σταθερή ταχύτητα (έτσι π.χ. δεν αφήνουμε αυτοκίνητα να μπαίνουν ενδιάμεσα.)
– Κινούμαστε στο δεξί μέρος του δρόμου, καταλαμβάνοντας μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας και με πολλή προσοχή.
– Βοηθάμε στο κλείσιμο δρόμων και διασταυρώσεων ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα. (μόνο οι ενήλικες ποδηλάτες.)
– Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας. Πάμε με χαλαρή ταχύτητα για να απολαμβάνουμε την παρέα και την διαδρομή.
– Σεβόμαστε πάντα τους οδηγούς και τους πεζούς.
– Είμαστε ομάδα και όχι μονάδα και για αυτό δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω μόνο του, ιδιαίτερα αν προκύψει κάποιο πρόβλημα (π.χ. σκασμένο λάστιχο). Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο, γιατί αυτός ο ένας μπορεί την επόμενη φορά να είμαστε εμείς.
– Έχουμε πάντα καλοσυντηρημένα ποδήλατα, για να αποφεύγουμε ζημιές που μπορούν να μας βγάλουν εκτός χρόνου με τα συνεχόμενα σταματήματα.
– Οδηγούμε πάντα με προσοχή αποφεύγοντας τους ελιγμούς και τα απότομα φρεναρίσματα για να μην έχουμε ατυχήματα.
-Παιδιά κάτω των 16 ετών συνοδεύονται από ενήλικα! Οι γονείς έχουν πάντα το παιδί τους υπό την επίβλεψη τους, δίνοντας έτσι το καλύτερο παράδειγμα.
– Ερχόμαστε έγκαιρα στο ραντεβού! Δεν έχουμε αρχηγούς , είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες και τίποτε άλλο.