“Tοπόσημα στον ιστό του Αγρινίου” [pics]

“Τοπόσημα” για το ιστορικό παρελθόν και σημάδι της αδιαφορίας του σήμερα
Στον πεζόδρομο της Χαρ. Τρικούπη μπροστά στο νεοκλασικό κτήριο της Εθνικής Τραπέζας Ελλάδος βρέθηκαν σήμερα το πρωί οι μαθητές και οι διδάσκοντες των τμημάτων γραμμικού / ελευθέρου σχεδίου & ζωγραφικής του Εικαστικού Εργαστηρίου σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία «ανάγνωσης» των ιστορικών ιχνών, μέσω της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του κτίσματος.

Το Workshop του Εικαστικού Εργαστηρίου με τίτλο “Tοπόσημα στον ιστό στης πόλης μας” πραγματοποίηθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου. Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην πόλη μας σε εξωτερικό χώρο. Όπως μας εξήγησαν οι διδάσκοντες του Εικαστικού Εργαστηρίου η δραστηριότητα αυτή είναι σημαντική για τη πόλη αλλά και για τους μαθητές του Εργαστηρίου, γιατί είναι εντελώς διαφορετικό να σχεδιάζουν στην αίθουσα των μαθημάτων και αλλιώς στο δρόμο που είναι διαφορετικές οι διαστάσεις. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα συνηθίζουν να σχεδιάζουν μπροστά σε κόσμο.

"Τοπόσημα" για το ιστορικό παρελθόν και σημάδι της αδιαφορίας του σήμερα
“Τοπόσημα” για το ιστορικό παρελθόν και σημάδι της αδιαφορίας του σήμερα

Ωστόσο η εικόνα του κτηρίου της Εθνικής Τραπέζας, που τελεί εδώ και πολλά σε αχρηστία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Αφίσες και συνθήματα στους τοίχους και αρκετή βρωμιά στον εξωτερικό – περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Θέσαμε το θέμα αυτό στην διδάσκουσα των τμημάτων γραμμικού/ελευθέρου σχεδίου Άννα Κωστοπούλου μιας και η άποψή της ως αρχιτέκτων έχει ιδιαίτερη αξία. “Πρέπει μια τέτοια κατάσταση κάποιος να αρχίσει να την “σπρώχνει” για υλοποιηθεί μια αλλαγή. Κάτι που θεωρώ ότι ξεκινά και με την πιο απλή παρουσία. Δηλαδή, αυτή η δραστηριότητα, το ότι κάτι γίνεται, κάποιος ενδιαφέρεται, κάποιος ασχολείται είναι μια πρώτη κίνηση ενάντια στην αδιαφορία” δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑγρίνιοCulture.gr και πρόσθεσε “στο ότι αυτή η πόλη ναι μεν γκρίζα και σύγχρονη, αλλά με κάποια πάρα πολύ ενδιαφέροντα και διάσπαρτα τοπόσημα, δηλαδή αρχιτεκτονικά ιστορικά ίχνη, σε επαρκή ποσότητα για να αναβιώσουν τον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης. Δυστυχώς κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Θυμίζουμε την παρουσία τους με τη δραστηριότητα αυτή και δίνουμε στα παιδιά κάποιο περαιτέρω ερέθισμα για το μάθημα.