Δίνουν σε επιχειρηματίες την άδεια να τσιμεντώσουν τη θάλασσα!

Απίστευτες (ακόμα και για τα εξωπραγματικά δεδομένα της κυβέρνησης Σαμαρά) διατάξεις προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο για την απορρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στους αιγιαλούς, επιτρέποντας σε επιχειρηματίας την άδεια ακόμα και να μπαζώσουν παραλίες προς όφελός τους.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, βάσει των διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση, αν κάποιος έχει ένα ξενοδοχείο που δε βλέπει σε αιγιαλό, αλλά ενδιάμεσα στο ξενοδοχείο και τον αιγιαλό μεσολαβεί κάτι που ανήκει στο Δημόσιο (π.χ. ένα δάσος ή ένας αρχαιολογικός χώρος), το ξενοδοχείο αυτομάτως γίνεται όμορο με τον αιγιαλό, δηλαδή ο επιχειρηματίας μπορεί να ενοικιάσει το δημόσιο κτήμα χωρίς δημοπρασία και να «αξιοποιήσει» προς οφελός του τον αιγιαλό.

Τι περιλαμβάνεται όμως σε αυτήν την «αξιοποίηση»; Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, μεταξύ άλλων δίνεται το δικαίωμα στον επιχειρηματία να επιχωματώνει τη θάλασσα κατά 5 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κλίνη του ξενοδοχείου – να μπαζώνει δηλαδή τη θάλασσα!Σημειώνεται ακόμα ότι το νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο σε παραλίες, αλλά και σε όχθες ποταμών και λιμνών, ενώ υπό όρους η ελάχιστη απόσταση από τον αιγιαλό για το σχεδιασμό της παραλίας μπορεί να περιοριστεί από τα 50 μέτρα, ακόμα και στα 10 μέτρα.

Η κ. Φωτίου κατήγγειλε ότι πρόκειται για κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του αιγιαλού ως δημοσίου εμπράγματος, για πρώτη φορά στο ελληνικό Δίκαιο και χωρίς να γίνει συνταγματική αναθεώρηση.Από την πλευρά του, ο νομικός υπεύθυνος του WWF, Γιώργος Χασιώτης, έκανε λόγο για απαράδεκτη και ντροπιαστική διάταξη που προβλέπει τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών πάνω στον αιγιαλό.

πηγή : koutipandoras.gr