Δεκάδες κενά στην Αιτωλοακαρνανία

απεργία καθηγητών σχολείαΤα 1.127 φτάνουν τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Συνολικά, οι ώρες που δεν καλύπτονται λόγω έλλειψης του διδακτικού προσωπικού φτάνουν τις 5.074. Ανάλογη -αν και λίγο καλύτερη σε σχέση με την δευτεροβάθμια- είναι η κατάσταση και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Και να σκεφτεί κανείς πως η κατάσταση αυτή επικρατεί σχεδόν 4 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η πανελλαδική εικόνα φυσικά αντικατοπτρίζεται και στην Αιτωλοακαρνανία. 13 δάσκαλοι, 18 νηπιαγωγοί, 14 καθηγητές φυσικής αγωγής, 9 Αγγλικής Γλώσσας και 8 Μουσικοί είναι τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτωλοακαρνανίας, ενώ σε 40 συνολικά ανέρχονται τα κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία και είναι αξιοσημείωτο ότι τα κενά αυτά εντοπίζονται σε βασικές ειδικότητες όπως φιλόλογοι, οι φυσικοί και οι μαθηματικοί.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών αναφέρουν ότι οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί κατά 33% την περίοδο 2009 – 2013, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσουν στο 2,15% το 2016. Ακόμη, σημειώνουν ότι έχουν κλείσει περισσότερα από 1.200 σχολεία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2011 και, πρόσφατα, 102 επαγγελματικές σχολές. Όπως υποστηρίζουν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί κατά 30%, 5.000 εκπαιδευτικοί μετατάχθηκαν υποχρεωτικά, ενώ οι αποδοχές τους μειώθηκαν από 22% έως και 45%.