Για κατήφορο Πορφύρη και Κασόλα μιλά ο Κωστακόπουλος

Με ανακοίνωσή του προς τους δημότες του Δήμου Θέρμου ο Νίκος Κωστακόπουλος υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας» σχολιάζει όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις προεκλογικές διεργασίες στο Θέρμο και επιτείθεται στους Πορφύρη και Κασόλα.

Αναλυτικά :
Αγαπητοί συνδημότες
Θα ήθελα, κατ’ αρχήν να ζητήσω συγγνώμη για το μακροσκελές της ανακοίνωσης, αλλά με δεδομένο το ευρύ φάσμα των παραμέτρων που διαπραγματεύεται και αναφέρονται σε ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα και την παραπληροφόρηση που υπάρχει γι’ αυτό, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όσα λέγονται και διαδίδονται για το ζήτημα της συγκρότησης των εκλογικών συνδυασμών στον Δήμο Θέρμου που διεκδικούν την ψήφο μας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Η δημιουργία, λοιπόν, συναινετικού ψηφοδελτίου και από τις δύο έως σήμερα δημοτικές παρατάξεις για τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής στον Δήμο Θέρμου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αποτέλεσε απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, πράγμα που αποτέλεσε πιεστική αναγκαιότητα στις παρούσες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την οικονομική κρίση αλλά και λόγω ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών, όπως είναι η δραματική υποστελέχωση του Δήμου σε υπηρεσίες και προσωπικό και η συνεχής πληθυσμιακή ελάττωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Την αναγκαιότητα αυτή επικαλέστηκε και ο Δήμαρχος κ. Θ. Πορφύρης, όταν, δηλώνοντας τη μη διεκδίκηση εκ νέου της θέσης του Δημάρχου τον περασμένο Ιανουάριο, πρότεινε τη δημιουργία συναινετικού ψηφοδελτίου. Δυστυχώς, η πρόταση απέτυχε παταγωδώς από τα πρώτα της βήματα με ευθύνη και των δύο πλευρών, καθώς ο προτεινόμενος από τον Δήμαρχο για αρχηγός του συναινετικού ψηφοδελτίου κ. Θ. Κασόλας δεν βρήκε την ανάλογη ανταπόκριση.
Χωρίς να επιθυμώ να προβώ σε επιμερισμό του ποσοστού ευθυνών σε κάθε πλευρά, το σίγουρο είναι πως μεγάλο μέρος της ευθύνης αναλογεί στην πλευρά του Δημάρχου που το πρότεινε. Κι αυτό, γιατί δεν τηρήθηκε καμία από τις προτεινόμενες σχετικές διαδικασίες, παρόλο που ως προτείνων είχε την κύρια ευθύνη για τη διαμόρφωση του πλαισίου της προσέγγισης και την αποκατάσταση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο δημοτικών παρατάξεων.
Προσωπικά πάντα πίστευα στην αναγκαιότητα της συναίνεσης και γι’ αυτό είχα ταχθεί από την αρχή υπέρ της πρότασης, προτείνοντας, μάλιστα, στη συνέλευση του συνδυασμού που είχε γίνει γι’ αυτό το σκοπό και τρόπους εφαρμογής της διαδικασίας, όπως η συγκρότηση μεικτής επιτροπής και από τις δύο παρατάξεις, και περιγράφοντας το θεωρητικό πλαίσιο της συνεργασίας και τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να συγκεντρώνει το πρόσωπο που θα προτεινόταν για Δήμαρχος σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο.
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, πέρα από τα παραπάνω, τα οποία είχα διατυπώσει δημόσια, είχα αναπτύξει στον κ. Δήμαρχο, σε κατ’ ιδίαν σχετική συζήτησή μας, την άποψη ότι η μοναδική περίπτωση για να καταστεί δυνατό να σχηματιστεί συναινετικός συνδυασμός, εάν και εφόσον θεωρούσαμε κάτι τέτοιο απαραίτητο, ήταν να τεθεί επικεφαλής ο κ. Σπ. Κωνσταντάρας ως μεταβατικός Δήμαρχος γι’ αυτή την κρίσιμη προσεχή πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης, αναπτύσσοντας και σχετική αιτιολόγηση γι’ αυτό. Ο κ. Δήμαρχος απέρριψε το σκεπτικό και υπό αυτές τις προϋποθέσεις, και για να μην κατηγορηθώ ως διασπαστής του συνδυασμού, εφόσον στη συνέλευση του συνδυασμού επικράτησε η άποψη να γίνει ο χειρισμός του θέματος από τον ίδιο τον Δήμαρχο και από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, παρά την πρόταση που ο ίδιος είχα διατυπώσει για χειρισμό του θέματος από μεικτή επιτροπή, τάχθηκα με τον προτεινόμενο από τον κ. Δήμαρχο ως συναινετικό υποψήφιο Δήμαρχο, τον κ. Θ. Κασόλα, χωρίς ουδέποτε να δημοσιοποιηθεί ή να περιέλθει στην αντίληψη της αντιπολίτευσης και του ιδίου του κ. Κωνσταντάρα η πρότασή μου αυτή.
Μετά την κατάρρευση της πρότασης του κ. Δημάρχου για συγκρότηση συναινετικού ψηφοδελτίου με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Θ. Κασόλα, που ο κ. Θ. Κασόλας συνέχισε την προσπάθεια συγκρότησης συνδυασμού, και αφού δεν υπήρχε πλέον υπό συγκρότηση συναινετικός συνδυασμός, συνέχισα να τον στηρίζω, καθώς δεν χωρούσε στη δική μου πολιτική ηθική η λογική της χρησιμοποίησης ενός ανθρώπου ως εργαλείο μιας χρήσης, παρότι του είχα εξηγηθεί από την πρώτη στιγμή ότι τον στηρίζω ως αρχηγό του συναινετικού συνδυασμού και όχι ως αρχηγό ενός μικρού σχήματος το οποίο δεν θα με εξέφραζε και συγχρόνως του είχα εκμυστηρευθεί τη δική μου υπερβατική πρόταση που είχα διατυπώσει κατ’ ιδίαν στον Δήμαρχο. Έτσι, μαζί με ελάχιστους συναδέλφους από την παράταξη του Πορφύρη, οι οποίοι συντάχθηκαν με την πρόταση του Δημάρχου, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την προσέλκυση υποψηφιοτήτων με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού συνδυασμού, όπως άρμοζε στην παράταξη που διοίκησε τον Δήμο για τέσσερις συνεχείς τετραετίες.
