Νέα τροπή και νέοι φόβοι για το πάρκο [pics]

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της ανάπλασης του πάρκου Αγρινίου, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ στην δεύτερη προσφυγή των κατοίκων που αντιδρούν στην ανάπλαση να αναστείλλει προσωρινά τα έργα στο πάρκο. Η αναστολή αυτή αξίζει να σημειωθεί πως αφορά μόνο την κοπή δέντρων και θάμνων και ο δήμος Αγρινίου από την πλευρά του βεβαιώνει πως οι υπόλοιπες εργασίες για τις οποίες δεν υπάρχει “στοπ” από το ΣτΕ θα συνεχιστούν. Η μερική συνέχιση των εργασιών θα παγιώσει μια κατάσταση στο Πάρκο, που εκ των πραγμάτων δεν έχει “γυρισμό”… Ή δηλαδή η ανάπλαση θα προχωρήσει, αν στο τελικό στάδιο επιτραπεί από το ΣτΕ, ή αν το ΣτΕ ακυρώσει το έργο, με δεδομένο ότι οι εργασίες έχουν προχωρήσει και θα προχωρήσουν και άλλο, θα χρειαστεί -άγνωστο με τι πόρους- μια “διόρθωση” της ημιτελούς κατάστασης, ίσως με μια πιο ήπια ανάπλαση που δεν θα φέρει αντιδράσεις.

Η νέα απόφαση του ΣτΕ έρχεται μετά την δεύτερη προσφυγή των κατοίκων, η οποία εν πολλοίς βασίζεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχει αποκαλύψει το ΑγρίνιοCulture.gr και το οποίο σημείωνε πως η περιβαλλοντική απαλλαγή της ανάπλασης του Πάρκου δόθηκε επι τη βάσει ελλιπών στοιχείων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι με βάση αυτό το έγγραφο τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι στο πρωτοδικείο Αγρινίου είχαν απορριφθεί, ωστόσο το ΣτΕ φαίνεται πως έκρινε διαφορετικά…

πάρκοΒέβαια αυτή η απόφαση του ΣτΕ είναι μια προσωρινή διαταγή επί της αίτησης αναστολής, δεν μιλάμε για ακύρωση του έργου, αφού η κύρια προσφυγή θα εκδικαστεί αργότερα. Ωστόσο η πλευρά των κατοίκων που αντιδρά στην ανάπλαση, φαίνεται ότι για την κύρια προσφυγή θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr ένα ακόμη επιχείρημα. Πρόκειται για την δήλωση διακοπής των εργασιών που είχε καταθέσει στο δήμο Αγρινίου ο ανάδοχος του έργου στις 26-9-2013. Μπορεί βέβαια στη συνέχεια παρά τη δήλωση αυτή ο ανάδοχος του έργου να συνέχισε τα έργα, όμως η αρχική του πρόθεση για διακοπή των εργασιών, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, είχε ένα άκρως ενδιαφέρον σκεπτικό.

Στο έγγραφο αυτό ο ανάδοχος του έργου επικαλούνταν, όπως και οι πολίτες που αντιδρούν στην ανάπλαση, το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αναφέρει ότι η υλοποίηση της μελέτης αντίκειται στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που δόθηκε στο έργο. Μάλιστα όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr ο ανάδοχος κάνει λόγο για νομικό εμπόδιο που οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του δήμου Αγρινίου και μιλά για ήδη ανάκληση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου (!). Ακόμη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ανάδοχος του έργου κάνει λόγο για μη απεικόνιση στα σχετικά σχέδια της πλειοψηφίας της δασικής βλάστησης που υπάρχει στο πάρκο, ενώ παράλληλα εξηγεί πως η όλη εφαρμογή της μελέτης θα απαιτήσει την υλοτόμηση 141 δένδρων – θάμνων χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί η υλοτόμησή τους και θα επιφέρει βλάβες σε πολλά άλλα δένδρα.

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από το ΣτΕ, ωστόσο τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συντείνουν στο να υπάρχουν υποψίες για να το εάν και κατά πόσο η όλη διαδικασία από την μελέτη, την έγκριση και την αδειοδότηση του έργου είναι απολύτως νόμιμες.