Αλέξανδρος Μπελλές : Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη στον Ελληνίς

Αλέξανδρος Μπελλές
Αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣ
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – 9.30 μ.μ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Αρχάγγελος της Κρήτης, ο Ανωγειανός λυράρης με την στεντόρεια, συγκλονιστική φωνή, την καθαρή ματιά και την ξεχωριστή ευαισθησία που έφυγε από τη ζωή στις 8 Φεβρουαρίου του 1980, άφησε τη σφραγίδα του στο ελληνικό τραγούδι. Απλός, λιτός και ειλικρινής όπως όλοι οι γνήσιοι λαϊκοί άνθρωποι φώτισε με το αξεπέραστο ηχόχρωμά του και με τη δύναμη της ψυχής του τόσο τα ριζίτικα του τόπου του, όσα και τα τραγούδια των μεγάλων συνθετών Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Λεοντή, Χάλαρη, Ανδριόπουλου που έγραψαν μεγάλες μουσικές πάνω σε στίχους εξίσου μεγάλων ποιητών όπως ο Σεφέρης, ο Σολωμός, ο Ρίτσος, ο Κατσαρός, ο Γεωργουσόπουλος κ.α.

Αυτά τα σπουδαία τραγούδια θα ακούσει ο θεατής της παράστασης από τον Αλέξανδρο Μπελλέ που θα παρουσιάσει ένα από καρδιάς αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη με ιδιαίτερες επιλογές και αναπάντεχες διασκευές τραγουδιών του, όπως τα «Χίλια μύρια κύμματα», «Γεννήθηκα», «Ήτανε μια φορά», «Φίλοι και αδέρφια», «Ζαβαρακατρανέμια», «Έβαλε ο θεός σημάδι» «Χρώματα και αρώματα» κ.α

Ο Αλέξανδρος Μπελλές γεννήθηκε στην Χίο το 1984, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Marketing στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας. Έχοντας ιδιαίτερη κλίση και αγάπη στο τραγούδι, στα είκοσι του χρόνια, ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στο Ωδείο Γλυφάδας. Συνέχισε στην Αγγλία, στο Leeds college of music και στο Λονδίνο όπου έκανε μαθήματα κλασικού τραγουδιού και κιθάρας με τον Ελληνοσουηδό κιθαρίστα Γιάννη Παυλίδη.
Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Το 2008 τον ανακαλύπτει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και του αναθέτει να ερμηνεύσει μέρη από τα μουσικά του έργα «Θητεία», «Ιθαγένεια», «Χρονικό» «Ανεξάρτητα» και «Ελεύθερους Πολιορκημένους». Από τότε πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες του συνθέτη, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές ήταν στο Θέατρο Παλλάς το Μάρτιο του 2009, στο Μέγαρο Μουσικής το Μάιο του 2009 στο Plaisir d’Hiver των Βρυξελλών το Νοέμβριο του 2011 και στο Town Hall της Νέας Υόρκης –όπου τιμήθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος με το Βραβείο «Φειδιππίδης» τον Ιανουάριο του 2013.
Στις 22 Οκτωβρίου του 2012 κυκλοφόρησε από την Phonograph Music Productions το πρώτο του album, με τίτλο : ΣΑΝ ΕΡΘΕΙΣ. Δέκα δυναμικά τραγούδια που ανιχνεύουν το σήμερα.