Μετά την αποτυχία της συναινετικής πρότασης του Δημάρχου, όμως, παρατηρήθηκε πολυδιάσπαση των δυνάμεων. Η αγωνιώδης προσπάθεια συγκρότησης τουλάχιστο τριών συνδυασμών αποδείχθηκε ατελέσφορη. Ο μεγάλος απαιτούμενος αριθμός των υποψηφιοτήτων για κάθε συνδυασμό (109 άτομα) αποτελούσε και από μόνο του ικανό στοιχείο για να οδηγήσει στην αδυναμία συγκρότησης περισσότερων του ενός πλήρως στελεχωμένου εκλογικού συνδυασμού από άτομα που πράγματι επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους, και όχι από πολλούς που θα τους ασκούνταν διάφορες πιέσεις για να συμμετάσχουν, πράγμα που ήταν εμφανές σε όλους. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και στον υπό συγκρότηση συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα. Η αδυναμία συγκρότησης ενός αξιόμαχου ψηφοδελτίου ήταν εμφανέστατη, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του κ. Κασόλα.
Στο χρονικό ορόσημο, λοιπόν, των 15 ημερών πριν την ημερομηνία κατάθεσης των συνδυασμών η κατάσταση αυτή είχε παγιωθεί και διακρινόταν από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας η αναγκαιότητα επείγουσας αναζήτησης εναλλακτικής λύσης σε σχέση με τις έως τότε ακολουθούμενες. Έτσι, επανήλθε στην επικαιρότητα με πιεστικό πλέον τρόπο για όλες τις πλευρές και από πολύ κόσμο με διαφορετικές αφετηρίες η αναγκαιότητα δημιουργίας συναινετικού ψηφοδελτίου.
Στις σχετικές συζητήσεις εκείνων των ημερών συμμετείχε το σύνολο σχεδόν των εκλεγμένων σε όλα τα όργανα του Δήμου, ο Δήμαρχος και νέοι υποψήφιοι, αλλά και ο κ. Θ. Κασόλας ως αρχηγός υπό συγκρότηση συνδυασμού και συνεργάτες του. Ο κ. Θ. Κασόλας, παραδεχόμενος την αδυναμία συγκρότησης αξιόμαχου συνδυασμού υπό την αρχηγία του, δεν αρνούνταν και το συναινετικό ψηφοδέλτιο. Συμφώνησε, μάλιστα, με την πρόταση που έγινε από συνάδελφο του επιτελείου του να προταθεί ως υποψήφιος μεταβατικός Δήμαρχος σε συναινετικό ψηφοδέλτιο ο κ. Θ. Πορφύρης κι επιπλέον συμφωνούσε να ηγηθεί αυτής της κίνησης οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο πλην του κ. Σπ. Κωνσταντάρα.
Μετά την άρνηση, όμως, του κ. Πορφύρη να αποδεχθεί την πρόταση, ο κ. Θ. Κασόλας όχι μόνο δεν διευκόλυνε την απεμπλοκή από το αδιέξοδο, αλλά έθεσε ουσιαστικά τέλος στις συζητήσεις με μία κίνησή του, παρά τις σχετικές εισηγήσεις που του έγιναν να διευκολύνει και ο ίδιος τη διαδικασία αυτή με τη συμμετοχή τόσο του ιδίου όσο και των εν δυνάμει υποψηφίων του στο συναινετικό ψηφοδέλτιο υπό τον κ. Κωνσταντάρα, αφού δεν υπήρχαν πλέον χρονικά περιθώρια για την αναζήτηση τρίτου προσώπου, το οποίο να διαθέτει την απαραίτητη κοινωνική εμβέλεια, ώστε να μπορεί να συγκροτηθεί συνδυασμός μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απέμενε ως την κατάθεση του ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο, εάν και εφόσον αυτό το αποδέχονταν και οι αρχηγοί των λοιπών συνδυασμών και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι του συνδυασμού του κ. Θ. Πορφύρη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θ. Κασόλας προέβη στη δημοσίευση της ανακοίνωσης υποψηφιότητάς του ως Δημάρχου την ίδια χρονική στιγμή που διεξάγονταν οι συζητήσεις για τη δημιουργία του συναινετικού ψηφοδελτίου, προφανώς για να τορπιλίσει την προσπάθεια και να προκαταλάβει τις εξελίξεις, αφού προηγουμένως προσπάθησε πιεστικά να αποσπάσει, ενυπόγραφα μάλιστα σύμφωνα με την απαίτηση συνεργάτη του, τη συγκατάθεση τη δική μου και της κ. Ι. Καλημέρη, που συμμετείχαμε μεταξύ άλλων στη σχετική συζήτηση, καθώς η άποψή μου συνταυτιζόταν με την αντίστοιχη της κ. Καλημέρη για αναμονή της ανακοίνωσης υποψηφιότητας για ελάχιστο χρονικό διάστημα, ωσότου δούμε και την πρόθεση των υπολοίπων παραπάνω αναφερόμενων παραγόντων.
