Πρωταθλήτρια στη μερική… υποαπασχόληση η Ελλάδα

Περίπου 217.000 Ελληνες υποαπασχολούνταν σε σχέσεις μερικής απασχόλησης την χρονιά που πέρασε, όπως δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.

Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα έφτασε πέρυσι το 8,3%, το οποίο είναι η όγδοη μικρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 χωρών μελών. Τα σκήπτρα στη μερική απασχόληση κρατούν οι Ολλανδοί με το εντυπωσιακό 50,7% και ακολουθούν οι Γερμανοί με 27,1% και οι Βρετανοί με 26,6%.

Οι Ελληνες αυτής της κατηγορίας εργασιακής σχέσης ωστόσο είναι αδιαμφισβήτοι πρωταθλητές στην υποαπασχόληση, καθώς 217.000 περίπου ή το 72% δηλώνει ότι και θέλει και είναι διαθέσιμο για περισσότερες ώρες εργασίας, χωρίς να μπορεί να τις βρει. Η «κρυμένη» ανεργία στην υποαπασχόληση φτάνει το 6% των απασχολούμενων, σύμφωνα με την Eurostat.Για να γίνει σαφής η διαφορά, στην Ολλανδία οι υποαπασχολούμενοι στην μερική εργασία είναι μόλις 4,2%, ενώ στη Γερμανία 16,2%.

Στην Ευρωζώνη η μερική απασχόληση αποτελεί το 22,1% της αγοράς εργασίας και ακριβώς το ίδιο ποσοστό εντός αυτής δηλώνει υποαπασχολούμενο. Στο σύνολο των 28 χωρών μελών της ΕΕ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 20,2% και 22,7%.

πηγή : ethnos.gr