Περσινά έργα στη Ναυπακτία

Τις συνήθεις εντάσεις είχε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες, όπου συζητήθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου Ναυπακτίας για το 2014. Δριμύτατη και με επίκεντρο την αντιδήμαρχο Ναυπακτίας Μαρία Ζιαμπάρα, ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή για το τεχνικό πρόγραμμα.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος τόνισε ότι η δημοτική αρχή στέκεται με ειλικρίνεια απέναντι στους δημότες και αφού αναφέρθηκε στις περικοπές στην αυτοιδιοίκηση χαρακτήρισε φτωχό το τεχνικό πρόγραμμα. Εξήγησε μάλιστα πως η ΣΑΤΑ (504.000 ευρώ) θα πάει για τη συμμετοχή του δήμου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Και στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στα συνεχιζόμενα έργα για το 2014 και στα έργα μέσω ΕΣΠΑ, Leader και ΟΣΚ. Από την πλευρά του ο Θ. Παπαθανάσης έκανε λόγω για μνημείο ανικανότητας αφού δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στις τοπικές κοινότητες από τη ΣΑΤΑ. Συνέκρινε τα χρήματα που έχουν εξασφαλίσει άλλοι δήμοι από το ΕΣΠΑ και αυτά που έχει εξασφαλίσει ο δήμος Ναυπακτίας κάνοντας λόγο για κακό αποτέλεσμα. Και πρόσθεσε πως στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν έργα που έχουν δρομολογηθεί από τη δική του θητεία. Ένταση όμως προκλήθηκε όταν ανάφερε πως “4 χρόνια δίνονται 800.000ευρώ για τα πολιτιστικά της Μαρίας…” Αποτέλεσμα ήταν ή έντονη αντίδραση της Μαρίας Ζιαμπάρας. Και τα πνεύματα ηρέμησαν όταν ο κ. Παπαθανάσης ανακάλεσε. Και έκλεισε λέγοντας ότι η δημοτική αρχή θα παραδώσει χέρος πάνω από 14 εκατομμύρια ευρώ

Από την ελλάσσονα αντιπολίτευση ο Ανδρέας Κοτσανάς ανέφερε πως 65 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων δεν παίρνουν τίποτα και πρόσθεσε με νόημα πως η παρέα της Πυλλήνης αποφασίζει που θα πάει η ΣΑΤΑ. Έκανε λόγο για ανύπαρκτο τεχνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι θα προσβάλλει τον προϋπολογισμό γιατί ψηφίζεται χωρίς να υπάρχει απόφαση για τα τέλη. Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι ο δήμος μιλά για νοικοκυριό όταν πήρε ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, παρακρατηθέντα και την ίδια ώρα δίνει 1000ευρώ τη μέρα για μισθώματα.

Ο Τ. Λουκόπουλος σημείωσει τη αντίφαση να ισχυρίζεται ο δήμος ότι δεν έχει φράγκο γιατί ξεχρεώνει τα προηγούμενα χρέη και από την άλλη να λέει ότι κάνει 42εκ. ευρώ έργα. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να γίνονται συνελεύσεις στις Τοπικές Κοινότητες, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης και πρότεινε οι προτάσεις από τους προέδρους να αναρτώνται στο site του δήμου και στη συνέχεια να γίνεται αξιολόγησή τους. Ο κ. Κοτρωνιάς ζήτησε από τον Γ. Μπουλέ να παραιτήσει τη Μαρία Ζιαμπάρα και τόνισε πως ο δήμαρχος έχει πάρει διαζύγιο με την λογική και την αλήθεια. Ο Κ.Καρακώστας χαρακτήρισε τη συζήτηση διαμάχη πολιτικάντηδων και πρόσθεσε πως έπρεπε να είχαν γίνει συζητήσεις στα τοπικά συμβούλια για το τεχνικό πρόγραμμα και έκξλεισε λέγοντας ότι είναι λυπηρό πως θα τελειώσει η θητεία και δεν έχει γίνει τίποτα για το ΓΠΣ.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γ. Μπουλές μίλησε για ειλικρινή διαχείριση από τη δημοτική αρχή. Εξήγησε ότι δεν έγιναν συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες γιατί η ΣΑΤΑ του 2014 θα πάει για τη συμμετοχή του δήμου στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Δηλωσε μάλιστα υπερήφανος που πήρε ένα Δήμο καταχρεωμένο και με μειωμένα έσοδα μειώσε το χρέος. Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να σταματήσει το “παιχνίδι” αναφορικά με τα έργα πως όλα τα έκανε ο Παπαθανάσης. “Επί Παπαθανάση όσα γίνονταν με το ΕΠΑΛ ήταν θέμα, τώρα που το θέμα λύθηκε δεν είναι θέμα;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Μπουλές έκανε λόγο για λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και τόνισε πως 2014 θα είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για την αυτοδιοίκηση.