Προσωπικά είχα συζητήσει και κάποιες μέρες νωρίτερα τόσο με τον κ. Θ. Κασόλα όσο και τον συνάδελφο κ. Α. Κατσαρό, με τον οποίο συμπορευτήκαμε το προηγούμενο διάστημα, την περίπτωση να εξεταστεί η αξιοπρεπής υπαναχώρηση, εάν κρίναμε πως οδηγούμαστε σε αναξιοπρεπή ήττα, καθώς δεν χωρούσε στη δική μου λογική η κάθοδος στις εκλογές ενός συνδυασμού που στην ουσία αποτέλεσε τη συνέχεια του συνδυασμού του κ. Πορφύρη που κέρδιζε τις εκλογές για τέσσερις συνεχείς τετραετίες, εάν κρίναμε πως θα συγκέντρωνε πολύ μικρό ποσοστό και ως παράδειγμα έφερα τη δική μου αντίστοιχη περίπτωση στις προηγούμενες εκλογές, όταν είχα υπαναχωρήσει από την αρχική θέση μου να θέσω υποψηφιότητα για τη θέση του Δημάρχου και εντάχθηκα στο ψηφοδέλτιο του κ. Θ. Πορφύρη.
Στη συζήτηση, λοιπόν, που διεξαγόταν στο Γραφείο του κ. Κασόλα σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής ή μη σε συναινετικό ψηφοδέλτιο, τέθηκε ο συγκεκριμένος προβληματισμός κι εκεί η άποψη τόσο του κ. Κασόλα και των Δημοτικών Συμβούλων κ. Κ. Αναγνωστάκη και Α. Κατσαρού όσο και των άλλων νέων υποψηφίων που παραβρέθηκαν στη συνάντηση ήταν να κατέλθει ο συνδυασμός αυτόνομα, ακόμη κι αν πετύχει ποσοστό 3%. Από κάποιους, μάλιστα, ειπώθηκε ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο τον κ. Θ. Κασόλα και μόνο αυτόν ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Με όλα αυτά διαφωνήσαμε τόσο εγώ όσο και η κ. Ι. Καλημέρη, καθώς τέτοιες απόψεις τις θεωρούμε ασύμβατες με τα πολιτικά ήθη.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις και με δεδομένο τον πολιτικό εκβιασμό που υποστήκαμε, κρίναμε από κοινού με την κ. Ι. Καλημέρη ότι δεν μάς έμενε περιθώριο να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές με κανέναν από τους υπό συγκρότηση τότε συνδυασμούς, παρά μόνο εάν δημιουργούνταν τελικά ο συναινετικός συνδυασμός, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατερχόταν ο κ. Θ. Πορφύρης στον συνδυασμό του οποίου ανήκαμε και θα τον ακολουθούσαμε με οποιοδήποτε ποσοστό κι αν πετύχαινε. Ενημερώσαμε σχετικά τον κ. Δήμαρχο γι’ αυτά και, αφού μας διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν κατέρχεται στις εκλογές, αποφασίσαμε πως είμαστε απελευθερωμένοι να πάρουμε τις αποφάσεις μας.
Και ενώ στη συνέχεια τασσόταν με την πρόταση για το συναινετικό ψηφοδέλτιο υπό τον κ. Σπ. Κωνσταντάρα η πλειοψηφία όχι μόνο των υποψηφίων των δύο υπό συγκρότηση συνδυασμών με αρχηγούς τους κ. Γ. Κοντογιάννη και Κ. Μαραγιάννη αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων της παράταξης του Δημάρχου, ο κ. Θ. Κασόλας συνέχιζε απτόητος τη συγκρότηση του συνδυασμού του με μια στενή ομάδα του επιτελείου του, με στόχο την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές και με οποιοδήποτε ποσοστό σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σχετική συνάντηση που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Την ίδια στιγμή που άρχισε να συγκροτείται ο νέος συνδυασμός ευρύτερης αποδοχής – και ο όρος «ευρύτερης αποδοχής» είναι κυριολεκτικός, όπως καταμαρτυρά το γεγονός της σύνθεσης ενός πλήρους ψηφοδελτίου αντιπροσωπευτικού της κοινωνίας μέσα σε χρονικό διάστημα ενός δεκαπενθημέρου – επιστρατεύτηκε η διάχυση οχετού ύβρεων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια, αγνοώντας το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή επιβλήθηκε από τα πράγματα ως απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας και ήταν σύμφωνη με το κοινό συμφέρον.
Η δημοσίευση της από 17-4-2014 ανακοίνωσης στήριξης του Δημάρχου κ. Θ. Πορφύρη στον συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα, στην οποία περιλαμβάνονται απαράδεκτοι και άδικοι χαρακτηρισμοί συλλήβδην κατά των δικών του συνεργατών που είχαν προσχωρήσει στο ψηφοδέλτιο ευρύτερης αποδοχής έθεσε το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα στηριζόταν το οικοδόμημα του ψεύδους και της συκοφαντίας που άρχισε να οικοδομείται μεθοδικά. Ο διαχωρισμός σε «αγωνιστές» και «εφιάλτες» σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, σχεδιάστηκε για να αποτελέσει το πεδίο αντιπαράθεσης σ’ αυτές τις εκλογές, ώστε μέσω του φανατισμού και της διχόνοιας που θα δημιουργούνταν να ενδυναμωθεί όσο είναι δυνατόν ο εμφανώς αδύναμος συνδυασμός του κ. Θ. Κασόλα.
Έτσι, τέθηκε η θεωρητική βάση στην οποία στήθηκε το σκηνικό της αντιπαράθεσης στο πεδίο δήθεν της «κρίσης αξιών, αρχών, εξουσίας, εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, συνέπειας, σταθερότητας, ανιδιοτέλειας και εντιμότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην από 23-4-2014 ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Θ. Κασόλα.
Κι ενώ καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος φανατισμού από τον κ. Θ. Πορφύρη και το επιτελείο του κ. Θ. Κασόλα, κρίθηκε, προφανώς, πως δεν επαρκεί αυτό, αφού η άλλη πλευρά δεν ανταποκρινόταν στη σκοτεινή αντιπαράθεση όπου επιδιώκεται να διεξαχθεί ο προεκλογικός αγώνας, και γι’ αυτό επανήλθε ο κ. Θ. Πορφύρης δριμύτερος με νέα ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύτηκε τις μεταμεσονύκτιες ώρες ξημερώματα 1ης Μαΐου 2014. Αλήθεια, πώς έγινε αυτό «και μάλιστα τη νύχτα διότι της νύχτας τα καμώματα όπως λέει ο λαός μας τα βλέπει η μέρα και γελά» σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην επιστολή αυτή που υπογράφει ο κ. Δήμαρχος!
