Χάβος : «Ευλογία ο Παναιτωλικός»

Συνέντευξη στους Χρήστο Λεμονιά, Χρήστο Αντωνίου για το Sportegg.gr

Είναι ο καπετάνιος… ο οποίος και στις φουρτούνες, αλλά και στην νηνεμία προσπαθεί να διαχειριστεί το καράβι όσο το δυνατόν καλύτερα. Η φετινή πορεία του Παναιτωλικού στην επιστροφή στην Super League μετά το διάλειμμα ενός έτους, αποτελεί ένα μεγάλο παράσημο για τον συγκεκριμένο προπονητή ο οποίος κατάφερε την σεζόν 2012-13 να πάρει από το χεράκι την ομάδα και να την επαναφέρει εκεί όπου ανήκει, στα σαλόνια… του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΧΑΒΟΣΣαφώς και ο δρόμος για να επιτευχθεί ο στόχος της επιστροφής στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και αυτός της καθιέρωσης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ωστόσο με υπομονή, επιμονή και τεχνογνωσία ο Παναιτωλικός, με τον Μάκη Χάβο, περί ου ο λόγος στο τιμόνι του δείχνει να βαδίζει σε ασφαλή μονοπάτια, κάτι που πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα. Άλλωστε η συνεχής αγωνιστική άνοδο της ομάδας από παιχνίδι σε παιχνίδι, παρότι πέρασε μια περίοδο «κοιλιάς», γεγονός απόλυτα φυσιολογικό σε έναν μαραθώνιο 34 αγωνιστικών συν τα παιχνίδια του κυπέλλου, καταδεικνύει την σοβαρή και καλή δουλειά που γίνεται από τον Μακεδόνα τεχνικό και τους συνεργάτες του. Η εμπειρία του Μάκη Χάβου στα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα της Super League είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η μεγαλύτερη του πρόκληση αποτέλεσε η πρόσληψη του στον πάγκο του ΠΑΟΚ τον οποίο τον οδήγησε σε αρκετές επιτυχίες, ειδικά στην Ευρώπη, όπου προκρίθηκε τη σεζόν 2010-11 από την φάση των ομίλων στα νοκ αουτ για τον θεσμό του Europa League.

Το Sportegg βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του Αγρινίου, στο «Emileon Sports Center» και παρακολούθησε από κοντά την προπόνηση της ομάδας παραμονές του κρίσιμου αγώνα με τον ΠΑΟΚ, με τον Μάκη Χάβο να αποκαλύπτεται και να ανοίγει την καρδιά του στους Χρήστο Λεμονιά και Χρήστο Αντωνίου μιλώντας για όλους και για όλα.Ο έμπειρος προπονητής σχολίασε την φετινή πορεία του Παναιτωλικό, το επίπεδο του ελληνικού ποδόσφαιρου, για το τι τον ώθησε να ασχοληθεί με την προπονητική, για την Εθνική Ελλάδος, για το Μουντιάλ, για τον Σάντος, αλλά και για πολλά ακόμα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο Sportegg ο «στρατηγός» του Παναιτωλικού:
Κύριε Χάβο καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για την μέχρι τώρα αγωνιστική πορεία του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα;
«Δεν μπορώ παρά να μην είναι ικανοποιημένος από την πορεία στο πρωτάθλημα. Θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερους βαθμούς, αν αναλογιστούμε ότι σε κανένα παιχνίδι του φετινού πρωταθλήματος ο Παναιτωλικός δεν πήρε αποτέλεσμα που δεν του άξιζε. Εν αντιθέσει έχω να προσθέσω ότι ήταν δύο με τρία παιχνίδια που παίξαμε και συμπεριφερθήκαμε καλά όπως στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο και θα μπορούσαμε να είχαμε άλλους δύο βαθμούς που ήταν σημαντικοί, όπως και σε ακόμα δύο παιχνίδια θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι. Βέβαια είμαι ευχαριστημένος γιατί δεν ξεχνάω μέχρι τέλη Ιουνίου παίζαμε play off. Σίγουρα αυτή η διαδικασία μας πήγε αρκετά πίσω και στην προετοιμασία, αλλά και στο σχεδιασμό της ομάδας. Πολλές φορές επειδή η ταχύτητα είναι όπλο στο ποδόσφαιρο θα ήταν καλό να βγαίναμε απευθείας. Ξεκίνησε και η προετοιμασία σε δύο γκρουπ και αυτό δεν ήταν καλό γιατί τα παιδιά είχαν λίγες ημέρες ξεκούρασης και αν τα δούμε όλα από την αρχή θα διαπιστώσουμε ότι πραγματικά η ομάδα έχει ξεκινήσει καλά και δεν μπορεί παρά να μην είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την συγκομιδή βαθμών».

