Πρεμιέρα για τη Δημοτική Γλυπτοθήκη στο κτίριο της Λαχαναγοράς [HDvideo + pics]

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Δημοτικής Γλυπτοθήκης Αγρινίου στο κτίριο της παλιάς στη Λαχαναγοράς με αναδρομική έκθεση του Βασίλη Παπασάϊκα. Παράλληλα ξεκίνησε τη λειτουργία του και ο εκθεσιακός χώρος των Τοπικών Προϊόντων που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και δημιουργήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε.», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

γλυπτοθήκη 2Πρόκειται για τις δυο από τις κύριες χρήσεις του κτιρίου της Λαχαναγοράς η ανακτασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε μετά από πολλά χρόνια καθώς το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα “Θησέας” του ΥΠΕΣ για τους δήμους, όμως η χρηματοδότησή του διακόπηκε. Το εμβληματικό αυτό κτίριο κτίστηκε το διάστημα 1930-1933 με μελέτη και επίβλεψη του Βασίλειου Κουρεμένου, επί δημαρχίας του Ανδρέα Παναγόπουλου και για πολλά χρόνια αποτέλεσε το κυριότερο κέντρο διεξαγωγής εμπορικών δραστηριοτήτων. Η αποκατάσταση – αναπαλαίωση της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου και η μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και ίδιους πόρους του Δήμου Αγρινίου και ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 4.000.000,00 €. Στο ισόγειο του αναπαλαιωμένου κτιρίου, βρίσκεται η Δημοτική Γλυπτοθήκη, το «Μουσείο της πόλης του Αγρινίου», το Κέντρο Πληροφόρησης και Ενημέρωσης των Συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των τοπικών προϊόντων και χώρος για αναψυκτήριο – café. Στο υπόγειο έχει δημιουργηθεί χώρος για internet café και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

Την τελετή του αγιασμού έκανε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς και χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου Λ. Υφαντής, μιας και ο Σύλλογος είναι συνδιοργανωτής της έκθεσης του Αγρινιώτη γλύπτη και ο Β. Παπασάϊκας. Ο δήμαρχος Αγρινίου δήλωσε συγκινημένος που ένα ιστορικό κτίριο αποκτά νέα ζωή, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στο έργο και ευχήθηκε να υπάρχουν καθημερινά γεγονότα που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική ζωή της πόλης αλλά και στην εξωστρέφειά της σε συνδυασμό με την λειτουργία του εκθεσιακού χώρου των Τοπικών Προϊόντων που θα λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης για την πόλη και την περιοχή.

[vimeo width=”570″ height=”300″]http://vimeo.com/91741660[/vimeo]