Επιστρατεύεται, μάλιστα, ακόμη και η ακαταμάχητη φιλολογική πένα του Θέρμου, ώστε να εμπλουτιστεί το κείμενο με λογοτεχνικές εκφράσεις, πλήθος εντυπωσιακών κοσμητικών επιθέτων και επιρρηματικών προσδιορισμών, ακόμη και ο Κικέρωνας επιστρατεύτηκε (πού να βρει τη γνώση η αντίπερα πλευρά να απαντήσει σε τέτοιο κείμενο θα σκέφθηκαν τόσο ο υπογράφων όσο και οι γράφοντες το κείμενο), για να ξιφουλκήσει αποτελεσματικά ο κ. Δήμαρχος κατά συνεργατών του με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και βαρύγδουπες εκφράσεις, που αραδιάζονται χωρίς λογικούς συνειρμούς, για να αποδώσουν μια φαντασιόπληκτη εικόνα ενός υποτιθέμενου συνωμοτικού παρασκηνίου, ώστε να περισωθεί ό,τι απέμεινε από την ανεπανόρθωτα καταβαραθρωμένη εικόνα τόσο του ιδίου όσο και του κ. Θ. Κασόλα και του στενού επιτελείου του.
Κρίμα για την τέλεια κατάπτωση !!!
Μετά και από όλα αυτά, δεν θα μπορούσα να παραμείνω σιωπηλός, όπως είχα επιλέξει να κάνω από την αρχή, αφού προκαλούμαι με βάναυσο τρόπο μεταξύ των άλλων συναδέλφων μου κι εγώ, καθώς δεν αναφέρονται και ονόματα. Γι’ αυτό, αναγκάζομαι να απευθυνθώ και σε προσωπικό τόνο στον κ. Θ. Πορφύρη αλλά και στον κ. Θ. Κασόλα.
Κύριε Δήμαρχε, κύριε Θ. Πορφύρη
Ποια αναγκαιότητα σας εξώθησε στη δημοσίευση των παραπάνω αναφερόμενων επιστολών σας με τους επαίσχυντους χαρακτηρισμούς για τους συνεργάτες σας;
Αλήθεια, κατέρχεστε ως υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής του συνδυασμού σας «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση», στον οποίο συμμετείχαμε κι εμείς όλα αυτά τα χρόνια, και μας κατηγορείτε στην τελευταία ανακοίνωσή σας ότι «με περισσή δειλία εγκαταλείψαμε την παράταξή μας»; Ποια παράταξη εγκαταλείψαμε; Αυτή που δεν κατέρχεται στις εκλογές;
Εμείς δεν είμαστε που σας προτείναμε τον περασμένο Δεκέμβριο (ο Ν. Κωστακόπουλος και η Ι. Καλημέρη και άλλοι συνάδελφοί μας, αν αναφέρεστε σ’ εμάς τους συγκεκριμένους ως αποστάτες, γιατί δεν αναφέρετε και ονόματα και είναι τόσοι πολλοί όσοι από τους ανθρώπους του συνδυασμού σας έχουν προσχωρήσει στον συνδυασμό του κ. Σπ. Κωνσταντάρα) να σας στηρίξουμε να ξανακατέβετε εσείς ο ίδιος ως υποψήφιος Δήμαρχος και το αρνηθήκατε για τους δικούς σας λόγους;
Εμείς, οι δικοί σας Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν σας προτείναμε και πάλι πρόσφατα πριν από ένα εικοσαήμερο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το συναινετικό ψηφοδέλτιο, το ίδιο καθώς και τη δέσμευσή μας να σας ακολουθήσουμε ως υποψήφιοι του συνδυασμού σας, ακόμα κι αν χάσουμε τις εκλογές με οποιοδήποτε ποσοστό, και μας το αρνηθήκατε και πάλι;
Μας αρνείστε το δικαίωμα της αυτενέργειας στις πολιτικές μας επιλογές; Για ποια προδοσία και για ποια αποστασία μιλάτε; Από τον δικό σας συνδυασμό ή από αυτόν του κ. Θ. Κασόλα, που ως νέος υποψήφιος είχε χρέος να υπολογίσει και τις δικές μας ανησυχίες; Μπορεί ο ίδιος ο κ. Θ. Κασόλας και κάποιοι από τους συνεργάτες του να αρκούνται στο ποσοστό ακόμα και του 3%. Μπορεί ο ίδιος ο κ. Θ. Κασόλας να έχει τους λόγους του και τη δική του στρατηγική, η οποία, όμως, φαίνεται να έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Θεωρείτε πως ήμασταν υποχρεωμένοι κι εμείς να ακολουθήσουμε την στρατηγική αυτή; Ένας Δημοτικός Σύμβουλος, όπως ο υποφαινόμενος, που εκλέγεται για 6 (έξι) συνεχείς τετραετίες, ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει οποιονδήποτε ήθελε για δικούς του λόγους να περιέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος με οποιοδήποτε ποσοστό; Εσείς θα το κάνατε, αλήθεια; Εφόσον το θεωρείτε σωστό, γιατί δεν μπήκατε ο ίδιος υποψήφιος στον συνδυασμό του κ. Θ. Κασόλα και το απαιτείτε από εμάς και μάλιστα προσπαθώντας να μας ευτελίσετε; Μήπως για να καλύψετε το «βατερλό» των δικών σας επιλογών;
Ποια λογική επέβαλλε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε έναν υπό συγκρότηση συνδυασμό που δεν συγκέντρωνε την αποδοχή του κόσμου και έναν υποψήφιο Δήμαρχο που από επικεφαλής συναινετικού ψηφοδελτίου κατέληγε στο να ακολουθείται από ένα τμήμα μόνο του δικού σας συνδυασμού, κ. Πορφύρη, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού σας ήταν απέναντι; Αντί να τον συνεφέρετε, εσείς που τον προτείνατε, αφήσατε εμάς να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και τώρα μας φορτώνετε όλο το βάρος και νομίζετε πως ξεμπερδεύετε.