Η ομάδα μετά από κάποια αγωνιστική κοιλιά, βρίσκει και πάλι τον δρόμο κάνοντας την αρχή με την πολύ μεγάλη νίκη που πέτυχε την περασμένη εβδομάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Το σχόλιο σας;
«Όλες οι ομάδες στην διάρκεια του πρωταθλήματος κάνουν κάποια αγωνιστική… κοιλιά. Θεωρώ ότι είναι λογικό να υπάρξει κάποια κόπωση μέσα σε έναν μαραθώνιο τόσων αγωνιστικών. Όσο για το παιχνίδι με τον Παναθηναικό, εγώ χάρηκα πάρα πολύ γιατί δουλέψαμε αρκετά. Χάρηκα για τον κόσμο που ήρθε στο γήπεδο και είδε να παίρνουμε τους τρεις βαθμούς. Σίγουρα θα μείνει στην ιστορία, αφού είναι η πρώτη φορά που κερδίζουμε τον Παναθηναϊκό σαν ομάδα και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με ιδιαίτερο ζήλο».

Κόουτς μέχρι που φτάνουν οι απαιτήσεις του Παναιτωλικού την φετινή σεζόν;. Γρήγορη παραμονή και μετά κοιτάμε και το κάτι παραπάνω;
«Από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε με την διοίκηση ο πρώτος στόχος ήταν η παραμονή και είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία. Υπήρχε το προηγούμενο κακό που η ομάδα δεν μπόρεσε να παραμείνει στην Super League και σίγουρα αυτό το γεγονός έφερε μια φοβία, έφερε μια στεναχώρια και λογικό είναι να προκάλεσε στον κόσμο μια ανησυχία. Εμένα στόχος μου είναι η ομάδα να μείνει στην κατηγορία και από του χρόνου να προχωρήσει βήμα, βήμα προς τα πάνω. Δεν παύει όμως η ομάδα να έχει στόχο να παίζει καλό ποδόσφαιρο και ειδικά μέσα στο Αγρίνιο που παίζουμε γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο που αρέσει στον κόσμο. Πρέπει η ομάδα να παραμείνει, να κάνουμε βήματα σταθερά και από εκεί και πέρα να αποδίδουμε καλό ποδόσφαιρο».

Η δυναμική του Παναιτωλικού και σε επίπεδο διοίκησης, αλλά και σε επίπεδο κόσμου είναι πραγματικά αξιοζήλευτη. Μετά από αρκετούς μήνες που αποτελείς μέλος αυτή της μεγάλης οικογένειας πως βιώνεις στο να είσαι προπονητής ενός συλλόγου SuperLeague που εκπροσωπεί ένα ολόκληρο διαμέρισμα;
«Ο Παναιτωλικός το έχω πει κατ΄ επανάληψη είναι μια ομάδα που δεν εξαρτάται από πρόσωπα, αλλά έχει μια δυναμική από μόνος του, λόγω της παρουσίας του κόσμου του, ο οποίος όχι απλά στηρίζει την ομάδα, αλλά την αγαπάει πάρα πολύ και βρίσκεται συνέχεια δίπλα της. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι που δουλεύουμε όλοι μας κάτω από ιδανικές συνθήκες. Πάντα πρέπει να κοιτάμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Είμαστε τυχεροί και ευλογημένοι που παίζουμε στον Παναιτωλικό».

Κόουτς τι σε ώθησε να ασχοληθεί με την προπονητική;
«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν στόχος μου στην αρχή να ασχοληθώ με την προπονητική. Επειδή σταμάτησα το ποδόσφαιρο σε μεγάλη ηλικία, δεν είχα στόχο να γίνω προπονητής. Όμως σταματώντας την μπάλα τα πράγματα βλέπεις αλλιώς. Όταν ήρθε το τέλος και η ώρα να κρεμάσω τα παπούτσια, έπρεπε να σκεφτώ τι μπορώ να κάνω. Οι ποδοσφαιριστές όταν παίζουμε βλέπουμε ότι οι απαιτήσεις μεγαλώνουν συνεχώς και δεν έχουμε το χρόνο να σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε εφόσον σταματήσουμε την μπάλα. Θεωρώντας και για να μην είμαι ειλικρινής μην έχοντας κάτι άλλο να κάνω, γιατί δεν ήξερα να κάνω και κάτι άλλο, θεώρησα σωστό και με την βοήθεια κάποιων ανθρώπων που με στήριξαν και τους ευχαριστώ, ξεκίνησα δειλά , δειλά την προπονητική μου σταδιοδρομία, πηγαίνοντας στα διπλώματα, μετά στα σκάουτινγκ και έφτασα μέχρι εδώ που έφτασα με πολύ κόπο και δουλειά».

