Μπάχαλο με υποβιβασμό και άνοδο και στη Superleague!

Το ανέκδοτο είναι παλιό:
Στο Φαρ Ουέστ ο καουμπόι που παίζει χαρτιά στο σαλούν ανοίγει τα φύλα του και λέει
– Φουλ του άσου.
Περιμένει να μαζέψει τα λεφτά από το τραπέζι, αλλά ο τύπος απέναντι βγάζει το πιστόλι του και λέει:
– Λυπάμαι. Είμαι καλύτερος.
Παίρνει τα λεφτά και φεύγει…

Κάπως έτσι γίνονται και τα εφετινά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Φυσικά δεν υπάρχει κανένα πιστόλι (ποτέ μην λες ποτέ πάντως…), αλλά δεν υπάρχουν και κανόνες. Για παράδειγμα κανείς δεν ξέρει πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη Superleague, ούτε φυσικά πόσες θα ανέβουν. Η χθεσινή συζήτηση στο ΔΣ της ΕΠΟ δεν έφερε αποτέλεσμα κι ίσως στο τέλος του μήνα σε νέα συνάντηση συμφωνήσουν ΕΠΟ, Superleague και Football Legue για το τι θα γίνει…

Αυτό που συμβαίνει εφέτος δεν έχει ομοιό του, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή κάποιος ιδιοκτήτης ομάδας καλείται να βάλει μερικά εκατομμύρια ευρώ χωρίς να ξέρει τι θα συμβεί εάν τερματίσει στη 16η θέση. Θα συνεχίσει και του χρόνου να αγωνίζεται στη κατηγορία ή όχι; Στο τελευταίο συμβούλιο της ΕΠΟ ο Γιάννης Μώραλης ζήτησε να υποβιβαστούν στο τέλος της σεζόν 2 ομάδες και να ανέβουν δύο. Ο Σπύρος Καλογιάννης από τη Football League ζήτησε να ανέβουν τρεις. Κάπου εκεί ακούστηκε ότι στη κατηγορία αυτή οι περισσότερες ομάδες είναι… καφενεία και το κλίμα χάλασε.

Ουσιαστικά αυτό που συμφωνούν όλοι είναι ότι από τη περίοδο 2016-17 να έχουμε δύο “μικρά” πρωταθλήματα των 16 ομάδων σε Superleague και Football League. Όμως αν οι 18 ομάδες της Superleague σχετικά εύκολα μπορούν από 18 να γίνουν 16 δεν ισχύει το ίδιο και στη μικρότερη κατηγορία που αυτή τη στιγμή έχει 28 ομάδες (δύο όμιλοι των 14). Πως θα μπορέσει κάποιος να ρίξει 12 ομάδες;

Αυτό είναι το πρόβλημα και οι υπεύθυνοι για να μην γίνουν δυσάρεστοι στους παράγοντες ελπίζουν στην αυτορρύθμιση. Πολύ απλά κάποιες ομάδες δεν θα αντέξουν και θα διαλυθούν στη πορεία. Άρα θα πάψουν πιάνουν θέση στη κατηγορία!

Ας δούμε μέχρι στιγμής τι προβλέπει το πλάνο σε κάθε κατηγορία…
Superleague
– 18 ομάδες και του χρόνου, αλλά με προοπτική να μειωθούν σε 16 μέχρι την περίοδο 2016-17. Εάν η Nova και η ΟΠΑΠ συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το πρωτάθλημα των 18 ομάδων όπως έγινε εφέτος θα συνεχιστεί. Αν κάποιος από τους χρηματοδότες κάνει πίσω θα επιστρέψουμε στις 16 πολύ πριν την καταληκτική ημερομηνία.

Football League
– Ένας όμιλος με 16 ομάδες από την περίοδο 2016-17. Μέχρι τότε υπάρχει σκέψη να ενισχυθεί το σύστημα των δύο ομίλων, αλλά με 16 ομάδες. Αυτό δίνει δικαίωμα σε περισσότερες ομάδες να δοκιμάσουν τη τύχη τους σε ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά δεν τους εξασφαλίζει έσοδα. Από την άλλη πλευρά το εύρος του πρωταθλήματος της Γ’ εθνικής και η πληθώρα των ομάδων δεν βοηθά να γίνουν περισσότερο επαγγελματικές οι ομάδες. Πέρα από την ΑΕΚ ή τον Ιωνικό σωματεία που είναι έτοιμα να γίνουν ΠΑΕ οι περισσότερες από τις ομάδες που θα ανέβουν εφέτος στη κατηγορία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής.

Τι βγαίνει από όλα αυτά; Ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Οι εποχές που όλα γίνονται τυχαία, στο… πόδι έρχονται μετά από δεκαετίες. Κι αυτή τη φορά δεν είναι η έλλειψη γνώσης, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά η έλλειψη ρευστού.

Γ΄ Εθνική 2012-13: Διεξάγεται με 25 ομάδες (δύο όμιλοι)
–Ανεβαίνουν στην Β΄ Εθνικη 11 ομάδες
-Από τη Γ’ Εθνική προς το τα πρωταθλήματα των ΕΠΣ δεν θα γίνει κανένας υποβιβασμός
-Υποβιβάζονται από την Β΄ στην Γ’ Εθνική δύο ομάδες
-Παραμένουν από την Δ’ Εθνική 66 ομάδες
– Άνεβαίνουν από τις ΕΠΣ 14 ομάδες

Γ΄ Εθνική (+Δ΄Εθνική) 2013-2014: Οι δύο κατηγορίες ενοποιούνται και θα απαρτίζονται από 96 ομάδες και 6 ομίλους
– Εξι ομάδες θα ανέβουν στην Β΄ Εθνική
– Έξι ομάδες από την Β΄ Εθνική θα υποβιβαστούν
– Από την Γ΄ Ερασιτεχνική (όπως πιθανότερο θα λέγεται η νέα κατηγορία) θα υποβιβαστούν 46 στις ΕΠΣ
– 14 ομάδες από τις ΕΠΣ θα πάρουν το εισιτήριο της ανόδου

Γ’ Εθνική 2014-2015: Απαρτίζεται από 64 ομάδες (4 όμιλοι)
-Στην Β΄ Εθνική θα προβιβάζονται τέσσερις ομάδες
– Από την Β΄ θα υποβιβάζονται τέσσερις ομάδες
– Από την Γ΄ θα υποβιβαστούν 28 ομάδες στις ΕΠΣ
– Από τις ΕΠΣ θα ανέβουν 28 ομάδες

Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και την περίοδο 2015-2016 δηλαδή ένα πρωτάθλημα με 4 ομίλους των 16 ομάδων.

Σούπερ Λίγκα
Την περίοδο 2012 – 13 υποβιβάζονται δύο ομάδες στην Football League και ανεβαίνουν τέσσερις. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2013 – 14 θα γίνει με 18 ομάδες.Δεν υπάρχει πρόβλεψη καμία περαιτέρω πρόβλεψη.

Football League 2012-2013
– 21 ομάδες στο πρωτάθλημα
– Υποβιβάζονται δυο ομάδες από την Σούπερ Λίγκα
-Τέσσερις ομάδες ανεβαίνουν στην Σούπερ Λίγκα
-Υποβιβάζονται δύο ομάδες στην Γ’ Εθνική
– Από την Γ΄ Εθνική ανεβαίνουν 11 ομάδες.
Την περίοδο 2013-2014 η B’ Εθνική θα έχει 28 ομάδες και θα απαρτίζεται από 2 ομίλους των 14 ομάδων.

πηγή : ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ pamesports.gr