Η αιθαλομίχλη ζαλίζει τους περιφερειάρχες

Η άρνηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ («θα αντέξουμε για να σας ανατρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π. Σκουρλέτης) και, το σημαντικότερο, αφήνει άλυτο ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν καθαρά καύσιμα και να αξιοποιούν την δωρεάν παροχή ρεύματος τις ημέρες που καταγράφεται αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατέστησε επίσης σαφές ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να ενεργοποιείται από τους περιφερειάρχες και προληπτικά, όταν αξιολογούν ότι επίκεινται μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση αιθαλομίχλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση, για δωρεάν ρεύμα τις μέρες της μεγάλης αιθαλομίχλης, έχει κάποιες ασάφειες, σχετικά με το πώς θα υπολογίζει η ΔΕΗ το το τελικό ποσό που θα πληρώσει ο καταναλωτής και αν αυτό αφορά μόνο όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο. Και επειδή έρχονται εκλογές ΟΤΑ τον Μάιο είναι λογικό οι περιφερειάρχες να θελήσουν να κάνουν κοινωνική πολιτική, μια και τους ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα. Οπότε, είναι μάλλον σχετικό το πώς θα διαβάζουν το δελτίο της ΕΜΥ για να δουν αν πρέπει να δώσουν προληπτικά δωρεάν ρεύμα, ενώ δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί και ανταγωνισμός μεταξύ τους για το ποιος έχει τις καλύτερες επιδόσεις στη δωρεάν παροχή ρεύματος.

πηγή : aftodioikisi.gr