Ανεξαρτήτως του ποιος έχει δίκιο (δήμος και όσοι αντιδρούν) για την ανάπλαση του πάρκου στο Αγρίνιο σήμερα ζήσαμε στο Αγρίνιο μια κατάσταση που δεν μας τιμά ως κοινωνία και ως δομές. Η αστυνομία να φυλάει το έργο. Σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις ο δήμος Αγρινίου βγάζει σήμερα μια ανακοίνωση μιας σελίδας, όπου με τηλεφραφικό τρόπο επιχειρεί να ενημερώσει για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. Πρόκειται για μια περίληψη της περίληψης της τεχνικής περιγραφής που δυστυχώς λέει τη μισή αλήθεια και ακόμη χειρότερα ρίχνει λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων… αφού πλέον και ο πιο καλόπιστος δυσκολεύεται να πεισθεί από τους ιθύνοντες του δήμου Αγρινίου.
Και εξηγούμαστε: το ΑγρίνιοCulture.gr εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει δημοσιεύσει την τεχνική περιγραφή που έχει στα χέρια του από τις υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου, που πόρρω απέχει από τη σημερινή ανακοίνωση του δήμου. Μάλιστα για την από τις 4 Οκτωβρίου 2012 ανάρτησή μας ουδέποτε δεχθήκαμε από το δήμο Αγρινίου κάποια απάντηση. Η σημερινή ανακοίνωση του δήμου λέει πως “θα ανακατασκευαστεί η μάντρα, ώστε να αποκατασταθούν οι ζημίες που έχει υποστεί, ιδιαίτερα στην οδό Καζαντζάκη”… Ωστόσο δεν λέει πως η μάντρα των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ξενοπούλου θα γκρεμιστεί και πως η υπόλοιπη μάντρα θα υποβαθμιστεί. Λέει ακόμη ο δήμος πως “θα ανακατασκευαστούν οι δρόμοι, για να δεχθούν τα απαραίτητα δίκτυα άρδευσης και αποχέτευσης, και θα επιστρωθούν με υλικό κατάλληλο για βάδισμα”. Το κατάλληλο υλικό είναι το κουρασάνι, υλικό που δεν ταιριάζει με τη φυσιογνωμία του πάρκου, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για τα τσιμεντένια ρείθρα και τα πρόχειτα κράσπεδα.
Ακόμη ο δήμος στη σημερινή του ανακοίνωση δεν κάνει καθόλου λόγο για τα στρέμματα γκαζόν που θα φυτευτούν για το μικρό πάρκιγκ που θα γίνει στην οδό Ξενοπούλου για…. να παρκάρουν τα λεωφορεία με τους τουρίστες όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη. Αν ο δήμος έχει αλλάξει τη μελέτη να μας το πει, διαφορετικά με τη σημερινή του ανακοίνωση που λέει τη μισή αλήθεια, αποδεικνύοντας πόσο έωλες είναι οι προθέσεις του. Συγκρίνετε μόνοι σας τη σημερινή ανακοίνωση του δήμου και την τεχνική περιγραφή που έχει δημοσιεύσει το ΑγρίνιοCulture.gr και δείτε τις εξόφθαλμες διαφορές.
ΥΓ: Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο
Ανάπλαση Πάρκου : τι πραγματικά πρόκειται να γίνει
Αναδιαμόρφωση των περιμετρικών τοίχων του πάρκου:
Οι περιμετρικοί τοίχοι απομακρύνονται, όπου αυτό είναι εφικτό ή υποβαθμίζονται.
Αναλυτικά :
1. Ανακατασκευάζονται σι εσωτερικοί δρόμοι με νέα υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ( ΚΟΥΡΑΣΑΝΙ ), τσιμεντένια ρείθρα και πρόχειτα κράσπεδα και κατασκευάζεται νέο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων στις διασταυρώσεις των δρόμων.
