Δυναμική διαμαρτυρία κατοίκων του Θυρρείου για την επαναλειτουργία του Μουσείου

Μουσείο ΘύρρειοΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων του Θυρρείου (Ακτίου-Βόνιτσας) πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή το πρωί 31 Ιανουαρίου 2014, έξω από το αρχαιολογικό μουσείου του χωριού και την οποία διοργάνωσε η Λαϊκή Επιτροπή Θυρρείου.

Οι κάτοικοι αντιδρούν αφενός για να σταματήσει η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Θυρρείου και αφετέρου να ξαναλειτουργήσει το μουσείο το οποίο παραμένει εδώ κι ένα χρόνο κλειστό.Η συγκέντρωση παρά το τσουχτερό κρύο ήταν ιδιαίτερα δυναμική και συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι, οι μαθητές του δημοτικου σχολείου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραίτης, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ακτίου-Βόνιτσας. Οι κάτοικοι διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κοινητοποιήσεις τους και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να απαξιώσει το μουσείο τους και ζητούν εδώ και τώρα: Οχι στο κλείσιμο του Μουσείου Θυρρείου, ναι στην επαναλειτουργία του και να σταματήσει η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο τους.

πηγή : xiromeronews.blogspot.gr

Ερώτηση Ν. Μωραϊτη στη βουλη
Μουσείο Θυρρείου (1) Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Μωραϊτης σε ερώτησή του στη βουλή ζητά να μάθει αν Θα σταματήσει την μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων από το μουσείο Θυρρείου καθώς επίσης και αν θα προχωρήσει το υπουργείο στην πρόσληψη προσωπικού, την επισκευή και την επέκταση του μουσείου, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Στο κείμενο της ερώτησή του αναφέρει : είχαμε καταγγείλει το γεγονός ότι όταν έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα όχι από ανασκαφές, αλλά από άλλα έργα (διανοίξεις δρόμων, εκσκαφές οικοδομών) πάντα οι αρμόδιοι επικαλούνται λόγους ασφάλειας και τα μεταφέρουν σε μουσεία μεγάλων πόλεων όπως στο Μουσείο Κορίνθου, Πατρών, Αγρινίου ή ακόμα και σε …άγνωστες κατευθύνσεις. Το υπουργείο, ως προς το ερώτημα μας αυτό, έδωσε απάντηση ότι ουδέποτε δεν έχουν μεταφερθεί ευρήματα και ότι δεν τίθεται θέμα «επιστροφής αρχαίων» στο Μουσείο Θυρρείου. Νέο περαστικό ωστόσο έρχεται να αναιρέσει τις διαβεβαιώσεις αυτές, καθώς αυτές τις μέρες φορτώθηκαν ευρήματα σε φορτηγό και της ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσολογγίου και προορίζονταν να μεταφερθούν στο μουσείο Ναυπάκτου. Εγχείρημα που ακύρωσε η αγωνιστική παρέμβαση της λαϊκής επιτροπής των κατοίκων Θυρρείου. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών διοικήσεων που είτε σιγοντάρανε είτε σιωπούν σε τέτοιες ενέργειες.