Σύσκεψη για την αντιπλυμμηρική προστασία, αλλά με καθυστέρηση οι καθαρισμοί των χειμάρων

Ο συντονισμός των δράσεων των υπηρεσιών και των φορέων, στις Περιφέρειες Δυτ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ήδη τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται έντονες βροχοπτώσεις, μόλις το τελευταίο 15ημερο περίπου η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανέθεσε να γίνουν εργασίες καθαρισμού σε διάφορους χειμάρους ανά το νομό. Συγκεκριμένα ξεκίνησαν και πρόκειται να εργασίες:
-Καθαρισμού και διευθέτησης του χειμαρού Ερμείτσα ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 19.630,8 Ευρώ
-Καθαρισμού και διευθέτησης του ρέματος Αγριλιάς ΜεσολογγίουΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 10.332 Ευρώ
-Καθαρισμού και διευθέτησης του χειμάρρου Ζέρβα και ρέμα Ποταμούλας ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 5.018,40 Ευρώ
-Καθαρισμού και διευθέτησης του χειμάρρου Βάρνακα ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 2.952 Ευρώ
-Διευθέτησης Κοίτης του ποταμού Ευήνου ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ : 15.350,4 Ευρώ

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων με την πολιτική προστασία φορέων σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε ανάλογα περιστατικά. Ο κ. Αγγελάκας τόνισε το μεγάλο ρόλο που παίζει η πρόληψη σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, εστιάζοντας στην υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, ως αρμόδια για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία χρηματοδοτείται, εγκαίρως, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτενή, δε, αναφορά έκανε στο περιεχόμενο της οδηγίας 2007/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων από πλημμύρες.

Παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Αιτ/νίας Βασ. Αντωνόπουλος, Ηλείας Χαρ. Καφύρας, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Παύλος Μοσχολιός, Δήμαρχοι, ο Δ/της Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Υποστράτηγος Παν. Γιαννακόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ και υπηρεσιακοί παράγοντες.Εισηγητής στη σύσκεψη ήταν ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Κατσαρός.