Κοσμάς : Θολωμένοι και ξενοκίνητοι διαστρεβλώνουν την ιστορία και περιφρονούν το Μεσολόγγι

Λάβρος κατά όσων διαστρεβλώνουν την ιστορία ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς κατά την ομιλία του το πρωί της Κυριακής των Βαΐων στο Μεσολόγγι.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, μίλησε για τη φλόγα, τη λάμψη, τη θυσία, τη δόξα του Μεσολογγίου σε αντίθεση με τις ενέργειες των συγχρόνων αποδομητών της Ιστορίας.

“Η απόφαση για την ηρωική Έξοδο, είπε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, «πάρθηκε ”Eν Ονόματι της Αγίας Τριάδος” . Δεν ήταν μόνο γραφή τα λόγια αυτά. Ήταν δύναμι που όλοι οι Μεσολογγίτες μεσ’ στις καρδιές τους είχαν γιατί όλοι τον Θεό μετέλαβαν τις δυό τελευταίες ημέρες… Και ακολούθησε η φλόγα, η λάμψι, η θυσία, η δόξα” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “το Μεσολόγγι είναι το άγιο εκπαιδευτήριο της ελληνικής ψυχής. Όσοι θέλουν να φοιτήσουν σ’ αυτό ας θελήσουν να ακούσουν την αιώνια φωνή του”. Ωστόσο στάθηκε αρκετά επικριτικός απέναντι σε όσους διαστρεβλώνουν την ιστορία λέγοντας : “πολύ θλιβόμαστε γιατί σήμερα, μέσα στην Ελλάδα στέκονται κάποιοι, μεγάλοι η μικροί, παρ’ ότι ίσως Έλληνες αχάριστοι, στέκονται απέναντι στο Μεσολόγγι και στους ολόλαμπρους ήρωας, ελευθέρους πολιορκημένους. Αμφισβητούν, περιφρονούν, κατασπιλώνουν τη μνήμη των αθανάτων εκείνων κληρικών και λαϊκών προμάχων. Νάνοι μέσα στην ιστορία, θολωμένοι και ξενοκίνητοι διαστρεβλώνουν την γνήσια ιστορία και περιφρονούν το Μεσολόγγι και τα σύγχρονα προβλήματά του” και πρόσθεσε πως “αγνοούν και προσβάλουν τη μνήμη των ηρώων, γιατί είναι ξένοι από τα ιδανικά που ζούσαν εκείνοι. Είναι ξένοι από το Χριστό και τη γνήσια φιλοπατρία. Διερωτάται κανείς, αν όλοι αυτοί ζούσαν το 1826 στο Μεσολόγγι, τι θα έλεγαν στον Ιμπράημ και τι θα προσέφεραν στο Μεσολόγγι;».