Εκδήλωση αλληλεγγύης για την ενίσχυση του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας

H ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης την Παρασκευή 13-12-2013 στην Ανδρομέδα, για την ενίσχυση του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.).

Από το 1999 μέχρι το 2001 δημιουργήθηκε, στη θέση Αμπάρια Παναιτωλίου, το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας (ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ.), μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE-NATURA και με χρηματοδότες την Ευρωπαϊκή Ένωση (75%), το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (25%).

Σκοπός του Κέντρου είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής. Οι επισκέπτες του έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τη λίμνη Τριχωνίδα, τους σημαντικούς οικότοπους της περιοχής, τις απειλές και τα μέτρα προστασίας τους, καθώς και για τις ομορφιές της μέσα από ξεναγήσεις, και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.Το 2007 τοποθετήθηκε υπεύθυνη στο ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ. η κα Κ. Τραμπάζαλη, θέση που κατείχε μέχρι και το τέλος του 2010. Από το 2011 μέχρι και σήμερα, προσφέρει – σε καθημερινή βάση – τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, λόγω έλλειψης πόρων του Κέντρου. Αυτό σημαίνει πως όταν εγκαταλείψει την προσπάθειά της, κλείνει και το Κέντρο.Άμεσα πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης του ΚΕ.ΠΕ.ΤΡΙ., αλλιώς αφήνουμε απροστάτευτη τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα οικοσυστημάτων με περιβαλλοντική και οικολογική αξία.

Να σημειωθεί πως το νερό της Τριχωνίδας είναι πόσιμο και υδρεύει όλη τη νότια πλευρά της. Αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο για την προστασία της.