Συνάντηση με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές ζητούν οι αρτοποιοί

Και να γίνουν κινήσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τη διαφορά του φρέσκου από το κατεψυγμένο ψωμί
Το Σωματείο αρτοποιών νομού Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε σε περιφερειακή σύσκεψη στα γραφεία της συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας, στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας και να γίνουν κινήσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού για τη διαφορά του φρέσκου από το κατεψυγμένο ψωμί. Στη σύσκεψη συμμετείχανεπίσης εκπρόσωποι από τις συντεχνίες Αρτοποιών Αιγίου και Αθήνας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Αιτ/νίας κ. Ράπτης Παναγιώτης και ο αντ/δρος της αντίστοιχης ομοσπονδίας Αχαϊας κ Ιωάννου Χάρης. Το Σωματείο αρτοποιών νομού Αιτωλοακαρνανίας με έγγραφό του απευθύνθηκε στους βουλευτές του Νομού μας και τους ζήτησε συνάντηση για καλύτερη ενημέρωση.

Οι αρτοποιοί αντιδρούν στη πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει σε όλα τα σημεία που πωλούν ψωμί (εγκατάσταση περάτωσης έψησης, πρατήρια άρτου, Σούπερ Μάρκετ κ.λ.π.) να έχουν τη δυνατότητα να ονομάζονται φούρνοι και κάνουν λόγο για προσπάθεια να δοθούν προνόμια στις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off), τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα είναι εις βάρος των καταναλωτών που θα αγοράζουν τα κατεψυγμένα προϊόντα ως φρέσκα

Αναλυτικά η ανακοίνωση :
Εκπροσωπώντας τους βιοτέχνες αρτοποιούς της περιοχής μας (του φούρνου της γειτονιάς), είναι ανάγκη να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν στον κλάδο μας, για τις επιχειρούμενες ενέργειες αφανισμού ενός από τους λίγους παραγωγικούς κλάδους που απέμειναν στη χώρα μας.Το υπουργείο Ανάπτυξης –είμαστε πλέον πεπεισμένοι γι’ αυτό- θεωρεί τη βιοτεχνική αρτοποιΐα περιττή. Με λίγα λόγια ότι δεν έχει καμία θέση στην Ελλάδα.

Ύστερα από μία μακροχρόνια προσπάθεια και δουλειά το 2007 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ένας νόμος – πλαίσιο, ο 3526/2007, ο οποίος καθόριζε τη λειτουργία της αρτοποιΐας στη χώρα μας με ένα τρόπο δίκαιο.Τα τελευταία χρόνια, με το υπουργείο Ανάπτυξης υπό την ηγεσία του κ. Χατζηδάκη, έχουν γίνει δύο τροποποιήσεις στον παραπάνω νόμο με διατάξεις που εν τέλει ευνοούν το κατεψυγμένο ψωμί και τους ανταγωνιστές της βιοτεχνικής αρτοποιΐας.Σήμερα ο ίδιος υπουργός, έχοντας ως ευαγγέλιο την, κατά δική του παραγγελία έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία –σημειωτέον- στοίχησε στον Έλληνα φορολογούμενο περίπου 1.000.000 ευρώ υπό τις γνωστές σε όλους μας συνθήκες- υποστηρίζει ότι θα σώσει τον Έλληνα καταναλωτή, ίσως και την ίδια την ελληνική οικονομία, επιφέροντας ένα ακόμα καίριο πλήγμα σε έναν από τους τελευταίους παραγωγικούς κλάδους.
Προκειμένου να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και με απτά πλέον παραδείγματα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης επανέρχεται στις δηλώσεις του εκ νέου με το θέμα του ψωμιού και ότι με τα επικείμενα μέτρα ο Έλληνας καταναλωτής θα «σωθεί» αγοράζοντας φθηνότερο ψωμί… με την προϋπόθεση ότι το ψωμί θα ζυγίζεται ενώπιόν του. Ως προς τούτο, ουδεμία αντίρρηση έχουμε. Εάν με αυτόν τον τρόπο ευνοηθεί η αγορά και ο Έλληνας καταναλωτής, είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτό…Αλλά όχι μόνο στα αρτοποιεία να επιβάλλεται το ζύγισμα ενώπιον του καταναλωτή, αλλά και σε όλα τα σημεία πώλησης (Σούπερ Μάρκετ, εγκατάσταση περάτωσης έψησης κατεψυγμένου ψωμιού, Bake off, πρατήρια άρτου κ.λ.π.).

Ο κ. υπουργός θέλει –διακαώς μάλιστα- όλα τα σημεία που πωλούν ψωμί (εγκατάσταση περάτωσης έψησης, πρατήρια άρτου, Σούπερ Μάρκετ κ.λ.π.) να έχουν τη δυνατότητα να ονομάζονται φούρνοι. Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι γίνεται προσπάθεια να δοθούν προνόμια στις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (bake off), τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και θα είναι εις βάρος των καταναλωτών που θα αγοράζουν τα κατεψυγμένα προϊόντα ως φρέσκα.Προχωρώντας η έκθεση του ΟΟΣΑ ζητά – προτείνει το ψωμί να πωλείται σε όλα τα καταστήματα (ένδυσης – υπόδησης, συνεργεία, κομμωτήρια, PET SHOP κλπ.Θεωρούμε ότι τα καταστήματα που διαθέτουν σήμερα άρτο στην Ελλάδα είναι υπεραρκετά. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Ελλάδα έχει τα περισσότερα σημεία πώλησης ψωμιού από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Από την κυβέρνηση, λοιπόν, στοχοποιείται ένα από τα τελευταία παραγωγικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, γύρω από το οποίο απασχολούνται πάνω από 140.000 εργαζόμενοι και όπου χρησιμοποιούμε μόνο ελληνικές πρώτες ύλες και στηρίζουμε βιομηχανίες κατασκευής εξοπλισμού και μηχανημάτων με εξαγωγικό προσανατολισμό, που συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία.