Το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο [HDvideo]

Μια σημαντική καινοτομία που φιλοδοξεί να λάβει το χαρακτήρα μεταρρύθμισης για την χώρα παρουσιάστηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο. Πρόκειται για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) – www.promitheus.gov.gr, που δεν είναι τίποτε άλλο από μία σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία θα πραγματοποιείται το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων (άνω των 1.000 ευρώ) στη χώρα.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση

Το νέο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις 2Την παρουσίαση του νέου συστήματος ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος εξήγησε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Ανέφερε λοιπόν ότι τόσο οι προμηθευτές όσο και το κράτος θα βγούν κερδισμένοι αφού η όλη επικοινωνία και διαχείριση των συμβάσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά με κύρια αποτελέσματα το μικρότερο κόστος συμμετοχής στους διαγωνισμούς για τους υποψηφίους. Ακόμη θα μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία αφού το νέο σύστημα θα είναι ο διασυνδεδεμένο με άλλα συστήματα όπως το “Σύζευξις”, το “ΤΑΧΙS” το ΓΕΜΗ και το ΙΚΑ και έτσι για παράδειγμα δεν θα χρείαζεται ο ενδιαφερόμενος να καταθέτει την φορολογική ή ασφαλιστική του ενημερώτητα, αλλά το σύστημα θα τη βρίσκει μόνο του. Ακόμη θα γίνεται ηλεκτρονική υποβολή προσφοράς αλλά και ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Και το πιο σημαντικό είναι ότι όλα αυτά όπως συμβαίνει με τη “Διαύγεια” θα είναι προσβάσιμα στον οποιονδήποτε πολίτη. Υπό την έννοια λοιπόν της διαφάνειας η καινοτομία αυτή δεν αφορά μόνο τους προμηθευτές του δημοσίου και τους εργολάβους αλλά τον καθένα μας.

Ενδιαφέρον τέλος είχε αυτό που ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός σχετικά με την αναγκαιότητα να αποκτήσει η χώρα μας ένα τέτοιο σύστημα για τις δημόσιες συμβάσεις. “Την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αυτό το σύστημα καταδεικνύει το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για να αποκτήσουμε το σύστημα – λογισμικό κράτησε πέντε χρόνια για να καταλήξουμε σε μειοδότη” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “πλέον οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις θα εκτελούνται πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη διαφάνεια, λιγότερη γραφειοκρατία και μικρότερο κόστος για το κράτος και τις επιχειρήσεις”.

Στην πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνεται και το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΣ), το οποίο προσφέρει σε κάθε πολίτη, ελεγκτή, επιχειρηματία, πληροφορίες για :
α. Το πρωτογενές αίτημα δηλαδή ποιο (πρόσωπο) ζητά να αγοραστεί και τι (πριν προκηρυχθεί)
β. Την διακήρυξη δηλαδή με ποιες προδιαγραφές και όρους και
γ. Τη σύμβαση δηλαδή σε ποιον κατακυρώθηκε και έναντι ποιου τιμήματος.
Το Μητρώο επιτυγχάνει την πλήρη αποτύπωση των προγραμματιζόμενων συμβάσεων του Δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ (Δήμων και Περιφερειών). Πεδίο εφαρμογής του είναι όλο το φάσμα των δημοσίων συμβάσεων αγαθών, υπηρεσιών και έργων άνω των €1000, σε όλα τα στάδια (από το αίτημα της Αναθέτουσας Αρχής έως και την εντολή πληρωμής) και ανεξαρτήτως διαδικασίας ανάθεσης.