Ποιους δηλώνετε δημοσίως ότι θα τσακίσετε και δεν θα τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί; Τους επί χρόνια συνεργάτες σας, για να καλύψετε δικά σας λάθη; Σε ποια εποχή νομίζετε ότι βρίσκεστε; Σε ποιο συνωμοτικό παρασκήνιο αναφέρεστε και σε ποιες σκοτεινές και πονηρές διαβουλεύσεις; Τι δεν γνωρίζετε, αλήθεια, από τις διαβουλεύσεις και το τι λεγόταν σ’ αυτές, καθώς συμμετείχατε και ο ίδιος στη διαβούλευση; Κακό είναι αυτό και προσπαθείτε να το αποκρύψετε; Έχετε κάθε δικαίωμα να υποστηρίξετε μέχρι τέλους τον υποψήφιο που προτείνατε, αλλά είστε υποχρεωμένος να το κάνετε με πολιτισμένο τρόπο και βάσει των κοινώς παραδεκτών πολιτικών ηθών.
Αναφέρετε στην επιστολή σας πως δεν δώσατε φύλλο πορείας σε συνεργάτες σας. Από πού, αλήθεια θα μας διώχνατε; Μάλλον δεν μας έχετε ανάγκη τώρα και μπορείτε να εκφράζετε ελεύθερα τα αισθήματά σας.
Ποιον αποκαλείτε, αλήθεια, Βρούτο στην τελευταία ανακοίνωσή σας; Γιατί δεν τον αναφέρετε με το όνομά του; Τι φοβάστε; Είχε και συνενόχους; Ποιοι ήταν αυτοί;
Αυτή είναι η πολιτική ηθική σας, κ. Δήμαρχε;
Όσο για τους χαρακτηρισμούς που αποδίδετε σωρηδόν και συλλήβδην στους συνεργάτες σας και τα μύρια όσα καταμαρτυρείτε σε όλους εμάς που τόσα χρόνια σταθήκαμε δίπλα σας αγωνιστικά, αλλά και για τα αναφερόμενα περί ανάδειξης που τύχαμε από εσάς και ανταλλαγμάτων που υποτίθεται πως διαπραγματευτήκαμε και αξιωμάτων που δήθεν επιθυμούμε διακαώς, θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά. Αλήθεια, ποιοι από εμάς διαπραγματευτήκαμε μαζί σας όλα αυτά τα χρόνια και τι διαπραγματευτήκαμε; Θα μας το πείτε; Γιατί δεν ρωτάτε τον προτεινόμενο από εσάς Δήμαρχο αν διαπραγματευτήκαμε κάτι μαζί του; Το ίδιο μπορείτε, φυσικά, να κάνετε και με τον κ. Κωνσταντάρα. Αλλά, για να σας λύσουμε την απορία, τόσο ο υποφαινόμενος όσο και η κ. Ι. Καλημέρη, που από την αρχή είχαμε στηρίξει τον κ. Κασόλα και του είχαμε δηλώσει πως δεν επιθυμούμε κανένα αξίωμα, σας δηλώνουμε το ίδιο.
Επιπλέον, όμως, αναγκάζομαι, παρόλο που δεν θα το ήθελα, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, να σας θυμίσω μερικά μόνο από αυτά που σας διαψεύδουν. Κι ας μου συγχωρεθεί από τους αναγνώστες του κειμένου, η χρησιμοποίηση τρίτου προσώπου, καθώς δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη «εγώ», όταν αναφέρομαι σε συλλογικά όργανα και διαδικασίες.
Αλήθεια, κ. Δήμαρχε, τι θα απαντούσατε σε κάποιον που θα σας έκανε τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Στις εκλογές του 2002 ο Νίκος Κωστακόπουλος δεν προσήλθε, πρώτος από τον συνδυασμό που ως τότε ανήκε, στον συνδυασμό σας, κ. Πορφύρη, για λόγους πολιτικής ηθικής, διαδραματίζοντας με την κίνησή του αυτή σημαντικό ρόλο και στην συγχώνευση σχεδόν του συνόλου εκείνου του συνδυασμού από τον συνδυασμό του Δημάρχου και χωρίς να ζητήσει κανένα αντάλλαγμα, πράγμα που οδήγησε στη σαρωτική νίκη του συνδυασμού του σ’ εκείνες τις εκλογές; Και επειδή αναφέρεται σε ανάδειξη συνεργατών του ο κ. Δήμαρχος στις επιστολές του και για «φύλλα πορείας» που ως άλλος μέγας στρατηγός δεν έδωσε στους επιτελείς του και άλλα τέτοια τραγελαφικά, να του θυμίσω πως το 2002 ο Ν. Κωστακόπουλος είχε ήδη συμπληρώσει 12 ολόκληρα χρόνια που ήταν εκλεγμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 4 περισσότερα από σας τον ίδιο, κ. Θ. Πορφύρη;
2. Στις εκλογές του 2006 ο Ν. Κωστακόπουλος δεν ήταν αυτός που εγκατέλειψε τη θέση του στο ψηφοδέλτιο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για να συμμετάσχει και πάλι ως υποψήφιος στον Δήμο Θέρμου στο ψηφοδέλτιό σας, για να αποτραπεί ο βέβαιος κίνδυνος απώλειας των εκλογών εκείνων από την πλευρά σας, τις οποίες κερδίσατε με μονοψήφιο αριθμό διαφοράς ψήφων;
3. Στις εκλογές του 2010 ο Ν. Κωστακόπουλος δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που υπαναχώρησε από την αρχική του θέση για κάθοδό του ως υποψήφιος Δήμαρχος και την τελευταία στιγμή εγκατέλειψε και τη θέση του στο ψηφοδέλτιο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, για να συμμετάσχει και πάλι ως υποψήφιος στον Δήμο Θέρμου στο ψηφοδέλτιό σας, γιατί έτσι επέβαλλε η αναγκαιότητα για να αποτραπεί και πάλι ο κίνδυνος απώλειας των εκλογών εκείνων από την πλευρά σας, οι οποίες τελικά κερδήθηκαν με διαφορά μερικών δεκάδων μόνο ψήφων;
