Με αβεβαιότητα η συγκομιδή εσπεριδοειδών

Συνεχίζεται η συγκομιδή των εσπεριδοειδών στον κάμπο του χωριού των Καλυβίων Αγρινίου παρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία που ενέσκυψαν τις προηγούμενες ημέρες.

Αυτό που παρατηρείται φέτος είναι η μειωμένες τιμές στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, αλλά και η περιορισμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός, πως όλες οι συμφωνίες μεταξύ παραγωγών και εμπόρων παραμένουν σε προφορικό επίπεδο, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες, ειδικά για τους πρώτους!

Όσον αφορά την τιμή των μανταρινιών αυτή κυμάνθηκε αρχικά μέχρι 0,27 λεπτά το κιλό και σήμερα είναι στα 0,18 λεπτά, ενώ η τιμή στα πορτοκάλια κυμάνθηκε μεταξύ 0,20-0,25 ευρώ για να πληρωθούν οι παραγωγοί μετά από μερικούς μήνες. Όσοι επιλέξουν να πληρωθούν απευθείας το προϊόν τους, οι τιμές οι οποίες πετυχαίνουν σήμερα είναι κατά πολύ χαμηλότερες από αυτές οι οποίες αναφέρονται . Να πούμε επίσης και για την παρακράτηση 0,03 λεπτών/κιλό τα οποία αποτελούν τα έξοδα συγκομιδής και αυτόματα η τιμή για τον παραγωγό κατεβαίνει πιο κάτω.Τα τελευταία χρόνια συνεργεία αλλοδαπών και ελάχιστα «ελληνικά χέρια» αναλαμβάνουν τις συγκομιστικές εργασίες στην περιοχή και πληρώνονται με βάση τα κιλά που μαζεύονται σε κάθε αγρόκτημα, κάτι που επιβαρύνει την τελική τιμή και τον παραγωγό.

Πολλά περιβόλια με μανταρινιές δεν έχουν μαζευτεί ακόμη, ενώ οι αγρότες ανησυχούν ιδιαίτερα για την απώλεια της παραγωγής τους και για τις τιμές που συνεχώς αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω… Πρόσφατη ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Καλυβίων για παραγωγούς που έχουν πορτοκάλια για χυμοποίηση, αναφέρει ότι με βάση σχετική συμφωνία, η τιμή αγοράς από εργοστάσιο χυμοποίησης θα είναι 6,5 λεπτά/κιλό, τιμή που καθιστά βέβαια ασύμφορη την συγκομιδή του καρπού.

Από τη στιγμή που η χυμοποίηση σταμάτησε, η τιμή των εσπεριδοειδών κατρακύλησε. Παράλληλα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις επιδοτήσεις, οι οποίες χάνονται με την φορολογία η οποία επιβάλλεται στους αγρότες. Οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και έχει αποδειχτεί ότι «…οι τιμές όσο περνά ο καιρός πέφτουν» τονίζουν οι παραγωγοί , ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης των αγροτικών προϊόντων καθώς δεν είναι δυνατό να φεύγουν π.χ. τα προϊόντα από τον αγρότη στα 0,20 ευρώ και να φτάνουν στον καταναλωτή στην τριπλάσια ή και σε τετραπλάσια τιμή. Οι αγρότες ιδιαίτερα κάτω από τόσο αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να επιβιώσουν καθώς μόνο αυτοί παλεύουν και έχουν μείνει στην παραγωγή!

πηγή : kalyvia.gr