Σχέδιο «50-50-15» για το χρηματοδοτικό κενό

Τίποτα τυχαίο δεν υπάρχει στη χθεσινή διαρροή των Βρυξελλών περί σχεδίου κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος ως το καλοκαίρι του 2016, τη στιγμή που η Τρόικα αδυνατεί να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί ο λεγόμενος 4ος έλεγχος του 2ου ελληνικού προγράμματος.

troikaΚύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν στο Real.gr το βράδυ της Τετάρτης ότι «η διαρροή κινείται στην λογική του καρότου και μαστιγίου», καθώς οι «17» φαίνεται πως έχουν μια έτοιμη λύση για το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας «τη στιγμή που η Αθήνα καθυστερεί να συζητήσει τα θεμελιώδη όπως το δημοσιονομικό κενό και τα πρόσθετα μέτρα για τα έτη 2014 και 2015».Η διαρροή για το σχέδιο 50-50-15 όπως εύστοχα ονομάστηκε έρχεται και ως απάντηση στις υπόνοιες των ελληνικών αρχών του τύπου «εμείς κάναμε τη δουλειά μας, ας κάνουν και οι εταίροι τη δική τους».

Στην πραγματικότητα οι εταίροι της Ελλάδας στο ευρώ, σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών έχουν ξοδέψει έναν τεράστιο όγκο από εργατοώρες προσπαθώντας να καλύψουν τις τρύπες που άφησαν οι ελληνικές αρχές διαχρονικά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους αφενός και μη εφαρμόζοντας τα συμφωνηθέντα αφετέρου.Για παράδειγμα οι ελληνικές αρχές στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα προσδοκούσαν 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις (κάτι που μέχρι να αποτυπωθεί σε χαρτί διέψευδαν) και στη συνέχει το ποσό αυτό κατέβηκε αρχικά στα 20 δισ. μετά στα 14 και μέχρι σήμερα οι εισπράξεις δεν έχουν αγγίξει την πρώτη πεντάδα των μονοψήφιων.

Παρομοίως πριν από τον ισοσκελισμό του περσινού budget (κάτι που μένει να πιστοποιηθεί βεβαίως) ακόμα και με τη θυσία των εσωτερικών χρεών του κράτους (arrears), το πραγματικό συνολικό έλλειμμα έπεφτε με ρυθμό κατώτερο των προσδοκιών. Το 15,6% του 2009 έγινε μονοψήφιο μόλις το 2012 και αυτό μετά από δύο κουρέματα χρέους.Επιπλέον μπορεί η χώρα να είναι πρωτογενώς κοντά σε πλεόνασμα, δεν παύει όμως να έχει και για το 2013 και για το 2014 κανονικό έλλειμμα, πράγμα που σημαίνει πως ότι όνομα και αν του δώσουμε το χρέος συνεχίζει και αυξάνεται μέχρι της στιγμής που ο προϋπολογισμός θα γίνει πραγματικά ισοσκελισμένος – και όχι σε διαρθρωτικούς όρους και άλλους καινοφανείς όρους.

Η χώρα χρωστάει, αν δεν καλυφθεί το χρέος θα χρεοκοπήσει και το χάπι δεν χρυσώνεται με τίποτα. Κανείς δε, στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να χαρίσει δανεικά που έδωσε σε μια χώρα που παρακάλεσε το 2010 για να φτιαχτεί αρχικά δανειοδοτικός μηχανισμός και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσει. Αυτή είναι η πολύ σκληρή αλήθεια, σχολιάζουν κύκλοι των Βρυξελλών.Σε μία τελευταία προσπάθεια να δοθεί ωστόσο στην Ελλάδα άλλη μια ευκαιρία να βάλει σε τάξη τα του οίκου της, οι εταίροι θα παρατείνουν το διάστημα αποπληρωμής των δανεικών στα 50 χρόνια, θα ρίξουν τα επιτόκια σε χαριστικά επίπεδα άλλες 50 μονάδες βάσεις και θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για άλλα 15 δισ. που απαιτούνται ως το 2016 – ποσό που φαντάζει ψίχουλα, αλλά αν το λάμβανε η Κύπρος ο κόσμος σήμερα θα είχε ατόφιες τις καταθέσεις του.

Η Κύπρος παρακάλεσε, η Ελλάδα κάνει τη δύσκολη, αλλά θα το λάβει, διότι αυτή είναι η διαφορά μιας συστημικής οικονομίας από μια περιφερειακή. Βεβαίως και η πολιτική υπομονή έχει τα όριά της.Για να κουνηθούν όλα αυτά τα γρανάζια στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν απολύσεις, κινητικότητα, συρρίκνωση δημοσίου, άνοιγμα αγορών, παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας, ηλεκτρονική λειτουργία των τελωνίων, νέο φορολογικό σύστημα, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.Όλα αυτά σέρνονται ήδη 5 μήνες. Τώρα η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία των τελευταίων 30 ημερών.