4. Από το 2002, που εκλέγεται με τον συνδυασμό σας ο Ν. Κωστακόπουλος, έτυχε καμιάς ιδιαίτερης μεταχείρισης για τα αξιώματα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες σας; Μήπως σας ζήτησε κάποιο αξίωμα (Αντιδημάρχου ή Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου) αυτή την τετραετία που επιστρατεύτηκε να βοηθήσει και πάλι τον συνδυασμό; Θεωρείτε εσείς πως διαπραγματεύτηκε με οποιονδήποτε ο,τιδήποτε; Πότε διαπραγματεύτηκε μαζί σας, για να το κάνει και τώρα; Έτσι τον γνωρίσατε τα δεκαέξι χρόνια που είναι δίπλα σας;
5. Εσείς ο ίδιος δεν αποδώσατε τα εύσημα στον Ν. Κωστακόπουλο στη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να σας το ζητήσει ο ίδιος, για τη δουλειά του στον τομέα των αναπτυξιακών προγραμμάτων και για την απόδοση της δουλειάς αυτής με τα σημαντικά έργα που κερδήθηκαν για τον Δήμο Θέρμου από τη δραστηριοποίηση αυτού του ανθρώπου, την οποία πρόσφερε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, αφιλοκερδώς και χωρίς να κατέχει κάποιο αξίωμα; Μαζί με τον Ν. Κωστακόπουλο δεν συνυπογράφετε το κείμενο που έχει δημοσιευθεί πρόσφατα και αναφέρεται στα αναπτυξιακά έργα και στις προοπτικές που αυτά προδιαγράφουν για τα επόμενα χρόνια;
Παρόμοια ερωτήματα, βέβαια, θα μπορούσαν να τεθούν και για τους άλλους συναδέλφους μου και σίγουρα θα βρισκόσασταν σε πολύ δύσκολη θέση.
Θα πρέπει να παραδεχθείτε, κ. Πορφύρη, ότι ο ίδιος προτείνατε τη δημιουργία συναινετικού ψηφοδελτίου, προσπαθήσατε να επιβάλετε με απόλυτο τρόπο τις επιλογές σας και να έχετε τον τελικό λόγο σε όλα, ενώ θα έπρεπε να είχατε ακολουθήσει διαδικασίες, όπως σας είχε προταθεί σχετικά τόσο από εμένα όσο και από άλλους συμπολίτες μας, και τελικά η τακτική σας κατέληξε σε «βατερλό». Είστε υποχρεωμένος να απαντήσετε αν πραγματικά εννοούσατε την κάθοδο συναινετικού ψηφοδελτίου, όταν την προτείνατε, ή αν η πρότασή σας αυτή αποτελούσε τακτικό ελιγμό διάσπασης του αντιπάλου.
Έχετε υποχρέωση, κ. Πορφύρη, για λόγους πολιτικής ηθικής να αναλάβετε την ευθύνη της αποτυχίας των επιλογών σας και να πάψετε να τα φορτώνετε όλα στους συνεργάτες σας. Δεν σας τιμά. Δεν τιμά τον Δήμαρχο της εικοσαετίας. Παρόλο που ξέρετε τι ήθελε η κοινωνία και τι θα έπρεπε να είχατε κάνει από την πρώτη στιγμή, δεν το κάνατε και, όταν αυτό δρομολογήθηκε από την ίδια την κοινωνία και συμπαρέσερνε σαν ποτάμι στο διάβα του κάθε άλλο σχεδιασμό, ενώ το βλέπατε και ο ίδιος και από ό,τι φαίνεται το αποδεχθήκατε ως αναγκαστική, έστω, λύση, δεν είχατε τη γενναιότητα να το υποστηρίξετε κιόλας και υπαναχωρώντας πιεζόμενος αφόρητα από διάφορες πλευρές και κυρίως από τον υποψήφιο που εσείς ο ίδιος επιλέξατε, και προσπαθώντας με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να εμποδίσετε τη συναίνεση που διαφορετικά θα ήταν σχεδόν απόλυτη, οδηγείτε σε «βατερλό» και την υστεροφημία σας.
Καταλήγοντας, κ. Δήμαρχε, κ. Θ. Πορφύρη, στο όνομα της συνεργασίας μας τόσων χρόνων, θέλω να σας πω με όλη μου την ειλικρίνεια, αν δεν την αμφισβητείτε κι αυτή, ότι λυπάμαι βαθύτατα για το άδοξο τέλος που επιφυλάξατε ο ίδιος για τον εαυτό σας τη στιγμή της αποχώρησής σας από τα κοινά του τόπου σας. Κι ακόμη, αν ισχύει ως κανόνας αυτό που υποστηρίζεται από πολλούς ότι ο τρόπος που αποχωρεί κάποιος από τα κοινά μαρτυρά και τον πραγματικό του εαυτό σε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα, θέλω να εκφράσω την πεποίθησή μου πως στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμπεριφορά σας ως δημοσίου προσώπου αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα και ότι είναι απλά μια άτυχη στιγμή.
Υποψήφιε Δήμαρχε, κύριε Θ. Κασόλα
Μερικές απορίες στριφογυρνάνε στο μυαλό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου, που αφορούν εσάς.
Προταθήκατε ως υποψήφιος συναινετικός Δήμαρχος από τον κ. Θ. Πορφύρη, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συνεχίσατε ως υποψήφιος Δήμαρχος επικεφαλής συνδυασμού, ο οποίος στην ουσία είναι συνέχεια του συνδυασμού του Θ. Πορφύρη ή του τμήματος που απέμεινε, τελοσπάντων, από τον συνδυασμό αυτόν. Το αναφέρει, εξάλλου, και ο κ. Δήμαρχος στην τελευταία ανακοίνωσή του κι ας το αρνείστε τόσο εσείς όσο και κάποιοι από τους συνεργάτες σας. Παρόλο που δεν φταίτε αποκλειστικά και μόνο εσείς, φέρετε την κύρια ευθύνη, καθώς δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη αποδοχή στο πρόσωπό σας.
