Η κοινωνική κατάρρευση σε αριθμούς…

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση… Η κοινωνία τελεί υπό κατάρρευση και σε τοπικό επίπεδο αποκούμπι για όσους δοκιμάζονται από την κρίση είναι οι κοινωνικές δομές του δήμου Αγρινίου που στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά δεκάδων συμπολιτών μας που προσφέρουν είτε την εθελοντική τους εργασία, είτε συνδράμουν με τρόφιμα και φάρμακα, καθώς επίσης και οι δομές της Εκκλησίας.

Την κατάσταση περιγράφουν καλύτερα οι αριθμοί. 1536 οικογένειες στο Αγρίνιο λαμβάνουν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Αγρινίου. Από το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Αγρινίου εξυπηρετούνται 701 ανασφάλιστοι, για τους οποίους έχουν εκτελεστεί συνολικά 2800 συνταγές φαρμάκων. Παράλληλα στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο έχουν πραγματοποιηθεί 800 εργασίες συνολικά, ενώ από τον Συμβουλευτικό Σταθμό, όπου παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη από ιεπιστημονική ομάδα έχουν αντιμετωπιστεί 360 περιστατικά! Και όλα χωρίς να συνυπολογίσει κανείς τις δράσεις προληπτικής ιατρικής που κατά καιρούς γίνονται. Ένας μόνο αριθμός είναι ενδεικτικός. Στην δωρέαν μέτρηση οστικής πυκνότητας που έγινε από το Κοινωνικό Ιατρείο στο Αγρίνιο αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου συμμετείχαν 3.000 άτομα περίπου!

“Δεν ελέγχεται το πράγμα” ήταν το σχόλιο της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής Μ. Σερπάνου στο AγρίνιοCulture.gr θέλοντας να καταδείξει την αυξανόμενη τάση του προβλήματος. “Συνεχώς έρχονται άνθρωποι ζητώντας βοήθεια είτε για τη σίτιση, είτε για την περίθαλψή τους και ευτυχώς χάρις τους εθελοντές και τις προσφορές των ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας που εμπιστεύονται τη δουλειά που γίνεται στις κοινωνικές δομές του δήμου, μπορούμε ακόμη και καλύπτουμε τις ανάγκες που υπάρχουν” ανέφερε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ είναι ασφαλισμένοι λόγω προβλημάτων στον ασφαλιστικό τους φορέα (κυρίως τον ΕΟΠΥΥ) δεν βρίσκουν φάρμακα και καταφεύγουν στο κοινωνικό φαρμακείο του δήμου.

Την εικόνα της κοινωνικής κατάρρευσης στο Αγρίνιο συμπληρώνει και η συνδρομή της Εκκλησίας, όπου πλέον περισσότεροι από 280 άνθρωποι τρέφονται από τα συσσίτια της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, ενώ σε εκατοντάδες ανθρώπους δίνονται ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Και τέλος 506 μαθητές που οι οικογένειες τους δεν μπορούν να αντέξουν τα έξοδα ενός φροντιστηρίου έχουν προσφύγει στο κοινωνικό φροντιστήριο που δημιούργησε η Ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Αν υπάρχει κάτι παρήγορο πίσω από όλα αυτά, είναι βέβαια η εθελοντική εργασία και οι προσφορές δεκάδων συμπολιτών μας!