Με επιτυχία η διημερίδα για την Πνευματική Αφύπνιση

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου και το ΕΥΚΕΣΕ στο Μεσολόγγι και στην Ιερά Μονή Μυρτιάς το Σάββατο και την Κυριακή, 5 & 6 Οκτωβρίου 2013, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Κεντρικό θέμα της Διημερίδας ήταν: « Η Πνευματική Αφύπνιση της Ρωμιοσύνης στην Αιτωλία, Ακαρνανία και Ευρυτανία τη Μεταβυζαντινή εποχή: Ιερές Μονές-Άγιοι Λόγιοι-Μεγάλοι Δάσκαλοι του Γένους-Σχολεία-Πολιτισμός».

Στην μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων, της πρώην Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, ευγενική χορηγία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Αντωνόπουλου, άρχισε η Διημερίδα με αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. ΚΟΣΜΑ, τον Αρχιμανδρίτη π. Αναστάσιο Καντάνη, τον π. Νικόλαο Σταμάτη και την χοροδία «Βυζαντινός Χορός του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μεσολογγίου, παρουσία Στρατιωτικών και Πολιτικών Αρχών, μελών Φορέων , Συλλόγων και πλήθος κόσμου. Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Χρήστος Σιάσος στον σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους εισηγητές και όλους τους παρευρισκόμενους και έθεσε τις προοπτικές της Διημερίδας αλλά και άλλες μελλοντικές ανάλογες δράσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή για το Τάμα του Έθνους, του Γένους. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. ΚΟΣΜΑΣ έθεσε τους προβληματισμούς για τη σημερινή εποχή και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνόπουλος τόνισε πως η Περιφέρεια στέκεται αρωγός σε παρόμοιες προσπάθειες.

Τη Διημερίδα άνοιξε ο πρώτος εισηγητής Καθηγητής κος Αθ. Παλιούρας, που τόνισε την Ελληνική συνέχεια στο Βυζάντιο και στη Μεταβυζαντινή εποχή, την Ρωμιοσύνη της Ανατολής, με σημαντικά παραδείγματα από το χώρο του Πολιτισμού και των Γραμμάτων. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των δύο πρωινών συνεδριάσεων και στη συνέχεια γεύμα στο Ραδιομέγαρο με την ευγενική προσφορά από τον κ. Γεώργιο και Κώστα Μπόκα που πρόσφεραν τα ψάρια ως κύριο πιάτο. Οι απογευματινές συνεδριάσεις, εξαιρετικά επιτυχημένες, με βραβεύσεις επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ. Τον κύκλο των συνεδριάσεων έκλεισε ο κος Παναγιώτης Κοντός με τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας και με άριστες διαπιστώσεις αναφορικά με την διοργάνωση αυτής της αντάμωσης – συνάντησης των δύο καταξιωμένων Συλλόγων. Ακολούθησε δείπνο προς όλους τους εισηγητές στο Θεοξένεια.

Την Κυριακή, σύμφωνα με το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Μυρτιώτισσας. Μετά από τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε ομιλία- ξενάγηση από τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Παλιούρα μέσα στο Καθολικό και γευστικότατο γεύμα, προσφορά διακονισσών της περιοχής και του Ηγούμενου π. Ιωσήφ.

Στα πρώτα συμπεράσματα της Διημερίδας καταγράφηκε ο σημαντικός πλούτος του μεταβυζαντινού πολιτισμού στην Αιτωλία, Ακαρνανία και Ευρυτανία, με Μοναστήρια, Εικόνες, Εκκλησίες, Αγιογραφήσεις, χειρόγραφα, λόγιους, νέες ιδέες, που όμως παραμένει άγνωστος και σε κάποιες περιπτώσεις καταστρέφεται. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα οι Ιερές Μονές Μυρτιάς, αλλά και πολλές άλλες, που χρειάζονται τις άμεσες σωστικές προσπάθειες της 22ης Εφορίας Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, όπως οι εικόνες στην Παλιοκαρυά, το μοναστήρι της Παναγίας Λυκούρεσης, που υποχωρεί το έδαφος, αλλά και πολλοί άλλοι θησαυροί του τόπου μας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ηγούμενος Ι. Μ. Μυρτιάς π. Ιωσήφ και ο Γ.Γ. ΕΥΚΕΣΕ κος Ι. Καρυδάς, πρότειναν στον Σεβασμιότατο κ. Κοσμά τη δημιουργία Κέντρου Μεταβυζαντινού Πολιτισμού στην περιοχή της Μυρτιάς του Δ. Θέρμου, ο οποίος αντιμετώπισε με μεγάλο ενδιαφέρον το θέμα. Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου θα στέκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια για την περιοχή και τους ανθρώπους της και ετοιμάζει νέες δράσεις στο εγγύς μέλλον, ενώ μια ανάλογη Διημερίδα μένει να γίνει στο Αγρίνιο και την Ακαρνανία, εφόσον βέβαια οι ανάλογοι τοπικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί/ αυτοδιοικητικοί φορείς αποφασίσουν να στηρίξουν παρόμοιες προσπάθειες, κυρίως υλικά, αλλά και πνευματικά, καθώς στο Αγρίνιο παρατηρήθηκε το δυσάρεστο φαινόμενο, λόγω και της κρίσης, κανένας φορέας να μην μπορεί ή θέλει να ανταποκριθεί με μοναδική εξαίρεση την Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας και την Τηλεόραση Αχελώος. Ελπίζουμε σε κοινές μελλοντικές προσπάθειες.