Στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής στοχεύει ο δήμος Θέρμου

Με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής ο δήμος Θέρμου προχώρησε στην υπογραφή δυο προγραμματικών συμβάσεων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η μια αφορά την “Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου” Δήμου Θέρμου με
προεκτιμώμενη δαπάνη τις 86.400,00 € που θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου με μέριμνα του ∆ήμου Θέρμου και η άλλη αφορά το έργο “Σήμανση Ποδηλατικών Διαδρομών, Αξιοθέατων και Μνημείων σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Θέρμου” και ανέρχεται στο ποσό των 159.900,00 € που καλύψει πάλι ο δήμος Θέρμου. Είναι προφανές ότι ο δήμος Θέρμου στοχεύει μέσα από αυτά τα δυο έργα να προωθήσει τον εναλλακτικό τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Αναλυτικά :
“Ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου”
Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η μελέτη και εκτέλεση δημοσίων δασοτεχνικών έργων (ανάδειξη και αξιοποίηση μονοπατιού φαραγγιού Μοκιστιάνου) σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην περιοχή του ∆ήμου Θέρμου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας.

Αντικείμενό της είναι η εκτέλεση έργων που αφορούν την ανάδειξη και αξιοποίηση του κεντρικού μονοπατιού που διασχίζει το φαράγγι του Μοκιστιάνου και ενώνει τη λίμνη Τριχωνίδα, όπου εκβάλλει ο Μοκιστιάνος, με τις Πηγές της Αγίας Σοφίας (Μοκιστιάνου), με παρεμβάσεις ήπιας μορφής που αναφέρονται σε εργασίες συντήρησης, βελτίωσης και διάνοιξης του μονοπατιού, σε σήμανσή του σε όλο το μήκος του καθώς και στη διαμόρφωση θέσης θέας. Οι προβλεπόμενες σχετικές παρεμβάσεις αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για προσέλκυση επισκεπτών, καθώς το προτεινόμενο έργο συγκεντρώνει στο μέγιστο βαθμό τα χαρακτηριστικά εκείνα που συνάδουν στην αναγκαιότητα που πρέπει να υπηρετούν έργα αυτής της κατηγορίας. 
Οι Πηγές της Σοφίας (πηγές Μοκιστιάνου) αποτελούν σημείο αναφοράς, ιδιαίτερης περιβαλλοντικής και πολιτισμικής αξίας, για την περιοχή του ∆ήμου Θέρμου τόσο λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της περιοχής αυτής και της θέσης τους επί του βασικού οδικού άξονα σύνδεσης τουΘέρμου με το Αγρίνιο όσο και της ύπαρξης εκεί του συγκροτήματος των Βυζαντινών Ναών, της Αγίας Σοφίας και των δίδυμων Ναών των Ταξιαρχών και του Αγίου Νικολάου, ο οποίος έχει χτισθεί κατά κύριο λόγο με τα δομικά στοιχεία του σημαντικού αρχαίου ναού που ήταν αφιερωμένος στην τοπική θεότητα Λαφρία Αρτέμιδα. Επιπλέον, το μονοπάτι διέρχεται στο σύνολό του, σε ένα μήκος περί τα εφτά χιλιόμετρα,από ιδιαίτερα ελκτικό για τον επισκέπτη φυσικό περιβάλλον λόγω τόσο της ποικιλομορφίας της γεωμορφολογίας όσο και της βλάστησης καθ ’ όλο το μήκος της διαδρομής του και κυρίως παρέχει πρόσβαση στους ∆ίδυμους Καταρράκτες του Μοκιστιάνου, σημείο που συνιστά μνημείο της φύσης με ιδιαίτερη αξία. Ακόμη, το μονοπάτι διέρχεται από πολλά αξιόλογα στοιχεία της αγροτικής κληρονομιάς, νερόμυλους, νεροτριβές, αγροικίες, στάβλους, αγροκτήματα, τα οποία αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο με την βελτίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του συγκεκριμένου μονοπατιού.
Γι’ αυτό, η υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στην αύξηση της επισκεψιμότητας προς την περιοχή και από αυτή την άποψηείνα απαραίτητο να ωριμάσει άμεσα το έργο και να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη σχετική χρηματοδότηση του έργου στα πλαίσια σχετικής προκήρυξης για ένταξη έργων δημοσίου χαρακτήρα στον Άξονα4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας(Π.Α.Α.) 2007-2013 είτε μέσω κάθε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος για τέτοιου είδουςδράσεις είτε ακόμα και από ίδιους πόρους του ∆ήμου.