Στηριχθήκατε με αυταπάρνηση από κάποιους από εμάς ως ένα σημείο που θα έπρεπε ο ίδιος να μας απελευθερώσετε, όταν διαπιστώσατε πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη αποδοχή στο πρόσωπό σας. Δεν το κάνατε. Δικαίωμά σας. Δικαίωμά μας και εμάς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
Χρησιμοποιείτε ως δεκανίκι τον κ. Δήμαρχο, επιστρατεύοντάς τον να λειτουργεί για λογαριασμό σας, σαν να είστε εσείς ο ίδιος, αδιαφορώντας για το ότι μ’ αυτόν τον τρόπο αμαυρώνεται η υστεροφημία ενός ανθρώπου που πρόσφερε στον τόπο κατά την εικοσαετή θητεία του από τη θέση του Δημάρχου και που ο ίδιος σας πρότεινε για υποψήφιο Δήμαρχο. Αλήθεια, έχετε ανάγκη από δεκανίκια; Γιατί επιτρέπετε να διαχυθεί στην τοπική κοινωνία το δηλητήριο του διχασμού; Προς τι αυτή η ακαμψία;
Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με όσα περιλαμβάνονται στις παραπάνω αναφερόμενες επαίσχυντες επιστολές του Δημάρχου κ. Θ. Πορφύρη; Επικροτείτε αυτό το σκεπτικό και αυτού του τύπου τις ενέργειες; Ποιος είναι ο ρόλος σας στη δημοσίευση αυτών των επιστολών με το κατάπτυστο περιεχόμενο;
Αποδίδετε την αποτυχία σας σε αποστάτες και άλλα παρόμοια, αλλά δεν αναφέρετε πουθενά τίποτε για τις πολύωρες συζητήσεις που έγιναν στο Γραφείο σας για το θέμα του συναινετικού ψηφοδελτίου ούτε ότι σας προτάθηκε από μένα τον ίδιο να συμφωνήσετε κι εσείς στον συναινετικό συνδυασμό, εάν και εφόσον συναινέσουν και οι υπόλοιποι αρχηγοί και οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι, και να αναλάβετε υπό την ευθύνη σας τον τομέα των έργων και της ανάπτυξης που είναι και σχετικός με την ειδικότητά σας, και ό,τι άλλο δικαιούμαι εγώ, που είμαι τόσα χρόνια εκλεγμένος, να το πάρετε εσείς, ώστε να προσφέρετε μέσα από εκεί και συγχρόνως να αναδειχθείτε, και το αρνηθήκατε.
Δεν αναφέρετε τίποτα για τον πολιτικό εκβιασμό που υποστήκαμε από εσάς τόσο εγώ όσο και η κ. Ι. Καλημέρη με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς σας. Κι εδώ προκύπτει το ερώτημα, αν αυτό γίνεται τώρα που είστε ακόμη νέος υποψήφιος, τι θα μπορούσατε να κάνετε αργότερα, αν τυχόν παίρνατε στα χέρια σας και εξουσία;
Μ’ αυτές τις αρχές σκέφτεστε να πολιτευτείτε στον τόπο σας; Αυτή είναι η αξιοπιστία του συνδυασμού σας; Έτσι θεωρείτε πως θα δημιουργήσετε νέα προοπτική για τον τόπο;
Ποιος είναι, άραγε, ο πραγματικός σας στόχος; Να υπηρετήσετε αυτόν τον τόπο για το κοινό όφελος ή να αναρριχηθείτε στη θέση του πρώτου πολίτη του Δήμου Θέρμου πατώντας πάνω σε κοινωνικά συντρίμμια για τη δημιουργία των οποίων εσείς ο ίδιος θα ευθύνεστε σε μεγάλο βαθμό; Ποια κοινωνία θα διοικήσετε τότε; Η στρατηγική σας, αλήθεια, αφορά το κοινωνικό σύνολο ή έχει κυρίως προσωπικά χαρακτηριστικά; Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται η τακτική σας για κάθοδο στις εκλογές υπό οποιεσδήποτε προοπτικές; Αλήθεια σκέφτεστε πως είναι δυνατό να διοικήσετε τον τόπο με πιεζόμενους και ενίοτε πολιτικά εκβιαζόμενους συνεργάτες; Με αυτήν την προοπτική ξεκινήσαμε πριν μερικούς μήνες; Εμείς είμαστε αποστάτες ή εσείς που σταδιακά απομακρυνθήκατε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τους στόχους που από κοινού είχαμε θέσει; Μήπως φταίμε εμείς που ακόμη και στο χωριό της καταγωγής σας δεν καταφέρατε να συγκροτήσετε πλήρες και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο;
Κι επειδή πίσω από εντυπωσιακές λέξεις, όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην παραπάνω αναφερόμενη ανακοίνωσή σας, κρύβονται συνήθως αήθεις πρακτικές, και επειδή θεωρώ πως ως νέος υποψήφιος προκαλείτε τα αντανακλαστικά ανθρώπων που έχουν αναλώσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στην ανιδιοτελή ενασχόληση με τα κοινά και προσωπικά θίγομαι από τις ιδιότητες που αποδίδετε γενικά και αόριστα, αλλά μπορεί να υπονοούνται μεταξύ άλλων και για μένα, αν κρίνω και από τα τόσα άλλα που μας αποδίδονται από την πλευρά του συνδυασμού σας, με υποχρεώνετε λόγω και της 24ετούς συνεχούς ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής αυτής να επικεντρωθώ σε μία λέξη, την ανιδιοτέλεια. Αλήθεια, ποια ήταν η κοινωνική σας δραστηριότητα ως τώρα, κ. Κασόλα, και μιλάτε για ανιδιοτέλεια; Σας προκαλώ, λοιπόν, κ. Κασόλα, να προβούμε στη δημοσίευση των περιουσιακών μας στοιχείων, του «πόθεν έσχες» και των εισοδημάτων μας, εσείς κι εγώ, ώστε να δοθεί στην κοινωνία η εικόνα της ανιδιοτέλειας καθενός μας.