2. Απομακρύνονται οι χαμηλοί τοίχοι και τα σιδερένια κιγκλιδώματα της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και της οδού Ξενοπούλου. Στη θέση τους κατασκευάζεται τσιμεντένιο κράσπεδο ‚ μετά το υπάρχον πεζοδρόμιο και πέραν αυτού, μετά από καθαρισμό και συντήρηση της υπάρχουσας βλάστησης, στο έδαφος θα φυτευτεί χλοοτάπητας ( γκαζόν ) με ιδιαίτερη αντοχή στην σκιά, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή με το εσωτερικό του πάρκου και να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό μέσα από τα περιμετρικά παρτέρια. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ του κρασπέδου και του φυσικού εδάφους η οποία σήμερα κυμαίνεται από 20εκ. μέχρι 50εκ. γεφυρώνεται με την κατασκευή ομαλού πρανούς. Όπου υπάρχουν δένδρα σε μικρή απόσταση από το κράσπεδο θα κατασκευαστούν πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης, με επαναχρησιμοποίηση της υπάρχουσας πέτρας, στέψη ( καπάκι ) από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα με μέγιστο τελικό ύψος 50εκ. και βάση από σκυρόδεμα, ώστε να χρησιμοποιούνται και σαν καθιστικά.
3. Διατηρούνται σι χαμηλοί τοίχοι και τα σιδερένια κιγκλιδώματα της οδού Σαμώτη, από την είσοδο βόρεια της οδού Ξενοπούλου και μέχρι την είσοδο του πάρκου από την οδό Σαμώτη, προς το χώρο στάθμευσης που υπάρχει πίσω από το δημοτικό περίπτερο. Απομακρύνεται τμήμα του χαμηλού τοίχου για την δημιουργία εισόδου πάνω από την νέα δεξαμενή νερού της οδού Σαμώτη.
4. Ανακατασκευάζεται ο τοίχος της οδού Καζαντζάκη. Ο νέος τοίχος θα κατασκευαστεί με μικρότερο ύψος ( περίπου 1,50 μ ), ώστε να γίνει ομαλότερη η οπτική σύνδεση του Πάρκου με το εξωτερικό περιβάλλον. Ο νέος τοίχος θα κατασκευαστεί με τοιχίο και βάση από οπλισμένο σκυρόδεμα προς το εσωτερικό του πάρκου και με τοίχο από διαλεγμένη πέτρα του υπάρχοντος τοίχου με πάχος 40εκ .και στέψη ( καπάκι ) από ισχυρό τσιμεντοκονίαμα. Στο μήκος αυτού του τοίχου υπάρχουν δύο είσοδοι οι οποίες ανακατασκευάζονται με μεγαλύτερο πλάτος. Για την απομάκρυνση και κατασκευή του τοίχου αυτού θα γίνει εκσκαφή και απομάκρυνση των υπαρχόντων δένδρων. Θα αποκατασταθεί το έδαφος με πρανές και φύτευση νέων δένδρων, ώστε να αποκατασταθεί η βλάστηση και να βελτιωθεί η οπτική επαφή με το εσωτερικό του πάρκου ( σήμερα ο τοίχος έχει ύψος 2,00μ — 2,50μ και έχει υποστεί βλάβες από τις ρίζες των εν επαφή με αυτόν δένδρων ).
5. Κατασκευάζονται καθιστικά κυκλικά της Εκκλησίας και εσωτερικά των παρτεριών και σε επαφή με τους εσωτερικούς δρόμους του πάρκου. Τα καθιστικά Θα κατασκευαστούν στο ύψος του κρασπέδου ( 15εκ.), με δύο μαρμάρινες βάσεις 60*33*20εκ. με ξύλινο κάθισμα από δοκούς Ιροκο και τελικό ύψος 45ε. Διαστάσεις καθιστικού 0.60μ * 2.00μ Το δάπεδο θα είναι από κυβόλιθο τσιμεντένιο 10*10*6 εκ.
