Με 150 εκατομμύρια ευρώ “τρέχει” το ΕΣΠΑ στο Αγρίνιο

Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στους τέσσερις πρώην δήμους της Τριχωνίδας έχει ήδη ολοκληρωθεί
Η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στους τέσσερις πρώην δήμους της Τριχωνίδας έχει ήδη ολοκληρωθεί

Μπορεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο να άργησε να πάρει μπρος, όμως στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου, μετά την υπερπροσπάθεια των δυο τελευταίων ετών περίπου, “τρέχει” πια με ικανοποιητικούς ρυθμούς δίνοντας “ανάσα” στην τοπική οικονομία.

43 έργα (η λίστα παρουσιάζεται αναλυτικά στη συνέχεια) με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ (!) υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Πρόκειται για έργα που αφορούν το περιβάλλον (αποχέτευση, διάχειριση στερών και υγρών αποβλήτων, αποκατάσταση ΧΑΔΑ), έργα ύδρευσης, οδικά έργα, έργα που αφορούν το οικιστικό περιβάλλον (αναπλάσεις κτλ), σχολικά κτίρια, αλλά και έργα στο τομέα της πρόνοιας. Όλα αυτά είναι έργα που έχουν δρομολογηθεί από το δήμο Αγρινίου και ήδη εκτελούνται. Μπορεί βέβαια η οικονομική συγκυρία να είναι τέτοια και η κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό κλάδο και όλες τις συναφείς δραστηριότητες να μην αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς πως χάρις σε αυτό το πρόγραμμα η τοπική οικονομία έχει πάρει μια βαθιά ανάσα, ενώ παράλληλα και η περιοχή βελτιώνει τις υποδομές της.

Η ανέγερση του 19ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Αγρινίου έχει ξεκινήσει και προχωρά ικανοποιητικά
Η ανέγερση του 19ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Αγρινίου έχει ξεκινήσει και προχωρά ικανοποιητικά

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η συμβολή του ΕΣΠΑ στο τομέα της σχολικής στέγης, όπου συνολικά 7 έργα εκτελούνται και άλλα έξι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Ήδη εκτελείται η ανέγερση του 19ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου η ανέγερση νέας πτέρυγας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, η αποκατατάσταση ζημιών από σεισμούς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και το Γυμνάσιο Γαβαλούς και η ανέργερση του Δημοτικού Σχολείου Λεπενούς και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου (τα δυο τελευταία εκτελούνται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος). Παράλληλα αναμένεται το επόμενο διάστημα η ένταξη στο ΕΣΠΑ του 7ου Γυμνασίου Αγρινίου και η ανέγερση πέντε Νηπιαγωγείων (Νεάπολης, 3ο,11ο,15ο, 21ο Αγρινίου)

Οπωσδήποτε εδώ θα πρέπει να αναγνωριστεί και η προσπάθεια του δήμου Αγρινίου και των υπήρεσιών που κατάφεραν να προετοιμαστούν έγκαιρα και με ώριμες μελέτες να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελάχιστους δήμους του μεγέθους του δήμου Αγρινίου θα συναντήσει κανείς ανάλογο πρόγραμμα έργων ΕΣΠΑ. Ωστόσο η καθυστέρηση που υπήρξε τα πρώτα χρόνια της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι δεδομένη και πλέον το στοίχημα είναι όλα αυτά τα έργα να τελειώσουν ως το τέλος του 2015.

Αναλυτικά η λίστα των ενταγμένων έργων ΕΣΠΑ:
έργα ΕΣΠΑ (1)
έργα ΕΣΠΑ (2)έργα ΕΣΠΑ (3)