Επανεξετάζεται η βάση του 10 λόγω πτώσης των βάσεων

Πρωτοφανής ήταν φέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκαπίδευση, λόγω των ιδιαιτέρως δύσκολων θεμάτων στις Πανελλαδικές.Ακόμη και η υψηλόβαθμη Ιατρική βρέθηκε κάτω από το όριο των 19.000 μονάδων. Μόνο 26 τμήματα βρέθηκαν να έχουν εισακτέους με πάνω από 18.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, το ένα στα τρία τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ διαμόρφωσε βάση εισαγωγής κάτω από 10.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» το υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Κύριο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι οι παραδοσιακά υψηλές σχολές όπως η Νομική και η Ιατρική έπεσαν, ενώ αντίστοιχα οι στρατιωτικές σχολές και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων σημείωσαν άνοδο.Όπως φαίνεται από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, οι υποψήφιοι, έδωσαν προτεραιότητα στο μηχανογραφικό που υπέβαλαν σε σχολές οι οποίες υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, με τις χαρακτηριστικά «δύσκολες» σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία να μένουν μακριά από τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιατρική Σχολή Αθηνών έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ συνολικά 338 τμήματα παρουσίασαν πτώση.

Παράλληλα, σημειώθηκε μείωση στους υποψήφιους οι οποίοι κατέθεσαν μηχανογραφικό το 2013 σε σχέση με το 2012, καθώς πέρυσι υπέβαλλαν μηχανογραφικό 116.173 υποψήφιοι, ενώ φέτος υπέβαλλαν 104.988 υποψήφιοι, εκ των οποίων περίπου το 30% δεν εισήχθη σε καμία σχολή (εισήχθησαν συνολικά 71.672 απόφοιτοι Λυκείου). Επίσης, οι κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια είναι 836, ενώ το 2012 ήταν 1.150.

πηγή : protothema.gr