Ποια ήταν η στιγμή που σε έχει σημαδέψει στην προπονητική σου καριέρα και αν την θυμάσαι έντονα ακόμα και σήμερα;
«Όσο περνάει ο χρόνος και αυτό που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν σίγουρα η νίκη μέσα στο Ζάγκρεμπ κόντρα στην Ντιναμό όταν ήμουν προπονητής του ΠΑΟΚ. Σίγουρα η εμφάνιση με τον ΠΑΟΚ κόντρα στην Csska Μόσχας συγκαταλέγεται στις ωραίες στιγμές που έχω να θυμάμαι, παρά το γεγονός ότι δεν περάσαμε βάλαμε κάποια παιδιά να αγωνιστούν, που μετέπειτα αγάπησαν τον ΠΑΟΚ ακόμα περισσότερο, έχοντας απέναντι μας μια ομάδα με δεκαπλάσιο μπάτζετ. Από εκεί και πέρα η νίκη που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Είναι ιστορική. Ότι μένει στην ιστορία είναι σημαντικό γιατί αποτελείς μέρος της βάζοντας και εσύ ένα μικρό λιθαράκι».

Πιστεύεις κόουτς ότι σιγά, σιγά οι ελληνικές ομάδες καθώς και ο Παναιτωλικός πρέπει να αρχίζουν να δίνουν περισσότερο βάρος και στην ανάπτυξη των υποδομών τους, όπως κάνουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες;
«Πρέπει να παράγουμε παίκτες εδώ στην Ελλάδα. Όταν παράγει παίκτες η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα, δεν μπορεί ελληνική ομάδα να σταθεί εκτός αν έχει έναν κολοσσό μαζί της για πρόεδρο. Αυτό όμως είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Όλες οι ευρωπαϊκές ομάδες δίνουν και παίρνουν, αλλά το κυριότερο είναι να κάνεις σωστή δουλειά στις ακαδημίες. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι προπονητές των τμημάτων υποδομής να είναι καλοί και για μένα ο προπονητής της Κ-20 πρέπει να έχει περισσότερες γνώσεις και να είναι καλύτερος ακόμα και από τον προπονητή της πρώτης ομάδας.

Σίγουρα η κρίση στην Ελλάδα έφερε ένα καλό στο ποδόσφαιρο, με την έννοια ότι επειδή σταματήσαμε πλέον μεταγραφές δαπανηρές και ταυτόχρονα μειώθηκαν τα μπάτζετ των ομάδων, αναγκάστηκαν οι σύλλογοι να προωθήσουν νεαρούς παίκτες. Υπάρχουν παιδιά που έχουν ταλέντο, ωστόσο δεν πρέπει να μείνουν εκεί, αλλά να εξελιχθούν. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και εκπαίδευση στις νέες ηλικίες. Οι νέοι παίκτες όταν φτάνουν στην ηλικία των 18 ετών, τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά του ποδοσφαίρου. Να είναι εκπαιδευμένοι στα τακτικά κομμάτια, να γνωρίζουν την ατομική τακτική της θέση τους, τι πρέπει να κάνουν πώς να το κάνουν. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και αν δεν το παρακολουθεί συνεχώς λογικό είναι να μείνεις πίσω».

Η Super League με τους συνεργάτες που έχει τοποθετήσει στα γήπεδα πιστεύεις ότι συνεργάζονται μαζί σας και κατά πόσο έχουν βοηθήσει στην οργάνωση ενός αγώνα πριν την έναρξη του, όσο και κατά την διάρκεια;
«Σίγουρα αυτό είναι πάρα πολύ θετικό και είμαι χαρούμενος, βλέποντας παιχνίδια και ζώντας αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ στo Europa League όλα ήταν στην εντέλεια. Πότε θα γίνει η προθέρμανση, πότε θα βγουν οι προπονητές όλα. Δείχνει μια σοβαρότητα, μια οργάνωση και οπωσδήποτε αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν πολύ όχι μόνο στην ομαλή λειτουργία ενός αγώνα, αλλά και σε άλλα οργανωτικά φύσεως πράγματα. Η Super League έχει κάνει καλή κίνηση βάζοντας ανθρώπους έξυπνους, ικανούς προκειμένου να οργανώνεται σωστά η διεξαγωγή ενός αγώνα. Το πρώτο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι η οργάνωση».

