Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου

Γράφει ο Σωκράτης Παστρωμάς Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Η 15η Ιουνίου κάθε έτους θεσπίστηκε ως η παγκόσμια ημέρα του ανέμου. Η μεγάλη ενεργειακή ζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα και η εξάρτηση από συμβατικά και μη ανανεώσιμα καύσιμα οδήγησε την επιστημονική κοινότητα και τις αναπτυγμένες χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μία από αυτές είναι ο άνεμος ο οποίος προέρχεται από τον ήλιο όσο και αν αυτό φαντάζει παράδοξο. Οι άνεμοι δημιουργούνται κυρίως από την ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης από τον ήλιο. Επιπλέον, στις λίμνες και τις θάλασσες ο αέρας παραμένει κρύος σε σχέση με τον αέρα πάνω από την ξηρά όπου είναι θερμότερος. Έτσι παρατηρείται μια κινητικότητα τον θερμότερων αέριων μαζών οι οποίες είναι αραιότερες (ελαφρύτερες) προς τα πάνω ενώ ο πυκνότερος (βαρύτερος) κρύος αέρας παίρνει τη θέση του ζεστού με αποτέλεσμα τη δημιουργία των παραλιακών ρευμάτων. Συνεπώς ο άνεμος αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία αν προσδιοριστεί με κατάλληλα μέσα καθίσταται μια αξιόπιστη εναλλακτική μορφή ενέργειας η οποία μπορεί κάλλιστα να κατέχει σημαντικό ποσοστό στο ενεργειακό μείγμα μιας χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα είναι σε λειτουργία 1865MW ενώ υπάρχει δυνατότητα και για πολύ περισσότερα. Η ισχύς αυτή προέρχεται από αιολικά πάρκα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε περιοχές με επαρκές αιολικό δυναμικό τροφοδοτώντας με την ισχύ τους το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και των νησιών (διασυνδεδεμένων και μη). Δεδομένης της αξιοπιστίας και πλέον της προβλεψιμότητάς του, ο άνεμος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό εθνικό πόρο προς αξιοποίηση, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είναι καιρός να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την εγκατάσταση Μικρών Ανεμογεννητριών από κάθε ενδιαφερόμενο τόσο για ιδία κατανάλωση όσο και για έγχυση προς το δίκτυο και επιπλέον να παταχθούν τα όποια εμπόδια στην εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών μεγάλης κλίμακας. Η Ελλάδα έχει σοβαρό ενεργειακό πλούτο, «λούζεται» από τον ήλιο και επιπλέον το Αιγαίο αποτελεί ίσως τη πιο «φυσερή» περιοχή στη χώρα.

Με αφορμή τη μέρα του ανέμου αξίζει να αναφερθεί ότι ο προσδιορισμός της καταλληλότητας μιας περιοχής για την εγκατάσταση μονάδας εκμετάλλευσης αιολικού δυναμικού θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και από μηχανικούς με εμπειρία στο ιδιαίτερο αυτό αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση ο Άνεμος παρέχεται δωρεάν, ας τον εκμεταλλευτούμε!