Ξύλο στις εφορίες και σεμινάρια διαχείρισης θυμού από το ΥΠΟΙΚ

Με σεμινάρια διαχείρισης θυμού. Ακριβώς έτσι απαντά το υπουργείο Οικονομικών στα σήματα SOS που εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στις εφορίες κάνοντας λόγο για κρούσματα βίας και προπηλακισμούς εκ μέρους των πολιτών που έχουν λάβει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι εφορίες θυμίζουν πυριτιδαποθήκες έτοιμες να εκραγούν από λεπτό σε λεπτό. Πολίτες εξαγριωμένοι από τη ληστρική φοροεπιδρομή εκτονώνουν τη συσσωρευμένη οργή τους στα γκισέ των εφοριών.

Την Τρίτη 18 Μαρτίου σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό στη ΙΖ΄ ΔΟΥ στο Παγκράτι, όταν ομάδα πολιτών προπηλάκισε, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στις εφορίες, τους υπαλλήλους και τον διευθυντή. «Μια συλλογικότητα εισήλθε στο χώρο εκτοξεύοντας καφέδες και νερά και προπηλακίζοντας τους υπαλλήλους. Όμως αυτού του είδους η εκτόνωση της λαϊκής οργής εξυπηρετεί τους κυβερνώντες. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που παράγουμε αυτού του είδους την πολιτική. Δεν είμαστε εμείς τα μαντρόσκυλα της εξουσίας» σημειώνει στο UNFOLLOW ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Τρύφωνας Αλεξιάδης. «Στην αντίθετη κατεύθυνση, και συγκεντρώσεις έχουμε πραγματοποιήσει αντιδρώντας σε κατασχέσεις ακινήτων και την πλήρη αντίθεσή μας έχουμε εκφράσει στην άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή που δέχονται οι πολίτες» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ. «Ξέρετε, υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών που αντιδρούν εντονότατα. Η πρώτη αφορά αυτούς που πράγματι έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Και όταν έρθει η ώρα της καταβολής των δόσεων στην εφορία βλέπεις την απόγνωση στο βλέμμα τους. Η δεύτερη όμως κατηγορία που μας επιτίθεται αφορά τους σταθερά φοροδιαφεύγοντες. Kαι αυτοί, σας διαβεβαιώ, είναι οικονομικά ισχυροί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κόσμος της νύχτας. Πριν από δύο μήνες στη ΔΟΥ της Γλυφάδας μια χειροβομβίδα βρέθηκε στο μπαλκόνι. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Για την τροπολογία δε που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, χαρίζοντας δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, εμείς το κοινοποιήσαμε, το αναδείξαμε ως θέμα δεχόμενοι μάλιστα σφοδρή επίθεση από μερίδα των ΜΜΕ».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ-ΔΟΥ επισημαίνεται το εξής: «Τα κρούσματα βίας και λαϊκής εκτόνωσης στις ΔΟΥ συνεχίζονται και οι εφοριακοί (που απλά κάνουν τη δουλειά τους) συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το καθεστώς φόβου και τρόμου. Πιστεύουμε ότι η επίθεση στους εφοριακούς αποπροσανατολίζει από αυτούς που έχουν την ευθύνη και απαλλάσσει τους πραγματικούς υπεύθυνους. Καλούμε την πολιτική ηγεσία να περιφρουρήσει τους εργαζόμενους και να αναλάβει την ευθύνη της για την απόγνωση στην οποία έχει οδηγήσει την κοινωνία με τους πολλούς και άδικους φόρους, την πολυνομία και την αντινομία. Καλούμε τους πολίτες να συντονίσουμε τον αγώνα ενάντια στη φορολογική βαρβαρότητα, τα χαράτσια και τις κατασχέσεις αντί να στρέφεται η μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης».

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ανακάλυψε τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης καλώντας τους εφοριακούς σε απογευματινά σεμινάρια ψυχοθεραπείας. Σε αυτά καλούνται οι εφοριακοί να διαχειριστούν το θυμικό των πολιτών…

Ακολουθεί χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Πολίτης τηλεφωνεί στη ΔΟΥ Α΄ Θεσσαλονίκης φανερά εκνευρισμένος, εκτός εαυτού, φωνάζοντας νευριασμένος. Είστε ο δημόσιος υπάλληλος στη συγκεκριμένη υπηρεσία που δέχεται το τηλεφώνημα και πρέπει να διαχειριστείτε την κατάσταση. Μόλις πριν από λίγα λεπτά μάθατε από τον δικηγόρο του/της συζύγου σας ότι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου παρά τις προσπάθειές σας να τα ξαναβρείτε. Ο πολίτης με το που ακούει τη φωνή σας, σας λέει “είστε όλοι άχρηστοι, κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί αυτά που του λέτε, δεν θέλετε να εξυπηρετήσετε τον κόσμο και εμένα με ταλαιπωρείτε τόσον καιρό”. Διατυπώστε τρεις φράσεις για να απαντήσετε στον πολίτη: α) Μια φράση για να δείξετε ότι κατανοείτε πως αισθάνεται, β) Μια φράση για να ζητήσετε διευκρινίσεις /να κατανοήσετε την κατάσταση, γ) Μια φράση που να δείχνει ότι έχετε αντιληφθεί το πρόβλημα/κατάσταση.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα eforiakoi.org που έχει αναρτήσει τα ερωτηματολόγια που κυκλοφορούν στα σεμινάρια, «σε μια περίεργη διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών καλεί εκτάκτως και υποχρεωτικά τους εφοριακούς σε απογευματινά σεμινάρια με στόχο την εκπαίδευσή τους για την αντιμετώπιση της όλο και αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται στις εφορίες όλης της χώρας. Ένταση η οποία οφείλεται στην αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, ιδιαίτερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και τις ταυτόχρονες απειλές του υπουργείου για μαζικές κατασχέσεις σε περίπτωση οφειλών». Κάπως έτσι λοιπόν το υπουργείο Οικονομικών έκλεισε το ζήτημα. Ευθύνεται το διαταραγμένο θυμικό των ελλήνων πολιτών – ή όταν το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο τρελός κοιτάει το δάκτυλο. Εντάξει, το λύσαμε κι αυτό.

πηγή : unfollow.com.gr