Την άποψή σου για το φετινό πρωτάθλημα και αν το επίπεδο είναι ανεβασμένο σε σχέση με το περσινό
«Εγώ θεωρώ ότι το πρωτάθλημα το φετινό είναι πολύ καλό. Βλέποντας πολλά παιχνίδια είτε από την τηλεόραση, είτε από κοντά στον αγωνιστικό χώρο υπάρχει ανταγωνισμός μεγάλος. Υπάρχουν 4-5 ομάδες που ξεχωρίζουν στο πρωτάθλημα με την ποιότητα τους και με το ρόστερ που διαθέτουν και με την εμπειρία. Είναι καλό που έχουν μπει στην ζωή μας τα play off, γιατί μέχρι τέλους υπάρχει αγωνία, σασπένς και τρομερή διάθεση για μπορέσει η κάθε ομάδα να πετύχει τον στόχο της».

Ποιον παίκτη στο φετινό πρωτάθλημα έχεις ξεχωρίσει;
«Υπάρχουν πολλοί παίκτες στο φετινό πρωτάθλημα που έχουν ξεχωρίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι όταν ποδοσφαιριστές της εμβέλειας του Σαβιόλα, του Τσόρι, του Λούκας, του Στοχ, βρίσκονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς επίσης και η παρουσία πολλών Ελλήνων παικτών που «ομορφαίνουν» με την παρουσία τους την Super League. Είναι σημαντικό να έρχονται και ξένοι ποδοσφαιριστές που κάνουν την διαφορά. Όπως και οι προπονητές οι ξένοι όταν έρχονται στην Ελλάδα πρέπει να είναι καλύτεροι από τους Έλληνες και θεωρώ επίσης ευλογία ότι έχουμε παίκτες που διαθέτουν και καλό χαρακτήρα, ειδικά στις μεγάλες ομάδες. Εμείς έχουμε την χαρά να έχουμε έναν παίκτη τέτοιου βεληνεκούς όπως είναι ο Καμαρά, ο οποίος δεν είναι μόνο αξιόλογος ποδοσφαιριστής, αλλά και καλός χαρακτήρας, πράγμα σημαντικό για το ποδόσφαιρο».

«Τιμή για την Ελλάδα η παρουσία του Σάντος»
Για την δουλειά που έχει κάνει ο κύριος Σάντος στην Εθνική Ελλάδος;
«Είναι μεγάλη μας χαρά που διαθέτει η Εθνική αυτόν τον προπονητή. Έτυχε και τον γνώρισα όταν ήμουν προπονητής στον ΠΑΟΚ. Βρεθήκαμε δύο με τρεις φορές και συζητήσαμε και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που τον γνώρισα και ανταλλάξαμε απόψεις. Το έργο του μιλάει από μόνο του. Σίγουρα όταν βλέπουμε την αγωνιστική εικόνα της Εθνικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού βγάζει υγεία στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Από τα αποτελέσματα το τι έχει κάνει η Εθνική δείχνει ότι είναι επιτυχημένος και δεν μπορεί παρά να του δώσουμε συγχαρητήρια τόσο σε αυτόν, όσο και στους διεθνείς μας για την μεγάλη χαρά που μας έδωσαν με την πρόκριση στο Μουντιάλ».

Κόουτς αν βλέπεις εφικτή την πρόκριση της Εθνικής στον όμιλο που κληρώθηκε;
«Κοιτάξτε με κάποιους θα παίζαμε. Έτυχε και κληρωθήκαμε στον όμιλο με ομάδες όπως είναι η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία. Όλες οι ομάδες στο Μουντιάλ είναι καλές. Ξέρουμε ποιοι είμαστε, ξέρουμε την δυναμική μας, ξέρει ο προπονητής το πλάνο που θα καταστρώσει απέναντι σε αυτούς τους αντιπάλους και πιστεύω ότι θα δυσκολευτούν πολύ οι τρεις ομάδες να μας αντιμετωπίσε. Θα υπάρξει προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι άπαντες θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να προχωρήσουμε και παραπέρα στην διοργάνωση. Πιστεύω πολύ στον κ. Σάντος και στους διεθνείς και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Πως περνά η ζωή στο Αγρίνιο και όταν έχεις υποχρεώσεις με την ομάδα με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο σου χρόνο;
«Η αλήθεια είναι ότι η ζωή μου στο Αγρίνιο είναι συνυφασμένη με τον Παναιτωλικό. Και η δικιά μου, αλλά και των συνεργατών μου που τους ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δίνουν μεγάλη βοήθεια και οι ώρες δουλειάς είναι πάρα πολλές. Από εκεί και πέρα είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Δεν μου αρέσει να βγαίνω, παρά μόνο για προσωπικές δουλειές».

πηγή : sportegg.gr