“Σήμανση Ποδηλατικών Διαδρομών, Αξιοθέατων και Μνημείων σε επιλεγμένες περιοχές του Δήμου Θέρμου”
Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η μελέτη και εκτέλεση του έργου « Σήμανση Ποδηλατικών ∆ιαδρομών,
Αξιοθέατων και Μνημείων σε επιλεγμένες περιοχές του ∆ήμου Θέρμου», που αναφέρεται σε τοποθέτηση σήμανσης σε υπάρχοντες δρόμους, δασικούς, αγροτικούς,επαρχιακούς, δημοτικούς, που βρίσκονται στα όρια του ∆ήμου Θέρμου. Αντικείμενό της είναι η εκτέλεση έργων ως άνω με ήπιας μορφής επεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη και προστασία στοιχείων της φυσικής κληρονομιάς καθώς και στην προαγωγή εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, τα οποία αφορούν στην σηματοδότηση υπαρχόντων δρόμων, ώστε να διευκολύνεται η χρήση αυτών και ως ποδηλατικών διαδρομών, με πινακίδες πορείας, κατεύθυνσης και πληροφόρησης, καθώς και στη σήμανση αξιοθέατων και μνημείων βάσει των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων που διαθέτει η περιοχή, τα οποία απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία, με ρυθμιστικές και πληροφοριακές πινακίδες σύμφωνα με τις προδιαγραφές οδικής σήμανσης.

• Σήμανση ποδηλατικών διαδρομών σε δύο ενότητες, στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Γιδομανδρίτη και στην περιοχή του ποταμού Ευήνου από την Γέφυρα του Πόρου μέχρι τη Γέφυρα της Αρτοτίβας. Οι ποδηλατικές διαδρομές θα διέρχονται από υπάρχοντες δασικούς , αγροτικούς, δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους, ασφαλτοστρωμένους ή χωματόδρομους, καθώς η πλειοψηφία ειδικά των χωματόδρομων του ∆ήμου παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ποδηλατικές διαδρομές αντοχής (cross country). Η οργάνωση της ποδηλατικής ενότητας Γιδομανδρίτη αναφέρεται σε τέσσερις (4) επιμέρους διαδρομές (Π1,Π2,Π3,Π4), συνολικού μήκους 75, 6χμ., όπως αυτές αποτυπώνονται στους σχετικούς χάρτες, οι οποίες είναι αναλυτικά οι εξής :
1.∆ιαδροµή Π1 (∆ρυµώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι – Κοκκινόβρυση – Γέφυρα Γιδοµανδρίτη – ∆ιασταύρωση ∆ρυµώνα) με επιμέρους τμήματα Π.1.1 ( ∆ρυμώνας– Νεροχώρι), Π .1.2 ( Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι), Π .1.3 ( Αργυρό Πηγάδι – Κοκκινόβρυση), Π.1.4 ( Κοκκινόβρυση – Αμπέλια), Π .1.4.1 ( Αμπέλια – Άγιος Θεόδωρος ),
Π .1.5 ( Αμπέλια – Γέφυρα Γιδομανδρίτη ) και Π .1.6 ( Γέφυρα Γιδομανδρίτη – ∆ιασταύρωση ∆ρυμώνα)
2. ∆ιαδροµή Π2 (Αργυρό Πηγάδι – Αµβρακιά – Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση µε Π.1.6), µε επιµέρους τµήµατα Π.2.1 (Αργυρό Πηγάδι – Αµβρακιά), Π.2.2 (Αµβρακιά – Μελίγκοβα) και Π.2.3 (Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση διαδροµής Π.1.6.
3. ∆ιαδροµή Π3 (Μελίγκοβα – ∆ιασταύρωση µε Π.1.2)
4. ∆ιαδροµή Π4 (∆ιάσελα – Αµβρακιά)
Η οργάνωση της ποδηλατικής ενότητας Ευήνου (Π5), συνολικού µήκους 25,150 χµ., αναφέρεται σε πέντε (5) επιµέρους διαδροµές, ως εξής:
1. ∆ιαδροµή Π.5.1 (Γέφυρα Πόρου – οικισµός Πίνη)
2. ∆ιαδροµή Π.5.2 (Κεφαλόβρυσο Ανάληψης – οικισµός Κόφτρα – Γέφυρα Αρτοτίβας)
3. ∆ιαδροµή Π.5.3 (Αβαρίκος – οικισµός Πίνη)
4. ∆ιαδροµή Π.5.4 (Κάτω Χρυσοβίτσα – ∆ιασταύρωση µε Π.5.2)
5. ∆ιαδροµή Π.5.5 (∆άσελλο – ∆ιασταύρωση µε διαδροµή Π.5.2)
• Θα υπάρξει ακόμη σήµανση αξιοθέατων και µνηµείων στη βάση της αξιολόγησης των ιστορικών και περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής.