Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος /unfollow.com.gr
Όχι, δεν πέσαμε από τα σύννεφα στο άκουσμα της είδησης ότι τούρκοι πολιτικοί χρηματίζονται. Το κάνουν και οι έλληνες. Ούτε εκπλαγήκαμε που ο χρηματισμός τους έγινε με τον hi tech τρόπο της κούτας παπουτσιών – άλλωστε μεγαλώσαμε με θρύλους για χρήματα που άλλαζαν χέρια σε κούτες από πάμπερς.
Πέρα από την ουσία των πολιτικών αντιπαραθέσεων πίσω από το σκάνδαλο που ξέσπασε, αυτό που μας προξενεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι οι τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν με το δέοντα δυναμισμό τα σκάνδαλα του δημόσιου βίου τους και βγαίνουν στους δρόμους να διαδηλώσουν. Ή, μάλλον, όχι αυτό ακριβώς. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Αυτό που δεν μας φαίνεται λογικό είναι η αντίθεση με τη δική μας περίπτωση, αφού εμείς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους σκάνδαλα περίπου όπως αντιμετωπίζουμε τα τουρκικά σήριαλ. Με την ίδια απάθεια, λες και πρόκειται για κάτι που δεν μας αφορά άμεσα. Λες και είναι απλά επεισόδιο σε τουρκική σαπουνόπερα. Την ώρα που οι Τούρκοι διαδηλώνουν, και μάλιστα με ευφάνταστο τρόπο, κρατώντας κούτες παπουτσιών στα χέρια, στην Ελλάδα προετοιμαζόμαστε για τα Χριστούγεννα και για την ανάπτυξη.
Κι αν εμείς δεν μιμούμαστε τους Τούρκους και τις διαδηλώσεις τους, η κυβέρνησή μας από την πλευρά της φαίνεται έτοιμη να διδαχτεί από τις πρακτικές του τουρκικού κράτους. Την Τρίτη συνελήφθησαν 52 άτομα με την κατηγορία του χρηματισμού. Ανάμεσά τους οι γιοί τριών υπουργών. Ποια ήταν η αντίδραση του τουρκικού κράτους, πριν καν να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη; Να ρίξει ανάθεμα. Όχι στους ύποπτους για χρηματισμό, αλλά στις αρχές που οργάνωσαν την επιχείρηση, η οποία τελικά στέφθηκε με επιτυχία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χαρακτήρισε «βρώμικο πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης» τις εξελίξεις και έστειλε στο σπίτι τους πέντε αστυνομικούς διευθυντές που επέβλεπαν τις συλλήψεις. Η αιφνιδιαστική απόφαση ελήφθη με το επιχείρημα ότι δεν ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του BBC, κι άλλοι επικεφαλής των υπηρεσιών οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος απομακρύνθηκαν την Κυριακή, φτάνοντας σε σύνολο τους 30.
Εν ολίγοις πρόκειται για μια απίστευτη απόφαση του συστήματος της γείτονος χώρας, το οποίο προκειμένου να αυτοπροστατευτεί αποφασίζει να εξοντώσει τις αρχές που έκαναν την έρευνα, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα στον επόμενο επικεφαλής ότι θα πρέπει να ενημερώνει την κυβέρνηση πριν κάνει οτιδήποτε. Είναι σαν να απαιτούμε στην Ελλάδα από μια αρχή που ψάχνει την υπόθεση χρηματισμού στα εξοπλιστικά προγράμματα να πάρει την άδεια του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας ή Δικαιοσύνης. Τόσο καλά…
Βέβαια όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για εμάς, που είμαστε Ευρωπαίοι. Εμείς του δυτικού κόσμου ακούμε τα σκάνδαλα και αντιδρούμε περίπου όπως αντιδρούμε στο άκουσμα αδιάφορων ειδήσεων. Μπήκε φυλακή ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ένα προβεβλημένο και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν να έρχονται στο φως ονόματα και ιλιγγιώδη ποσά από τον κύκλο της μίζας, γίνεται έρευνα για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά κανενός το αυτί δεν ιδρώνει: Εμείς είμαστε Ευρώπη.