Βελτιώνονται τα οικονομικά της χώρας, παραμένουν τα ρίσκα που θα μπορούσαν να άρουν την εμπιστοσύνη των αγορών, λέει η Κομισιόν στο Φθινοπωρινό Δελτίο Προβλέψεών της που ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά.
27% ανεργία το 2013, 26% το 2014, 24% το 2015. Εκτίμηση για την πορεία των μισθών είναι ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται. Συνολικά η κατά κεφαλήν αποζημίωση αναμένεται να πέσει 7% το 2013 και 1,5% το 2014 και να σταθεροποιηθεί τα 2015.Το χρέος από 176,2% θα υποχωρήσει κατά μία μονάδα το 2014 και θα φτάσει στο 170,9% το 2015.
Ορίζει το διαρθρωτικό πλεόνασμα στο 1,2% (αλλά το 2014 θα είναι 1,0% και το 2015 θα εξαφανιστεί), ενώ το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 2,0% το 2014 και στο 1,1% το 2015. Φέτος θα εκτοξευθεί στο 13,5% Σε αυτά τα νούμερα περιλαμβάνεται ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει το 10,6% του ΑΕΠ περιλαμβάνοντας τις επιστορφές κερδών από τις Κεντρικές τράπεζες. Χωρίς αυτό θα κυμανθεί στο 4%.
Μειώνει, όπως αναμενόταν, την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013 στο 4% του ΑΕΠ έναντι 4,2% στις εαρινές προβλέψεις και διατηρεί την εκτίμηση για ανάκαμψη με 0,6% του ΑΕΠ το 2014. Παράλληλα βλέπει ισχυρή ανάπτυξη, 2,9% του ΑΕΠ, το 2015. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αποτυχία από την πλευρά της Ελλάδας να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, μπορεί να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα και να «καταπνίξει» οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.
«Με μοχλό τις εξαγωγές και την ανάπτυξη, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να διευρυνθεί το 2014 με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,6%», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, αναδεικνύοντας τον πιο ανταγωνιστικό κλάδο της Ελλάδας, τον τουριστικό, ενώ επισημαίνει και τη σημασία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων, που θα επιστρέψουν ρευστότητα στην οικονομία». Το 2015, η ανάκαμψη προβλέπεται να αποκτήσει ισχύ, καθώς οι επενδύσεις γίνονται ο κύριος μοχλός ανάπτυξης».Κατά τα λοιπα, ύφεση 1,8% προβλέπεται φέτος για την Ιταλία, ενώ μόλις 0,3% θα είναι η ιρλανδική ανάπτυξη.
πηγή : ThePressProject.gr