Αγαπητοί συνδημότες
Καταλήγοντας, θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στις πάμπολλες απορίες που δημιουργούνται σε κάθε λογικά σκεπτόμενο από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και τα εύλογα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν. Θα ήθελα να θέσω σε κοινό προβληματισμό μόνο μια απορία που είναι διάχυτη στην τοπική κοινωνία, στην οποία απαιτείται απάντηση από τους πρωταγωνιστές της διχόνοιας, τον κ. Θ. Πορφύρη και τον κ. Θ. Κασόλα. Ο κ. Δήμαρχος δεν ήταν αυτός που πρότεινε τη συναίνεση; Ο κ. Θ. Κασόλας δεν αποδέχθηκε να ηγηθεί συναινετικού σχήματος; Από αυτό προκύπτει λογικά το συμπέρασμα πως και οι δύο πίστευαν στην αναγκαιότητα της συναίνεσης. Τότε, γιατί δεν συμφώνησαν σ’ αυτή έστω και την ύστατη στιγμή, όταν έγινε φανερό σε όλους το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η όλη διαδικασία συγκρότησης πολλών συνδυασμών, έστω και με τρίτο πρόσωπο ως αρχηγό, εφόσον το πρόσωπο αυτό είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία της κοινωνίας; Μήπως εννοούσαν τη συναίνεση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους; Μπορεί, άραγε, να εκβιαστεί η κοινωνία για να συναινέσει σε κάτι που δεν επιθυμεί η ίδια;
Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη δική μου στάση αναφορικά με την προτροπή πολλών από εσάς τους συνδημότες μου και τους συναδέλφους μου στα όργανα διοίκησης του Δήμου να κατέλθω ως υποψήφιος Δήμαρχος σε αυτές τις εκλογές, θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι δεν θα μπορούσα να μην εξετάσω σοβαρά μια τόσο τιμητική πρόταση, εάν δεν υπήρχε ένα αξεπέραστο πρόβλημα που δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτό αναφέρεται στην οικονομική αδυναμία να χρηματοδοτήσω το αξίωμα, όπως επιβάλλεται ουσιαστικά από τον νόμο, αφού ως δημόσιος υπάλληλος θα ήμουν υποχρεωμένος, σε περίπτωση εκλογής μου, σε διακοπή του μισθού μου. Οπότε, με δεδομένη την πενιχρή αποζημίωση του δημαρχιακού αξιώματος και την ανυπαρξία άλλων ικανών συμπληρωματικών εισοδημάτων, ώστε να μπορώ να συντηρώ την οικογένειά μου, μου ήταν αδύνατο να διεκδικήσω τη θέση αυτή και γι’ αυτό αρνήθηκα την περαιτέρω εξέταση κάθε σχετικής πρότασης που μου έγινε και είχα ειδοποιήσει πολύ νωρίς τον συνδυασμό μου, για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα στις διαδικασίες διαδοχής.
Αναφορικά με τους πολυποίκιλους χαρακτηρισμούς που περιλαμβάνονται τόσο στις σχετικές ανακοινώσεις του Δημάρχου κ. Θ. Πορφύρη όσο και του κ. Θ. Κασόλα και που διαχέονται τόσο από τον κ. Δήμαρχο όσο και από το επιτελείο του κ. Θ. Κασόλα, οι οποίοι αποδίδονται σωρηδόν κατά πλήθους εκλεγμένων εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, τους αντιπαρέρχομαι ως ανάξιους λόγου εξαιτίας της σκοπιμότητας που υποκρύπτουν και απαξιώ να ανταπαντήσω αναλόγως. Η κοινωνία γνωρίζει την προσφορά, το χαρακτήρα, τη δράση και γενικά τη συγκρότηση καθενός μας και μπορεί να αξιολογήσει πρόσωπα και καταστάσεις.
Σταχυολογώντας, όμως, μόνο κάποιους από αυτούς, που αναφέρονται σε λιποτάκτες, αγωνιστές και εφιάλτες, καθώς θα ήταν παραλογισμός να γίνει απόπειρα αντίκρουσης του παραλόγου του σκεπτικού που αναπτύσσεται μέσω όλων αυτών που μας καταμαρτυρούνται, και όσο με αφορά προσωπικά, σας δηλώνω τα εξής:
1. Θα παραμείνω ανιδιοτελής αγωνιστής για το κοινό συμφέρον όσο η ίδια η κοινωνία το εγκρίνει, όπως με έχει γνωρίσει ως τώρα κατά τη μακρόχρονη ενασχόλησή μου με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.
2. Θα είμαι πάντοτε λιποτάκτης από τακτικισμούς που δεν συνάδουν με το πολιτικό ήθος και τις πολιτισμένες συμπεριφορές που επιβάλλει ο πολιτικός πολιτισμός.
3. Θα γίνω εφιάλτης στα όνειρα οποιουδήποτε πίσω από την διάθεση ενασχόλησής του με τις κοινές υποθέσεις του τόπου μου υποκρύπτει ιδιοτέλεια.
Όσο για τον κατήφορο που έχει πάρει ο Δήμαρχος κ. Θ. Πορφύρης και το επιτελείο του υποψηφίου Δημάρχου κ. Θ. Κασόλα αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς που διοχετεύουν δηλώνω ότι δεν σκοπεύω να τους ακολουθήσω ούτε να συνεχίσω το γαϊτανάκι της άγονης αντιπαράθεσης που έχουν ξεκινήσει. Τους αφήνω στη δική σας κρίση. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά στο πεδίο της πολιτισμένης πολιτικής αντιπαράθεσης έως τις εκλογές και σ’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε και στη συνέχεια πολλή δουλειά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας, εφόσον εσείς επιλέξετε εμάς γι’ αυτό.
Νίκος Κωστακόπουλος
(Εκπαιδευτικός – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Συνεργασίας»)