Πολιτισμός, ενοίκια και δημόσια περιουσία

Φαίνεται ότι το Αγρινίο τους τελευταίους μήνες οδεύει ολοταχώς για… πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Χθες είχαμε τα εγκαίνια της Δημοτικής Πινακοθήκης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και η μετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο.Καπναποθήκες Παπαπέτρου Παράλληλα ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε τον περασμένο Απρίλιο να χρηματοδοτήσει με 80.000 € με τη μελέτη Αποκατάστασης-Αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Στράτου, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 106.800 € τη μέλετη για την αναπαλαίωση των καπναποθηκών Παπαπέτρου και τη μετατροπή τους σε Διαχρονικό Μουσείο. Ο στόχος αυτών ενεργειών παρότι δεν είναι στην αρμοδιότητα του δήμου είναι να υπάρχουν οι μελέτες έτοιμες, ώστε να διεκδικηθεί από το νέο ΕΣΠΑ η υλοποίηση αυτών των δυο έργων.

Βεβαίως όλες αυτές οι ενέργειες θα ήταν άξιες συγχαρητηρίων, αν δεν συνέβαιναν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που έχει οδηγήσει την κοινωνία σε εξαθλίωση και έχει αναγκάσει το δήμο Αγρινίου, όπως και άλλους δήμους στη χώρα, να δυσκολεύονται να συντηρήσουν τις βασικές τους υποδομές και να μην μπορούν να μπαλώσουν τις λακκούβες στους δρόμους. Σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εξάλλου ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός παραδέχτηκε ότι λόγω των περαιτέρω μειώσεων σε ΚΑΠ και ΣΑΤΑ για το 2014 θα είναι μειωμένες οι δράσεις του δήμου όσον αφορά τα μικρά έργα και τις συντηρήσεις των υποδομών του.

κτίριο ΕΟΚ ΑγρίνιοΤην ώρα λοιπόν που δήμος δίνει 180 χιλιάδες ευρώ για μελέτες και επιπλέον χρήματα για τη λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης και πιθανότατα το επόμενο διάστημα να δώσει και άλλα χρήματα για την λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, την ίδια ώρα πλησιάζουμε στα 2 χρόνια (για την ακρίβεια 22μήνες) που το κτίριο του Οργανισμού Καπνού στην οδό Μακρή, που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο Αγρινίου για να στεγάσει υπηρεσίες που τώρα στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, παραμένει αναξιοποίητο. Είναι προφανές πως για το δήμο Αγρινίου προτεραιότητα είναι οι πινακοθήκες και οι μελέτες και όχι το να αξιοποιήσει τη δική του περιουσία. Προτεραιότητα είναι να πληρώνει ενοίκια και όχι να αξιοποιήσει τη δική του περιουσία. Άραγε ποιος οφελείται από αυτό; Μέχρι πριν δυο – τρία χρόνια ο δήμος Αγρινίου πλήρωνε 200.000 ευρώ το χρόνο για να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες του και το ποσό αυτό, ακόμη και τώρα μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης λίγο έχει μειωθεί. To γιατί προτιμά ο δήμος να δαπανά για ενοίκια και να μην αξιοποιεί την περιουσία του μπορεί να το εκτιμήσει ο καθένας. Το οξύμωρο είναι ότι ο δήμος Αγρινίου αυτό που δεν κάνει ο ίδιος για τις δικές του υπηρεσίες, ζητά να κάνουν τα υπουργεία για τις δικές τους υπηρεσίες αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του παλιού νοσοκομείου.

Τουλάχιστον ας μας παρηγορεί ότι έχουμε ως κράτος (υπουργεία – δήμοι) έχουμε τον “πολιτισμό” να συντηρούμε με μισθώματα τους ιδιώτες και να εγκαταλείπουμε την δημόσια περιουσία…

Δ.Π