6. Κατασκευάζεται παιδική χαρά σύμφωνα με τις προδιαγραφές
7. Κατασκευή ράμπας από το χώρο στάθμευσης του Δημοτικού Περιπτέρου του πάρκου. Η ράμπα θα κατασκευαστεί στην βορειοδυτική πλευρά του χώρου στάθμευσης. Θα απομακρυνθεί το τσιμεντένιο τοιχίο και θα κατασκευαστεί ράμπα όπως φαίνεται στα σχέδια λεπτομερειών
8. Κατασκευή εισόδου οδού Ελευθερίου Βενιζέλου ( κύρια είσοδος ). Το δάπεδο της εισόδου θα γίνει από τσιμεντένιους κυβόλιθους 10*10*6 εκ., κανάλι συλλογής όμβριων στην συμβολή της εισόδου με το εσωτερικό του πάρκου και δύο φωτιστικά εκατέρωθεν της εισόδου σε μαρμάρινες βάσεις
9. Κατασκευή εισόδου οδού Ελευθερίου Βενιζέλου ( είσοδος από οδό Παπαστράτου ). Το δάπεδο της εισόδου θα γίνει από τσιμεντένιους κυβόλιθους 10*10*6 εκ., κανάλι συλλογής όμβριων στην συμβολή της εισόδου με το εσωτερικό του πάρκου, τοιχεία τσιμεντένια και δύο φωτιστικά εκατέρωθεν της εισόδου σε μαρμάρινες βάσεις
10. Κατασκευή εισόδων οδού Καζαντζάκη (ανακατασκευή ). Κατασκευάζονται δύο νέοι είσοδοι με μαρμάρινα δάπεδα και σκαλοπάτια. Τα σκαλιά είναι διαστάσεων 36*14 εκ. περίπου με πλατύσκαλο. Εκατέρωθεν κατασκευάζονται τοίχοι πέτρινοι ύψους 1,00μ. Τα υλικά των τοίχων είναι πέτρες διαλεγμένες από τα υλικά των υπαρχόντων πέτρινων τοίχων οι οποίοι απομακρύνονται.
11. Αισθητική και αρχιτεκτονική παρέμβαση στο περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας. Ανακατασκευάζεται ο χώρος γύρω από με τα ίδια υλικά των διαδρόμων του πάρκου και αποκαθίσταται η κυκλική γεωμετρία του. Επίσης εξωτερικά του χώρου και στην πλευρά των παρτεριών δημιουργούνται καθιστικά με υπερυψωμένη βάση και υλικά , όπως τα τυπικά καθιστικά του πάρκου.
12.Κατασκευάζσνται στοιχεία νερού. Δημιουργούνται τρία νέα στοιχεία νερού δύο παραλληλόγραμμα στον κεντρικό διάδρομο και ένα κυκλικό στους θεματικούς κήπους. Τα παραλληλόγραμμα στοιχεία νερού Θα είναι χαμηλά μέσα στα ανακατασκευασμένα παρτέρια. Λόγω της φυσικής κλίσης των δρόμων αυτά κατασκευάζονται παράλληλα με αυτούς σε χαμηλό ύψος και με αναβαθμούς ώστε το νερό να ρέει από την υψηλότερη λεκάνη στην χαμηλότερη. Τοποθετούνται διαγώνιοι πίδακες καθώς και χαμηλοί παφλάζοντες στα σημεία υπερχείλισης. Εξωτερικά των στοιχείων νερού δημιουργείται επικλινής επιφάνεια φύτευσης εποχικών φυτών. Το κυκλικό στοιχείο νερού έχει μία κεντρική κυκλική δεξαμενή και έναν εξωτερικό δακτύλιο. Τοποθετούνται υψηλοί και χαμηλοί πίδακες. Εξωτερικά των στοιχείων νερού δημιουργείται επικλινής κυκλικά επιφάνεια φύτευσης εποχικών φυτών και καθιστικό στον εξωτερικό δακτύλιο προς τους δρόμους.
13. Κατασκευάζεται νέο δίκτυο ύδρευσης.
14.Κατασκειτάζεται νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και πυρόσβεσης.
15.Κατασκευάζονται θεματικοί κήποι στην περιοχή του χαμηλού πρασίνου
16.Γίνεται συστηματική συντήρηση και αποκατάσταση του υπάρχοντος πληθυσμού υψηλού και χαμηλού πρασίνου.
17.Κατασκευάζεται νέα δεξαμενή νερού στην θέση της παλαιάς και δημιουργείται μία νέα είσοδος πάνω από αυτή.