Συζήτηση για την ανάπλαση του πάρκου λίγες μέρες πριν εκδίκαση [HDvideo + pics]

Συζήτηση – ενημέρωση για την ανάπλαση του πάρκου πραγματοποίησε χθες η Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστράτειου Δημοτικού Πάρκου. H εκδήλωση έγινε λίγες μέρες πριν εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης από ΣτΕ (18/12) που ήδη με προσωρινή διαταγή του έχει απαγορεύσει τις εργασίες όσον αφορά την κοπή δένδρων και θάμνων. Πάντως σύμφωνα με τα μέλη της Κίνησης κατά του πάρκου τις προηγούμενες μέρες επιχειρήθηκε από την πλευρά του εργολάβου να γίνουν χωματουργικές εργασίες που κατά τους ίδιους έχουν επιπτώσεις στο πράσινο.

ενημέρωση για πάρκοΝέο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αξιολογεί το έργο
Στη χθεσινή εκδήλωση βρέθηκε και μίλησε η νομική εκπρόσωπος των προσφευγόντων κατά της ανάπλασης στο ΣτΕ Ερασμία Γαλαζούλα, που έκανε λόγο για νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το οποίο αξιολογεί τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο αν προχωρήσει. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφερε η κα Γαλαζούλα το έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα 92 νέα δένδρα που θα φυτευθούν δεν πρόκειται να επιβιώσουν, γιατί θα φυτευθούν μαζί με γκαζόν που θα ποτίζεται συνεχώς και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα νέα δένδρα να αποκτήσουν μόνο επιφανειακό ριζικό σύστημα πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολύ εύκολο με ένα δυνατό αέρα να πέσουν. Παράλληλα η κα Γαλαζούλα τόνισε ότι το έγγραφο της εν λόγω υπηρεσίας αναφέρει επίσης ότι η τοποθέτηση γκαζόν κάτω από τα υφιστάμενα δένδρα και η τακτική άρδευση του γκαζόν θα έχει ως αποτέλεσμα τον μαρασμό των υφιστάμενων δένδρων που είναι εγκλιματισμένα στο ξηροθερμικό κλίμα του Αγρινίου. Τέλος η κα Γαλαζούλα αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της αποτύπωσης των δένδρων του πάρκου από την πλευρά του Δασαρχείου, μια αποτύπωση που για να γίνει χρειάστηκαν δυο Εισαγγελικές παραγγελίες. Σύμφωνα με την ίδια ενώ ο δήμος κατέγραψε 768 δένδρα, το δασαρχείο κατέγραψε 226 δενδρύλλια, 2018 δένδρα και 776 θάμνους…

Στη συζήτηση – ενημέρωση μίλησαν ακόμη ο Μιχάλης Στογιάννος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και ο Κώστας Τάτσης, μέλος του Δ.Σ. της ίδιας ένωσης καθώς επίσης και ο Κώστας Φαρμακίδης, δικηγόρος στην υπόθεση του πάρκου του Πεδίου του Άρεως. Πριν την ενημέρωση πραγματοποιήθηκε και περιήγηση των παρευρισκομένων στους χώρους του πάρκου όπου έχουν γίνει εργασίες.

[vimeo width=”570″ height=”350″]http://vimeo.com/81328204[/vimeo]