Με ελλείψεις σήμερα η πρεμιέρα του ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο

Σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, ένα μήνα περίπου μετά τον κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ. Όμως το ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με τεράστιες ελλείψεις. Και αυτό γιατί, όπως μόλις 15 από τους 35 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου έκαναν αίτηση μετάβασης στο ΠΕΔΥ. Οι υπόλοιποι προτίμησαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και έτσι το ΠΕΔΥ θα ξεκινήσει με τεράστιες ελλείψεις!

ΕΟΠΥΥΕίναι χαρακτηριστικό ότι στο ξεκίνημα του ΠΕΔΥ υπάρχουν μόνο οι ειδικότητες του παθολόγου, του πνευμονολόγου, του χειρούργου, του γαστρεντερολόγου, του οδοντίατρου, του πνευμονολόγου, και του νευρολόγου. Το ΠΕΔΥ στερείται ειδικότητες όπως αυτές του καρδιολόγου, του οφθαλμίατρου, του ορθοπεδικού, του παιδίατρου, του ακτινολόγου, του ωριλά, του ουρολόγου και του μικροβιολόγου. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι το ΠΕΔΥ στο Αγρίνιο θα είναι σχεδόν πλήρης από παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αφού σχεδόν όλοι έχουν κάνει αίτηση μεταφοράς τους στο ΠΕΔΥ. Πάντως αναφορικά με τις ελλείψεις των γιατρών σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει το υπουργείο Υγείας θα προσληφθούν επικουρικοί γιατροί οι οποίοι, ανάλογα με τις ανάγκες.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από σήμερα στις μονάδες του ΠΕΔΥ θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) χωρίς κανενός είδους εξέταστρο ή αμοιβή μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ. Οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ δεν θα δέχονται ραντεβού από σήμερα, αλλά κατά πάση πιθανότητα από την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διοικητικές διαδικασίες ενώ αναμένονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα.

Τα πολυϊατρεία θα είναι ανοιχτά από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τις καθημερινές, ενώ σε πρώτη φάση δεν προβλέπονται εφημερίες. Προβλέπονται επίσης δύο βάρδιες ιατρικού προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό ανάλογα με τη στελέχωση- 8 π.μ. έως 4 μ.μ. και 11 π.μ. έως 7 μ.μ. (μετά την αξιολόγηση και ένταξη στο ΕΣΥ των γιατρών θα ισχύσει γι’ αυτούς επτάωρο ωράριο).Σε κάθε μονάδα ορίζεται τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής – γενικός γιατρός και παθολόγος που δέχεται χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού κυρίως τα έκτακτα περιστατικά. Οι υπόλοιποι γιατροί δέχονται πολίτες μέσω τηλεφωνικών ραντεβού, όπως ίσχυε έως τώρα. Εως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο προγραμματισμός των ραντεβού μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου), όλοι οι γιατροί θα δέχονται χωρίς ραντεβού.