Οι μηχανότρατες το μεγαλύτερο πρόβλημα των ψαράδων της Βόνιτσας στον Αμβρακικό

Ο τοπικός σύλλογος αλιέων στη Βόνιτσα συναντήθηκε χθες το πρωί με τη βουλευτίνα Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και έθεσε υπόψιν της τα προβλήματα του κλάδου.

Το Δ.Σ. των αλιέων κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων αποτροπής της εισόδου των μηχανότρατων στον Αμβρακικό. Οι μηχανότρατες είναι δυναμικά εργαλεία μέσης αλιείας και όπως τόνισαν παρά τις προσπάθειες του λιμενικού σώματος να τις αποτρέψουν, οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται το ελαστικό νομικό πλαίσιο και τις μικρές ποινικές συνέπειες και συνεχίζουν να ψαρεύουν στην περιοχή προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα στο αλίευμα της γαρίδας αφού με τα δίχτυα τους ψαρεύουν ουσιαστικά τον γόνο. Οι ψαράδες αναφέρθηκαν στην μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων του Αμβρακικού και σημείωσαν πως απαιτείται άμεση παρέμβαση για τον εμπλουτισμό και την προστασία του.

Από την πλευρά της κ. Τριανταφύλλου, τονίστηκε ότι το θέμα της εισόδου μηχανότρατων στον Αμβρακικό, το έχουν θέσει στη βουλή με κοινή τους ερώτηση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τους τρείς νομούς που «βλέπουν» στον Αμβρακικό. Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε πως χρειάζεται ακόμη καλύτερος συντονισμός όλων των σωματείων αλιέων του Αμβρακικού και με άλλους ντόπιους παραγωγούς καθώς και με κινήσεις πολιτών ώστε να συζητηθεί το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής στην περίοδο της τρόικας και του μνημονίου. Τόνισε πως χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που θα αποτρέπει την καταστροφή και την διάλυση και θα εξοπλίζει τον Ελληνικό λαό απέναντι στους δανειστές.